Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn (45,2%)

Vi fick möjlighet att prova en riktigt bra kvalitetsbourbon tack vare Philipson Söderberg (länk). Det är den ytterst limiterade specialutgåvan Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn.

Det är den senaste av destilleriets specialutgåvor i den ex­klusiva serien Master’s Collection och denna gång resultatet av Master Distiller Chris Morris enträgna researcharbete och lusläsande av destilleriets gamla anteckningar.

”Med denna Master’s Collection har vi gjort en resa tillba­ka i tiden för att skapa en ny bourbon utifrån vårt destilleris historiska rötter” säger Morris.

Det var just vit majs som användes av whiskeymakarna un­der sent 1830-tal till 1850-tal. Att ersätta den gula majsen med vit har gett en whiskey som är lättare och har en mjuka­re och fruktigare profil.

OBS! Notera att det endast kommer att släppas 80 flaskor av denna skönhet idag den 8 april till priset av 999 kr. Finns att beställa på Systembolaget (länk). Den är buteljerad på alkoholstyrka 45,2%. Mer information om buteljeringen hittar ni här

Den begränsade utgåvan av Woodford Reserve Master’s Collection 1838 Style White Corn

Doft
Beppe: Sött bröd med tydliga vaniljtoner. Det doftar kryddor med en touch av en stickig drivmedelsdoft. Det finns även spår av tropiska frukter och en hint av mandel, bitter mandel, dock är fruktdoften mer framträdande. Visst, man kan inte ta miste på att det är en bourbon men sötman är lite annorlunda i denna, den är inte lika dominerande skulle man kunna säga. Nyklippt gräsmatta tidigt en morgon när det är lite fuktigt. Det är fräscht.

Smak
Beppe: Bang! Tunga och gom bombarderas av en ettrig pepprighet som efter ett tag lägger sig för att släppa fram vanilj och kola. Det är efter ett tag ganska snälla och milda toner. En kraftfull ekbeska mullrar i bakgrunden, dock utan att ta över. Gräs och halmtoner med en försiktig blommighet ligger jämsides med ekbeskan och balanserar upp det hela. Doften av mandel har i smaken övergått i marsipan och ger en härlig sötma. I eftersmaken så ligger en svag pepprighet tillsammans med blommor och halm som sakta ebbar ut och i slutet dominerar ekbeskan. När ekbeskan ebbat ut så finns där en svag smak av violpastiller.

Betyg
Beppe: Det är en ganska snäll men smakrik bourbon vi har här. Den är mångfacetterad och bjuder på en del överraskningar. Det roliga är att smaken överraskar lite efter att man först har doftat på den. Det är en bra bourbon, en av de bättre jag provat faktiskt. Jag kan tänka mig att bourbonälskare lär köa idag när de 80 flaskor släpps på bolaget. Happy hunting! Betyg: 7.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.