Craigellachie 31YO (52.2%)

Sista inlägget i denna temavecka med Craigellachie blir en recension av den 31-åriga utgåvan. Den finns tyvärr inte att köpa via Systembolaget utan endast genom travel-retail utbudet och då i begränsad utgåva. De OB-utgåvor som för tillfället finns i Systembolagets sortiment är 13YO och 17YO. 

Craigellachie 31YO 52.2%.

Doft:
Kent: Ojojoj, så komplext och så intressant. Hur ska jag börja? Ångade äpplen, päron, vanilj, sirap, ek-krydda, kanel, ingefära, vit choklad, tropiska frukter… ja det tar aldrig slut… Allt är så mycket ”köttigare” om uttrycket tillåter än de yngre utgåvorna. Ananasjuice i en härlig blandning med kärnmjölk direkt från en bondgård. En hel hög kryddor i form av vitpeppar och kanel som blandats upp av cayennepeppar och ingefära. Allt ovanstående inlindat i svaveltoner från himmelen. Otroligt!

Beppe: Inte ens 31 år på fat kan tämja kraften i detta destillat. Jag är minst sagt imponerad. Den är fortfarande rivig och vital som en ungdom men bär nu på många fler lager av komplexitet. Eken har lagt sin varma hand på denna och finns nu tryggt sida vid sida med svavlet och skitigheten och de båda existerar i samförstånd med varandra. En stor laddning exotiska frukter har under åren växt fram och de tar nu lika stor plats som äpplena och päronhalvorna i sockerlag. Den vaniljstinna honungen ger en härlig sötma. Den svavliga tonen från tändstickor ligger som ett körsbär på toppen och ramar in det hela perfekt. Detta är vangalet underbart att dofta på! Undra om den skulle fungera som rakvatten?

Smak:
Kent: En mjuk och fet munkänsla. Den höga alkoholhalten upplevs inte så hög. Allt upplevs så lyxigt på något sätt. Frukten i form av gröna äpplen och päron ligger så perfekt i munnen och det är som att de har dränkts i sirap och vanilj. All fruktighet backas upp på ett fantastiskt sätt av torkade tropiska frukter, mango och mogen banan. En touch av citrus och ananas tittar plötsligt fram. Svavlet är inte överväldigande i smaken, utan snarare subtilt och tillsammans med kanel och torr ek blir det så underbart. Mentol och eukalyptus kommer i slutet och i den otroligt långa eftersmaken är det eken som med pondus kliver in och talar om att det är en magisk whisky jag har i glaset. Eftersmaken böljar sedan fram med värme och torkade kryddor. Wow!

Beppe: Oljig och nästan vaxig i munkänsla. Frukten kickar in tillsammans med lätta drag av chilli och peppar. Det är äpplen och päron tillsammans med citrus och ananas, även andra tropiska frukter finns med i kompotten och det hela utvecklar sig till ett riktigt fruktkalas. En kryddig ekton ligger hela tiden närvarande tillsammans med svavlet och en ton som jag beskriver som skitig, kanske ett bättre ord skulle vara lätt bränd motorolja. Den tonen är underbara och ger det hela en alldeles egen identitet och själ. Eftersmaken är lång. Fylld med frukt och en härlig ekton som verkligen visar åldern på denna whisky. Svavlet och skiten hänger med nästan ända till slutet. Den sista stunden får dock eken skina helt själv i all sin prakt. Detta är inget annat än magnifikt och storartat!

Omdöme:
Kent: Vad hände här? Fick jag en inblick i himmelriket? Var det en nära döden upplevelse? Ojojoj. Jag bara älskar denna utsökta, övermäktiga, fantastiska och helt underbara whisky. Craigellachie har i sin 31-åring en av världens bästa whisky alla kategorier. Otroligt! Wow!

Beppe: Om det var svårt igår att skriva ett omdöme till 23-åringen som verkligen var underbar så vet jag inte vad detta är. Nästan omöjligt skulle jag säga. Detta är helt enkelt bland de bättre whisky jag provat någonsin, om det är det ingen tvekan. Hela linan av OB-buteljeringar från Craigellachie är otroligt bra och detta är kungen av dem. Nu har jag dock inte provat 33-åriga utgåvan som relativt nyligen släppts ska sägas. Jag har dock inga tvivel om att den ska vara något annat än storartad, precis som denna.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.