Craigellachie 23YO (46%)

Idag har vi klivit upp ett steg i ålder jämfört med gårdagens 19-åriga Craigellachie. Den utgåva vi provar idag har nått den respektingivande åldern av 23 år. Tyvärr finns den inte att köpa via systembolagen men den går att finna via utländska sidor.

Craigellachie 23YO 46%.

Doft:
Kent: Oj, nu börjar det hända stora grejer. Otroligt fruktigt, nästan marmeladaktigt och med mycket citrus med en underbar tropisk kant. Blommor och örter bidrar med en intressant doft som tillsammans med tobak och svavel får en att haja till. En metallisk ton som drar åt mentol finns i ett djupare lager. Efter en stunds luftning kliver sura och omogna äpplen in i bilden. Det är komplext och det är otroligt intressant.

Beppe: Yes! Svavlet finns fortfarande där. Dock så har de tropiska frukterna tagit ett rejält kliv fram i doften. Blommor och gräs och kanske en smula kokos har smugit fram. De gröna äpplena och päronhalvorna i sockerlag finns kvar och likaså en rejäl skopa honung och citrus. Eken biter ifrån en aning och är härskare i bakgrunden. Allt knyts dock samman av denna underbara svavelton som  är något dämpad om jag jämför med de yngre syskonen. Karaktär och respekt sammanfattar jag doften i denna dram med.

Smak:
Kent: Smaken går även den i citrusens tecken och ger en viss bitterhet initialt. En ton av härlig grapefrukt finns där och även den bidrar till bitterheten. Kryddpeppar ger ett härligt bett. Tämligen vaxartad mun. Sedan självklart svavel och mentol. I eftersmaken som är lång och varm, kommer citrusen tillbaka och lämnar åter över till svavlet och mentolen. Oj, då gott.

Beppe: En rund och söt start. Kryddorna kommer efter en liten stund. Eken kikar fram och markerar sin tydliga närvaro med en kryddig, lätt bitter ekton. Citrus och honung för en kamp som ingen av dem vinner. Den är lätt oljig i sin munkänsla och svavlet och skitigheten är härligt närvarande och frodas verkligen i denna söta och lätt bittra ektonen. Frukten finns givetvis också här. Det finns äpplen och mer exotiska frukter. En lätt blommighet blommar även ut i eftersmaken.

Omdöme:
Kent: Helt underbar whisky. Det är en otroligt potent och kraftfull whisky med en djup komplex profil. Skulle mer än gärna sitta en hel natt med en nära vän och njuta av denna grymma whisky. Ekens inslag har här nått en alldeles perfekt balans som ger den pondus. Jag älskar detta!

Beppe: Det är faktiskt svårt att skriva ett omdöme när man som jag blivit förförd av en whisky som denna. Att då finna ord är faktiskt snudd på omöjligt. Craigellachie 23YO är för mig en storartad whisky på alla sätt och vis. Skulle jag sitta med denna dram och en Springbank med ungefär samma ålder så skulle jag förmodligen ha svårt att välja vilken jag tycker bäst om. Den har ålder som inger respekt men samtidigt en vitalitet och karaktär. Jag är helt enkelt förförd.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.