Glen Scotia Victoriana (51,5%)

Victoriana har lagrats på speciella fat som destilleriets master blender har valt ut. Dessutom har whiskyn fått slutlagrats på kraftigt kolade ekfat och sedan buteljerats på 51,5% ABV utan filtrering.

I vår intervju med destillerichefen Iain Mc Allister (länk) säger han så här om Victoriana:
Superb Glen Scotia malt som går långt tillbaka i tiden! Victoriana är en kombination av både bourbon och kraftigt kolade ekfat, buteljerad vid 51,5% vilket ger en underbar milt rökig doft med mörka bär och kryddig frukt.

Glen Scotia Victoriana kostar 879 kr via Systembolaget och är utan åldersangivelse.

Glen Scotia Victoriana (51,5%)

Doft
Beppe: Söta honungstoner med äpplen. Bär och gräs med en försiktig ekbeska. Sött smågodis med fruktsmak. En stunds luftning och några droppar vatten släpper fram fruktigheten ännu mer. Det är päron och äpplen med nyringlad honung på. Det doftar riktigt trevligt. Vaniljen är ständigt närvarande och balanserar upp eken.

Kent: En söt och doftrik whisky med spår av unken källare. Något får mig att associera till en gammal bok tagen direkt från hyllan. Men där finns även en krämig ekdoft runt citrustoner, plommon och vanilj. Även i Victoriana finns den där krämiga smörkolan, men inte lika distinkt som i Double Cask. Röda frukter som övergår i syrlig limejuice. Vissa kryddiga inslag från kanel bidrar till en djupare upplevelse tillsammans med tobaknyanser.

Smak
Beppe: Söta frukter med en viss pepprighet. Hallon och äpplen. Nyklippt gräsmatta. Eken är nävarande tillsammans med vanilj och kola. En nästan halmaktig ton finns närvarande. Eftersmaken är medellång och består vav frukt i vaniljsås med ett uns blommighet.

Kent: Söta frukter (röda äpplen och söta päron) ger sig direkt till känna. En kraftfull, rik och komplex smakpalett som är klart intressant. Torkade körsbär, kaffe och nyans av mjölkchoklad. Finns även en lite bittrare smak av tanniner. Pepprigheten påminner mycket om ingefära och är riktigt trevlig. De sötare inslagen är från vanilj, honung och kola. Medellång eftersmak som innehåller apelsinskal, marmelad, kakao och torkad frukt. Den avslutas med vaniljen som är med hela vägen. Trevligt!

Betyg
Beppe: Att de kan koka bra sprit på Glen Scotia råder det inget tvivel om. Victoriana är en bra och karaktärsfull whisky som jag verkligen gillar. Jag hoppas vi får se mer Glen Scotia i Sverige. Den förtjänar sin plats i whiskyhyllan. Det är riktigt bra. Betyg 7.5

Kent: Jag måste säga att jag är otroligt glad att Glen Scotia smakar lika bra hemma i soffan som den gjorde vid vårt besök på destilleriet. Det är fräscht, intressant och till viss del kaxigt. Gillar denna bättre än Double Cask som blev en aning sliskig i min smak. Betyg 7.3

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.