Kilchoman Machir Bay 46%

Machir Bay är standardutgåvan från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman på Islay. Namnet Machir Bay kommer från en strand på ön. Den saknar åldersangivelse och är ej kylfiltrerad eller färgad. ABV ligger på 46%. Den kostar i skrivandets stund 499kr via Systembolaget.

Kilchoman Machir Bay 46%.

Doft:
Beppe: En trevlig portion rök med mycket citrustoner. Kola och vanilj med en rejäl sötma. Sjögräs och små hintar av ek kan anas i bakgrunden. Det finns tobak och läder med i mixen och allt är välbalanserat och väl sammansatt.

Kent: Som vanligt med Kilchoman får man en välbalanserad söt rökighet. I grunden är det en whisky som har mycket citrus och apelsinskal på en bädd av vanilj. Trevligt och elegant. Spår av choklad och en doft av sjögräs kommer efter ett tag. Trots sin ungdom har den nått en balans som gör den njutbar doftmässigt och riktigt tilltalande.

Smak:
Beppe: Sötrökig med en rejäl portion honung och kola. Röken liksom sticks lite lätt på tungan som för att markera sin närvaro. Citrus och tobak med ett knippe läder och jag tycker mig också känna äpplen och en till frukt som jag inte riktigt kan sätta ord på. Eken kommer smygande i eftersmaken. Trevligt!

Kent: Jordnära toner med söt torv i främre ledet. Ett uns aska med antydan till kryddig rök och en hel del ananas, aprikos och citron. Plötsligt dyker en torr chili fram och i sitt släptåg har den smak av råtobak. Eftersmaken bärs fram av torvig smak som är en aning kryddig. Den ebbar av med en askig känsla.

Omdöme:
Beppe: En högklassig Islayrökare som visserligen är ung men likväl riktigt njutbar. Jag måste erkänna att Kilchoman växer hos mig varje gång jag provar whisky från dem. De kan koka bra sprit på det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman. En klart bra rökare som passar i var whiskyälskares skåp. Jag längtar till nästa släpp av 100% Islay då senaste utgåvan var riktigt grym.

Kent: En härlig whisky som trots ung ålder nått en balanserad nivå. Det känns fräscht och otroligt tilltalande. Återigen imponerar Kilchoman och får mig att vilja besöka destilleriet.

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.