Ardbeg Uigeadail 54.2%

Då det precis nu råder Kelpie-hysteri bland whiskyentusiaster i vårt avlånga land så tänkte vi idag recensera en Ardbeg, dock inte Kelpie. Ardbeg Uigeadail är en rökbomb som är lagrad både på ex-bourbon och ex-sherryfat. ABV ligger på relativt höga 54.2% och den är varken kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. Priset för en helbutelj är i dagsläget 709kr via Systembolaget.

Ardbeg Uigeadail 54.2%

Doft:
Beppe: En fet mustig rökighet som inte så lite skvallrar om en stor andel sherryfat är med i mixen. Det är russin, fikon, ingerfära och kanel. Det är torkade aprikoser, kaffe och en ljuvlig sälta som drar en till kusten en blåsig dag och man riktigt känner doften från havet, tång och sjögräs. Röken hålls i strama tyglar av sherrylagringen. Inte så att den inte få ta plats för det får den verkligen. Det är mer som att influenserna från sherryfaten liksom styr röken på plats så att den vet vart den ska vara. Trevlig rökig och mustig snok.

Kent: Kraftfull och fyllig doft. Härlig ton av saltat jordnötssmör omringad av fet torvrök och tobak. Finns även en njutbar ton av inoljat läder och mörkrostat kaffe. Kryddig ton av cayennepeppar och kanel. I bakgrunden leker dessutom en härlig kompott av grapefrukt, honung och peppar. Det är en doft som förflyttar dig till en karg havsstrand där du står bredvid en rykande hög torv. Oj.

Smak:
Beppe: Pepprig och salt. Röken mullrar in och talar om att det är jag som härskar här. Inlagda körsbär i sockerlag och russin skymtar förbi. Eken finns tydligt närvarande och ger sig till känna genom en lätt ekig kryddighet. Eftersmaken är halvtorr och har med sig salmiak, mörkrostat kaffe, ek, läder och russin. Eken lever kvar länge i eftersmaken. Det är en relativt högpotent whisky med sina 54.2% och ett par droppar vatten skadar inte, den blir betydligt snällare då. En sötma kommer fram efter vattning. Den kryddighet som bombarderade tungan blir betydligt snällare och behagligare. Överlag så blir den trevligare med vatten. Dock får man vara försiktig då det lätt kan bli för mycket.

Kent: Djup smakbild som upplevs mörk och frodig. En varm munkänsla av krydda möter upp. Saltat godis och brända marshmallows. Röken är fet och går mot brandrökshållet. Cigarrtobak, kakao och pekannöt. Samtidigt finns det en bitterhet som drar mot citrus. Sältan påminner om apelsinchoklad (sådana där halvmånar) som man strött havssalt över. I den långa eftersmaken övergår allt till rök och torv med en salt sötma av svart lakrits.

Omdöme:
Beppe: En klart trevlig och bra NAS-whisky som inte skämms ett dugg för sig. Trevligt med den tydliga sherry-influensen och den högre alkoholhalten. Dr Bill Lumsden visar här att han verkligen kan det här med att blanda whisky då han här har skapat en riktigt grym rökbomb som håller hög klass. Ardbeg har många lojala fans i Sverige och jag ska i ärlighetens namn säga att jag är inte en av dem. Inte för att jag har något emot Ardbeg, tvärtom, de kokar bra röksprit. Jag kanske bara har lite svårt att förstå hysterin varje gång de släpper en ny utgåva. Vad vi har här är en perfekt whisky att njuta av framför en brasa en mörk höstkväll.

Kent: Ardbeg är en mycket populär whisky i Sverige som tilltalar många entusiaster. Destilleriet har lyckats enormt bra med att skapa en myt och en mystik av/runt sitt märke, därför har många Ardbeg som sin husgud när det kommer till whisky. Själv är jag inte det största tillbedjaren, men jag gillar Ugglan! Har dock upplevt att den har tappat lite sting de senaste åren. Om det beror på mig eller om den har blivit sämre, ska vara osagt. Hur som helst gillar jag den fortfarande – Det är en förbannat god whisky som alltid levererar. Inte så sällan vinner den omröstningar som jag har vid whiskyprovningar. En klassiker helt enkelt!

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.

4 tankar på “Ardbeg Uigeadail 54.2%”

    • Ardbeg Uigeaail är en så kallad NAS-whisky. NAS står för no age statement. Så med andra ord så vet vi inte åldern på den. Dock för att få kallas whisky så måste den har lagrats minst tre år på ekfat.

      Svara
  1. Er förmåga att föra ord för er tunga och näsa får Ernest Hemingway och hans verk att framstå som instuktionstexten för ett fälgkors

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.