Highland Park – Cask Strength (56%)

highland_park_cask_strengthDenna vecka har vi satt klorna i den ovanliga Higland Park – Cask Strength som endast finns att köpa i Sverige. Den finns dessutom endast på halvflaska. Att Sverige är en viktig marknad för Highland Park är ingen hemlighet, vilket även denna utgåva är ett bevis för. Enligt statistik så dricker vi i Sverige mest Highland Park sett till antalet invånare i världen!

Doft
Kent: En söt sirapsliknande honungdoft som omges av en underbar fruktig kompott av aprikoser, russin, apelsin och äpplen.

Beppe: En söt doft med ljung, honung och frukt. En försiktig rökighet tillsammans med russin, torkade frukter och fudge.

Kent: Ja, det finns en elegant rök som lyfter dofterna på det alldeles speciella sätt som endast Higland Park kan göra.

Beppe: Det som dock finns i bakgrunden är en unghet som lyser igenom. Den vuxna Highland Park näsan är här en ungdom.

Kent: Visst lyser det igenom att det är en ung whisky, men jag bara älskar komplexiteten där vanilj och blommor träder fram med lite vatten.

Smak
Kent: Det är en fyllig mun med nötig eksmak. Tycker att det är en tydligare nyans av torvrök i smaken än i doften. Lite mer markant.

Beppe: En pepprig vaniljig chillismak sticker härligt på tungan. Apelsiner och mandariner tillsammans med en mild rökighet.

Kent: Ja, jag känner också tydligt chilitonerna och jag tycker verkligen om det. Först träder chilikrydda fram och nitar till mig för att sedan släppa fram mer citrus och vanilj som smeker smaklökarna. Intressant.

Beppe: Det finns även en viss saltighet där bakom. Det är en relativt torr whisky. Det finns även här i smaken en viss unghet som lyser igenom. Ungheten är dock inte en svaghet. Den tillför whiskyn en råhet som tilltalar mig.

Kent: Härligt lång eftersmak där sötman, från citrus och aprikoser, ligger kvar som godis omgiven av den eleganta röken. Mycket trevligt!

Betyg
Beppe: Visst känner man att det är en ung whisky, men trots det är det så förbannat balanserat och så komplext att jag faller för den. Jag tycker dessutom att det är fantastiskt bra med mindre flaskor som denna (35 cl) då man inte måste tömma sparbössan för att smaka lite roligare och dyrare whisky. Jag tycker så pass bra om denna Highland Park att jag ger den betyget 7.6 och lägger den inom epitet ”Delikat”.

Kent: Ja, det här är en verkligt skön och trevlig whisky. Troligen inte så gammal som du säger, men ändå så komplex och så härligt tuff med sin smak där man först nockas för att sedan smekas! Jag tycker verkligen om detta! Priset 299kr för en halvflaska är utomordentligt bra och jag kommer att köpa den igen! Mitt betyg kan inte bli annat än 7.4 då den även i min värld är ”Delikat”.

Till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.