Craigellachie 17 YO (46%)

Vi fortsätter vår djupdykning i whisky från the Last Great Malts. Idag är det storebror till den whisky som vi utnämnde till prisvärdaste whiskyn förra året. Då hyllade vi Craigellachie 13 (klicka för länkning) och det är därför extra kul att få prova och recensera destilleriets 17 åring. Du har väl uppmärksammat att Bacardi valt en okonventionell åldersdatering av Craigellachies utgåvor? 13/17/19 och 23 istället för de gängse åldrarna 12/15/18 och 21.

Craigellachie 17 YO är buteljerad på 46% ABV och kostar 749 kr via Systembolaget.

Craigellachie 17 YO (46%)

Doft
Beppe: Ett härligt riv av svavel i doften. Det är underbart! Det finns vanilj, cola och en fruktighet som både består av ananas, äpplen och päron. Det finns många dofter i denna om man bara kommer förbi svavlet och oljan. Blommor, apelsin, garage, och en skön maltighet. Detta är ljuvligt och bråkigt.

Kent: Wow, wow och wow. Svaveldoftande, komplex, skitig, bråkig och helt underbart. Denna skulle man kunna sitta en hel kväll med och analysera. Dofterna kommer och går och vill aldrig ta slut. Fruktigt av päron och banan. En syrlig äppeldoft och nyans av rabarber flämtar förbi. Svaveldoften tenderar att gå mot mineralhållet. Vaniljen och kolan försöker febrilt att dämpa garagedofterna och de oljiga tonerna. Helt underbar doftbild.

Smak
Beppe: Vanilj och kola uppmixat med en köttig svavlig skitighet. Det river av pepparolja och kittlar dödsskönt. Detta är nästintill motsatsen till gårdagens försiktiga Aultmore 12YO. Tänk den som en vän dam. Då är detta den riviga elaka systern. Ek finns det klara spår av och det medför en ekbeska som drar mot ett torrt avslut. Man kan tro att det finns ett spår av rök i denna. Dock så misstänker jag att den skit/svavel/brända smaken kommer från den oljeeldade torkmetoden som Craigellachies korn torkas i. Frukt finns det gott om. Både färska äpplen och mer exotiska frukter såsom ananas. Blommor, honung, halm, gräs. Det är bråkigt. Det är skitigt. Jag älskar det.

Kent: En krämig och oljig mun. Först ett pepprigt anslag, följt av en svavelskitig och bränd ton. Sedan kommer frukter fram och slåss för sin överlevnad. Gröna äpplen och syrliga rabarber lyckas tillslut visa upp sig. I slutet tar smörkola och mjuk vanilj över innan de lämnar över till en blommig/örtig ton och nyklippt gräs. Grymt rolig whisky att prova!

Betyg
Beppe: Det här är en riktigt trevlig whisky som är värd varenda krona av de 749kr som den kostar. När jag idag tittar på min recension av Craigellachie 13YO så tycker jag att jag var snål i mitt betyg. Den förtjänar ett högre betyg och en är ruggigt bra i sitt prissegment. Det är 17-åringen också. Det är ingen vän speysidare som kammar dig medhårs. Den här står framför dig och skriker dig rakt i ansiktet. Betyg: 8.0

Kent: Craigellachie har tagit ett fast grepp om mitt hjärta. Har faktiskt blivit en av mina absolut favoritwhisky. Det finns något hos Craigellachie som för mina tankar till Springbank och Mortlach. Jag erkänner: Jag älskar denna whisky! 8.1 poäng.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.