Dewars 12YO (40%)

Den första augusti så lanserades Dewars 12YO i Systembolagets beställningssortiment. Märket Dewars har anor ända från 1846 då whiskymärket skapades av John Dewar. Deras lite billigare Dewars white label är en av de bäst säljande blended whiskys i USA. En ganska vanlig företeelse idag när man blandar whisky, både single malt och blends är att man efter att man blandat dem låter de gifta sig i fat ett tag. I Skottland kallar man det att man låter whiskyn “Marrying in oak casks”. Detta var Dewars väldigt tidig med att göra med sina blends.

Dewars 12YO har en ABV på 40% och kostar via Systembolaget 369kr.

Dewars 12YO 40%.

Doft:
Kent: En lätt doftbild som inte är allt för komplex, dock en trevlig aromatisk ton. Fruktigt av äpple och nyans av citrus. En rökig ton finns i bakgrunden. En touch av sälta och jod. Jordgubbar och något som drar åt bakdeg. Oförarglig och snäll doftbild.

Beppe: En stor portion frukt där den största stjärnan är gröna äpplen. Kolafudge skänker tillsammans med honung och vanilj en trevlig söt karaktär på whiskyn. I bakgrunden så finns eken närvarande, dock ganska så subtilt. Klart trevlig snok på denna blend.

Smak:
Kent: En söt grundsmak där tankarna förs till frukt från en sommarträdgård. Jordgubbarna finns även i smaken och i djupet finns ett visst kryddigt inslag av kanel och kakao. Russin och citrus för ett trevligt samspel på tungan. I eftersmaken som är ganska kort är det torkad frukt och citrus som samsas med en rökig ton.

Beppe: Söt och kolastinn. En angenäm kryddighet kittlar försiktigt tungan. De gröna äpplen som fanns i doften har i smak övergått till röda. Lätta hintar av choklad och kaffe. Lite mer exotiska frukter växer fram. En lätt strimma av rök tittar fram och ger hela smakupplevelsen en extra krydda. Eftersmaken är kryddig och eken visar sig tillsammans med torkad frukt och den lätta rökstrimman.

Omdöme:
Kent: En anständig whisky som passar utmärkt att bara sitta och sippa på med vänner och släktingar. Det är ingen whisky som får dig att höja på ögonbrynen, men likväl god och oförarglig. Det finns tillräckligt med bra grunddofter och smaker i Dewar’s 12 och jag tror att om den hade haft 46% ABV och inte varit kylfiltrerad, skulle det vara en riktigt intressant whisky även för en whiskynörd.

Beppe: En riktigt trevlig blend som verkligen inte skäms för sig. Dewars 12YO fungerar lika bra att njuta av ren som att blanda en svalkande highball på. Faktiskt bland de bättre blends jag provat i detta prissegment. Den är snäll och väl balanserad. Håller med dig Kent när du säger oförarglig. Dock så skulle jag nog vilja lägga till att den är god också.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

3 tankar på “Dewars 12YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.