Whisky & Choklad

Att kombinera whisky med olika tilltugg eller sötsaker har blivit mer och mer poppulärt på senare år. Rökig whisky och gravad lax är ett lyckat exempel enligt oss. När distributören kakaw.se hörde av sig till oss och frågade om vi ville prova lite chocklad från Skottland så tänkte vi att givetvis så ska vi prova dessa med whisky och testa att kombinera dessa chokladsorter med några whiskysorter som ingår i standardutbudet och inte är alltför dyra, valet föll på Loch Lomond orginal, Glenfiddich 12YO och Kilchoman Machir Bay.  All choklad i testet kommer från den Skotska chokladtillverkaren Chocolate Tree. Under denna vecka så kan ni ange koden WTOWER i kassan när ni handlar på kakaw.se så får ni 10% rabatt om ni handlar för över 300kr. Det gäller på hela sortimentet. Detta gäller endast fram till den 16 april.

Första choklad i testet är Peru Maranon Dark. Med den lätta Loch Lomond så fungerar den rätt bra. Den lätta bitterheten i chokladen fångar whiskyn upp och ger lite sötma och det gifter sig bra. Med Glenfiddich 12 så fungerar det ännu bättre. Den söta whiskyn gifter sig perfekt med den kraftiga chokladen och det blir riktigt njutbart. Kilchoman tycker jag inte fungerar med denna choklad. Det blir ingen harmoni dem emellan.

Colombia Huila Dark är nästa choklad. Loch Lomond lyckas inte riktigt med att möta denna choklad då den drunknar och försvinner. Den klarar inte att komma fram med sina smaker till denna kraftiga choklad, inte så lyckad kombination med andra ord. Glenfiddich 12 klarar då uppgiften desto bättre med sin söta karaktär så gifter den sig perfekt med den kraftiga chokladen och ljuv harmoni uppstår. Rökiga Kilchoman fungerar också riktigt bra till denna mörka choklad. En lite sipp rökig whisky skänker en ny dimension till upplevelsen av denna mustiga choklad och det fungerar riktigt bra.

Peru Maranon Milk är en lite ljusare choklad än de övriga. Loch Lomond kommer fram riktigt bra tillsammans med denna lite ljusare choklad och samspelar på ett riktigt trevligt sätt. Det fungerar riktigt bra och blir mycket trevligt. Här faller faktiskt Glenfiddich 12 då det blir i sötaste laget när man kombinerar den med en ljusare choklad. Rekommenderas endast till sockerråttor. Kilchoman med sin rökiga karaktär fungerar riktigt bra. Den bryter av på ett trevligt sätt och skänker en sälta och karg rökig karaktär till den lätta söta chokladen, mums!

Sist ut i testet är Whisky Nibs som redan innehåller 6% whisky av rökig karaktär. Alla tre sorter i detta test fungerar riktigt bra med denna choklad. Av de två orökiga sorterna så fungerade Glenfiddich bäst. Dock så måste jag nog säga att kilchoman fungerar klart bäst med denna redan lätt whiskyrökiga choklad.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.