Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish 45.2%

Den 7 april så släpps Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish. Det är den elfte utgåvan i Woodfords serie “Master´s Collection” och denna har fått en finish i Amerikanska brandy fat. För att uppfylla kravet för att få kallas bourbon så måste lagringen ske i nya kolade ekfat vilket denna sålunda inte gjort, så tekniskt sett så är detta faktiskt ingen bourbon. Det kommer att gälla attvara snabb när den släpps då det endast kommer att finnas 76 st flaskor tillgänglig via Systembolaget. Priset för den kommer att vara 999kr.

Woodford Reserve Master Collection Brandy Cask Finish 45.2%

Doft:
Beppe: Söt kolafudge med en hel del vanilj och mörk sirap. Eken är härligt närvarande och tillsammans med den så följer det en lätt doft av parfym som för tankarna till granskog och rosor. Lätta dofter av choklad, russin och knäckäpplen med ett knippe kanel. Doftar klart trevligt och kryddigt.

Kent: Fruktig doft initialt där körsbär och tranbär står längst fram. En kryddig fruktighet kanske man kan säga, där kanel finns i massor. Mörk choklad med ekig ton utgör grunddoften. En inbjudande doft som i mitt tycke är betydligt bättre än den standard Woodford jag provat tidigare. Med tid i glaset kommer söt vanilj och mjölkchoklad in på scenen.

Smak:
Beppe: Ett bombardemang av kryddor. Det är peppar och en härligt burdus ekton som verkligen tar för sig. Vanilj och kolafudge med en tydlig blommighet som gränsar till parfym. Russin och mandel tycker jag mig känna. Eken mullrar på rätt bra och drar det hela mot ett torrt avslut med en hel del ekkryddor och vanilj. Eftersmaken är nästan som att slicka på en ekplanka, dock inte på ett oangenämt sätt. Lätt brynt smör och en härligt knäckig kolasmak.

Kent: En fyllig munkänsla som börjar sött för att sedan övergå till torr. Först kommer en explosion av sötma från ljusa röda bär som transformeras till en torrare smak av ek. Inte någon extremt smakrik whiskey, men det finns många trevliga smaker där, såsom körsbär och plommon. Vanilj och honung skymtar förbi tillsammans med nötter. I eftersmaken kommer först sötman från bären men försvinner mycket snabbt. Istället är det en smörig ton med nyans av grönt äpple, grönt gräs och spår av russin som tar över. Allt ebbar ut i en mild, torr och mjuk ton av ek.

Omdöme:
Beppe: Jag gillar denna minst lika mycket som den förra utgåvan i Master´s collection serien som hette White Corn. Det är en Whiskey (den får ju som bekant inte heta bourbon) som inte tar några fångar och är sådär härligt ektaninig som jag gillar min whiskey (bourbon). Har du en förbläss för det som kokas i USA så tycker jag inte det är några som helst tveksamheter när det gäller denna. Jag gillar den skarpt.

Kent: Med en blandning av krydda och söt frukt är det en riktigt trevlig whisky. Inte någon extremt smakrik whiskey, men väldigt sympatisk och trevlig. Jag överraskas inte någon gång då jag upplever den väl sammansatt. En bourbon som jag tror att de flesta skulle kunna ta till sig, även om de normalt är Single Malt-älskare.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.