Browse By

Tomatin Legacy NAS (43%)

En av de mer prisvärda malt whisky som finns på Systembolaget idag är Tomatin Legacy. Den är lagrad på en blandning av bourbonfat och fat av nyek. Buteljerad på 43% utan åldersangivelse. Kostar 325 kr och finns på de flesta Systembolag.

Tomatin Legacy

Doft
Beppe: En kryddig och söt doft är det första som möter snoken. Exotiska sockrade frukter där ananas spelar första fiol. Vanilj dansar in från ett hörn och tar med sig nyanser av citrus, äpplen och kanske ett uns av banan. I bakgrunden känns nyeken mullra med sin kryddighet samtidigt som det finns en doft av ungsprit som hela tiden är närvarande. Jag skulle bli förvånad om det inte är en stor andel refillfat här och sedan har man kryddat det hela med nyek.

Smak
Beppe: Frisk och lätt. Nymalen svartpeppar kittlar mot tungan. Vanilj kommer fram tillsammans med citrus och äpplen. Det är ungt och spretigt men förvånansvärt snällt. Det finns en annan smak som jag inte riktigt kan sätta ord på. Jag tror det är nyeksbeskan som spelar mig ett spratt med sin kryddighet. Den finns hela tiden med i bakgrunden och ebbar ut först i eftersmaken.

Betyg
Beppe: Det här är helt klart en mycket prisvärd whisky. 325 kr kostar den på bolaget så det finns ingen ursäkt att inte ha en flaska i skåpet. Det är en helt ok NAS-whisky för de pengarna. En spretig ungdom som fungerar till de flesta tillfällen. Kanske speciellt när svärfar är på besök och vill ha en whisky. Då kan han få dricka en maltwhisky istället för en billig blend. Dock så rekommenderar jag den dryga 50-lappen dyrare 12-åringen över denna (länk till recension). Betyg: 5.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

6 thoughts on “Tomatin Legacy NAS (43%)”

 1. Jan Friström says:

  Håller med dig Beppe…. Lägg till den dryga 50-lappen för 12-åringen, det är det absolut värt. Har lite svårt att ge den här en plats på min hylla när det skiljer så lite i pris upp till 12-åringen. Och svärfar kan få en Strathisla 12 istället, ungefär i samma prisläge och ett par strån vassare.

 2. Beppe says:

  Ja Jan. Den dryga 50-lappen är värt det. Dock så kan jag inte säga annat än att denna också är mycket prisvärd. Hellre denna än många blends i samma prisklass.

 3. Bubbert says:

  Tycker att Tomatin-12-åringen är hemsk … kommer undvika Legacy:n.
  Har provat en av Cu-Bocan-utgåvorna (Virgin Oak), den var bättre.

  1. Beppe says:

   Tycker inte att 12-åringen är hemsk. För priset är den riktigt hygglig. En hemsk single malt är enligt mig Edradour 10yo.

   1. Jan Friström says:

    Roligt att du skriver om Edradour 10yo. Jag själv och absolut alla jag känner som har provat den tycker att den är mer eller mindre hemsk. Konstigt att destilleriet ger ut en så pass dålig single malt. Kan de verkligen själva tycka att den är ok??

    1. Beppe says:

     Jag vet inte det Jan. Tycker den 10-åriga jag provat är mycket dålig och smakade direkt illa. Ska dock säga att det är den enda jag provat så om jag får chansen att prova någon till så gör jag det. Den 10-åriga jag provade smakade fulsprit på ett mycket oangenämt sätt. Men det måste ju gå bra för dem då¨jag hört att de ska bygga ett till destilleri som bara ska koka deras röksprit Ballechin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Gillar du vår blogg? Följ oss på:

Facebook2k
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM