Old Pulteney 12 YO (40%)

0782-old-pulteney-whisky-1-973x1395Destilleriet grundades i Wick 1826. Beläget på en vindpinad kust i norra Skottland är Old Pulteney en av det nordligaste destilleriet i det skotska fastlandet.

Old Pulteney presenterar en salthaltigt, robust karaktär som andas kustdestilleri lång väg. Vi beslutade oss för att ge en gammal trotjänare ett nytt test och öppnade Old Pulteney 12 (40%), som legat på ex bourbonfat och som ingår i standardsortimentet på Systembolaget.

Doft
Kent: De första doftpuffarna ger mig en bild av en äng med lätta dofter av ängsgräs och blommor. Men där finns även mandel, honung och vanilj.

Beppe: Det första jag tänker på är en salt frisk fräsch doft från havet. Efter ett tag blir det mer pepprigt och smörig vanilj.

Kent: Jag håller med om pepprigheten som tillsammans med kryddor och trädofter blir ganska angenämnt.

Beppe: Nu känner jag även en hel del gräs, viol och blommor. Ja, det är en ganska angenäm doft.

Kent: Kan även känna hintar av frukter såsom mandarin, grape och apelsinskal. Tycker faktiskt att doften där den salta brisen som sveper in över en blomsteräng är riktigt trevlig!

Smak
Kent: Medelfyllig smak där jag direkt kan känna smakerna som doften lovade. Det är en lätt pepprighet med vanilj och honung initialt.

Beppe: Honung, ljung och en viss sälta är det första jag känner. Efter ett tag kommer smörkola och en mild snäll pepprighet.

Kent: Ja, visst är det smörkola som tydligt framträder. Men även en viss ton av marsipan eller mandel som balanserar smörkolan.

Beppe: Intressant med havssaltskänslan som genomsyrar och höjer upplevelsen. Överlag är detta en snäll balanserad whisky som inte spretar det minsta. Eftersmaken är medel och bjuder på vanilj, honung och mild peppar.

Kent: Den här whiskyn är en mild och trevlig whisky att sitta och smutta på. Och jag håller med om att det inte spretar och bråkar speciellt mycket.

Betyg
Beppe: Nästa gång någon frågar mig om en bra instegswhisky ska jag svara Old Pulteney 12. Missförstå mig inte – Detta är en bra och prisvärd whisky. Det är helt enkelt en snäll och inställsam whisky som absolut inte sticker iväg och spretar åt alla håll. Trevlig och jag klassificerar den som lågt ”Njutbar” och ger den betyget 6.1

Kent: Ja, det är verkligen en trevlig och njutbar whisky! Håller dessutom med om att den nog är en av de bättre nybörjarwhisky man kan rekommendera. Dessutom till ett klart överkomligt pris på 349kr. Jag håller med om att den hamnar inom epitetet ”Njutbar” och ger den 6.2 poäng.

Till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Old Pulteney 12 YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.