Glen Scotia 15 YO (46%)

Under denna vecka har vi provat 3 mycket trevliga whiskies från Glen Scotia. Efter att vi publicerat vår intervju med destillerichef Iain Mc Allister i måndags har vi recenserat Double Cask och Victoriana. Nu knyter vi ihop säcken med att prova destilleriets 15 åriga utgåva.

Så här beskrev Iain Mc Allister whiskyn:
“Lagrad 15 år på bourbonfat och med slutlagring på Oloroso sherryfat skapar denna prisbelönta Glen Scotia malt. Citrusskal och pepparkakor ger ett underbart djup till denna malt.”

Glen Scotia 15 YO är buteljerad på 46 % och kostar 649 kr via Systembolaget.

Glen Scotia 15 YO (46%)

Doft
Beppe: En enorm fruktighet med vanilj. Mint och hallon med närvaro av ek på ett lagomt avstånd. Efter ett tag kommer en ljuvlig sötma fram i form av honung och florsocker. De fruktiga tonerna drar åt äpplen och päron.

Kent: En rejält söt fruktig ton. Röda äpplen, apelsiner och päron omsluts av tydliga toner av vanilj. Finns ett kryddigt inslag av ingefära och kanel. När den fått luftas en bra stund kommer konserverade aprikoser och en sälta fram.

Smak
Beppe: Detta är jävligt bra. Eken är ständigt närvarande på ett respektingivande sätt och bär upp frukten, vaniljen och pepprigheten. Efter ett tag kikar eken fram som för att säga att ”det här är ingen ungdom” för att sedan gifta sig med de övriga smakerna. Viol och kola kikar fram och även en eukalyptusaktig smak. Eftersmaken är ganska lång och består av kola och en pepprig ekbeska.

Kent: Nötig smak med en hel del kryddor. Där finns kanel, ingefära, peppar och salt. En maltig kropp med tydliga ektoner utgör basen där söt frukt och vanilj dansar fram. En trevlig apelsinsmak kliver fram omgiven av Glen Scotias speciella kolasmak. Den känns torr på ett milt sätt och i eftersmaken är det en kvardröjande söt fruktig ton som visar sig, för att till sist lämna över till en rejäl dos av ek kryddor. Nice!

Betyg
Beppe: Jag gillar detta skarpt. En whisky med kraftiga och försiktiga smaker. Det låter konstigt men jag tycker att Glen Scotia 15YO har det bästa av båda världar. Ungheten som fanns i double cask är här borta och kvar är en mogen whisky full av karaktär. Betyg 7.7

Kent: I min näsa och mun känns 15 åringen som den klart bästa. Den har en tydlig balans mellan kryddor och söta frukter och den uppvisar en mogenhet som saknas hos bröderna. Glen Scotia har med sitt nya sortiment hittat en egen plats på whiskyhimlen och jag kommer absolut att fortsätta hålla ögonen (och munnen) på vad som kommer från detta trevliga Campbeltown-destilleri. Mitt betyg blir 7.5 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.