Laphroaig 10 YO (40%)

Den andra utgåvan från det klassiska destilleriet på Islay som vi recenserar denna vecka är också en av de mer ikoniska utgåvor av rökig whisky som man kan få tag på. När vi intervjuade John Campbell, Master Distiller på Laphroaig, sade han att Laphroaig 10 är hans personliga favorit. Du hittar intervjun här.

Så här beskrev han Laphroaig 10:
“This is the house style and most of what we sell. First fill bourbons for the maturation that give a lovely peaty, earthy, salty and fruity whisky.”

Laphroaig 10 YO är buteljerad på 40% ABV och kostar 419 kr på Systembolaget.

Laphroaig 10 (40%)

Doft
Beppe: Mentol och blommor. Aska och tjärpastiller. Här tycker jag att en fruktighet slår sig genom röken och tjäran. Tycker faktisk mig känna doften av vattenmelon som man nyss delat upp. De maritima inslagen är också närvarande såsom sälta och sjögräs.

Kent: En hög med brinnande hö och gräs. En lägereld med bolmande rökutveckling. Bränt trä. Tång som bärs av havsvindarna in över stranden. Kryddat rökt kött. Svartpeppar och salt. Fantastiskt!

Smak
Beppe: Lite tunn i smaken även denna. Tjära och rök med mentola inslag. Lakrits och havssalt. Nyrökt fisk vid havet. Vanilj dansar plötsligt in tillsammans med blommor och kanske en svag fruktighet. Det är dock ganska tunt och vattnigt.

Kent: En lätt oljig munkänsla där främst torven och tjäran tar plats. Finns även inslag av aska och nygrävd jord. Skulle vilja säga att det är mer tjära än rök i smaken, dock så påminner rökinslaget om rökt fisk. När den utvecklas kliver sötare smaker fram som är trevliga. Vanilj och citrus. Rosvatten och smörat bröd. Maltigheten påminner om en maltig öl. Eftersmaken är kvardröjande med en rejäl dos rök och en massa tjära. Skulle tro att om jag inte borstar tänderna i kväll, så sitter smaken kvar i morgon…

Betyg
Beppe: Tycker även denna är lite tunn i smaken. Dock bättre än gårdagens Laphroaig Select. Även denna lovade mer i doft än vad smaken levererade. Även denna kanske är en bra start in i rökträsket. Dock så finns det andra rökbomber som jag föredrar framför denna. Betyg: 5.9

Kent: Kan inte hjälpa det, men jag älskar detta! För mig personifierar Laphroaig 10 Islay. Det är kraftig tjära och rök, det är minnen från när man förälskade sig i whisky, det är ruffigt och tufft, det är helt enkelt klassiskt. Betyg 7.3

För att komma till Betygslistan, klicka här.

1 tanke på “Laphroaig 10 YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.