Glen Scotia Double Cask (46%)

Enligt källor har det funnits omkring 34 destillerier i Campbeltown. Men mycket har förändrats och idag finns det endast 3 verksamma destillerier; Springbank, Glengyle och Glen Scotia.

Glen Scotia grundades 1832 och är alltså ett av få överlevande destillerier i regionen. De har bytt ägare några gånger i det förflutna och ägs idag av Loch Lomond Group. Destilleriet använder mjukt vatten från Cross Loch och en kombination av orökig och lätt rökig sprit. 2015 bytte man dessutom ut hela sitt kärnsortiment när de nya ägarna klev in. Vi har testat alla tre standardutgåvorna och kommer att recensera dem under följande dagar. Om du missade vår inledande intervju med Iain Mc Allister som är destillerichef på Glen Scotia, hittar du intervjun här.

Glen Scotia Double Cask är en kombination av Bourbon och Sherry fat. Grunden är en lagring på bourbonfat innan den fått sin slutgiltiga finish i PX sherryfat, vilket gett en rik och kryddig karaktär. Den är utan åldersangivelse, buteljerad på 46% ABV och kostar 569 kr via Systembolaget.

Glen Scotia Double Cask (46%)

Doft
Beppe: Vanilj, frukt, mint och blommor. Väldigt mycket ek, dock inte på ett oangenämt sätt. En skvätt vatten öppnar en hel blomsteräng med sommarblommor. Det doftar klass och genuin kvalitet. Kola, honung och en smörighet. Den öppnar upp sig mer efter ett tags luftande och då kommer det fram mer bäriga dofter.

Kent: En maritim och fruktig grundton. Nyans av torkad frukt såsom russin och aprikoser. Efter en stunds luftning blir det väldigt, väldigt mycket smörkola. Nästan så det blir kladdigt. Med några droppar vatten blir det blommor och blomväxter i massor. Många dofter i denna utgåva! Trevligt.

Smak
Beppe: Den är väldigt ekig. Peppar och vanilj med ett drag av fruktighet. Äpplen och päron och vissa drag av citrus. Ekbeskan avtar men ligger hela tiden på lur i bakgrunden. Eftersmaken drar år blåbärspaj med vaniljsås. Den känns ung men dock med en tydlig närvaro av ek. Ett par droppar vatten tar ner eken och släpper fram frukten mer.

Kent: Ekigt och kryddigt. Svartpeppar omsluter kolan och vaniljen som släpps lös när pepparn släppt taget. En av de vanligaste smaknoterna man hör vid provningar är smörkola. Detta är en av smörkolans främsta riddare. Här är den påtaglig både i doft och smak. Frukterna och citrustonerna är försiktiga i början men kliver in mer i slutet och ackompanjeras då av ektoner. I eftersmaken som är tämligen utdragen kommer nya lager av kryddor som bidrar till torr känsla med mer kola…

Betyg
Beppe: Helt klart en maltwhisky med karaktär och en egen identitet. Den är inte lika bråkig som grannen Springbank men den har någonting eget som jag gillar. Jag rekomenderar alla att ge Glen Scotia en chans när nu dessa tre nya utgåvor finns att tillgå i Sverige. Betyg: 6.9

Kent: En trevlig och smakrik whisky med många sidor. Kanske lite mycket smörkola för min smak, men ändå intressant och god. Jag ger den 6.6 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.