Petri Jäsperi – whiskykonstnären

Du kanske har sett att det florerat underbara tavlor med whiskymotiv på olika facebookgrupper det senaste året. Petri Jäsperi heter konstnären som skapat dem. Vi på WhiskyTower kontaktade honom för att få veta mer om tavlorna och om honom som person. Trots att han just då var mitt uppe i en utställning i Gamla Stan, Stockholm, tog han sig ändå tid att svara på några frågor.

Jäsperi tavlor
Akrylmålade tavlor med whiskymotiv – Petri Jäsperi

Vad kan du berätta om dig själv?
– Jag heter Petri Jäsperi och fyller 50 år nästa månad. Jag är bosatt och verksam i Köping i Västmanland. Kom till Sverige 1969 som 4-åring. Har tecknat sen barnsben och målat med akryl, som är min teknik, i cirka 7 år nu. Numera målar jag på heltid, vilket verkligen är en förmån. Fritiden som jag har lyssnar jag gärna på musik och åker iväg på kortare resor, i mån av tid.

Du har ju blivit känd i whiskykretsar med dina tavlor och motiv av whisky i alla dess former. Hur kom det sig att du började måla whiskymotiv?
– Jack Daniels var det första whiskymotivet jag målade. Den tavlan följdes av flertal andra, som alla såldes. Det fanns ett sug efter just whiskymotiv och ganska snabbt började jag få förfrågningar på andra whiskysorter. Det blev väl som en ”ringar på vattnet” effekt av det hela.

Vilket whiskymotiv är det vanligaste och mest efterfrågade?
– Laphroaig toppar listan, sen kommer nog Highland Park. På senare tid har Box whisky sålt bra, men även Macallan och Bowmore beställs frekvent.

Du har ju haft flera uppmärksammade utställningar genom åren, inte minst i Barcelona och New York och nu i Gamla Stan i Stockholm. Kan du berätta om dessa?
– Barcelona-, New York- samt Toscanautställningarna var alla så kallade samlingsutställningar jag deltog i med varierande resultat. Men det var verkligen bra erfarenheter. Min pågående utställning i Gamla Stan, Stockholm, har gått lysande efter första veckan. Ett tiotal sålda och lika många beställningar har inkommit på plats. Så det känns verkligen bra! Extra kul att whiskyprofiler har varit och besökt mig på utställningen!

Jag läste i en intervju att du sagt: ”Det är egentligen bara porträtt, bebisar och husdjur jag inte målar”. Jag har tyckt mig se vissa motiv med katter på sista tiden, hur kommer det sig?
– Haha, porträtt och bebisar låter jag fortfarande porträttmålare sköta. I undantagsfall har jag tagit på mig att måla husdjur. Beror i så fall på att beställningsfotot har passat mig att måla.

Vill du berätta om hur du kom i kontakt med whisky?
– Finns ingen hemlighet där. Som de flesta smakade jag whisky för första gången i tonåren – och gillade det.

Jäsperi_HP
Highland Park målad med akryl – Petri Jäsperi

Vilken är din favoritwhisky?
– Skiftar, men måste nog säga att det är Laphroaig och Highland Park.

Vilken är den godaste whisky du druckit?
– Det där är en svår fråga! Det finns mycket bra whisky och utbudet ökar ständigt. Men om jag måste välja en så är Laphroaig 10 fortfarande min favorit.

Får du förfrågningar från andra länder på whiskymotiv?
– Absolut! Förfrågningar på whiskymotiv kommer främst från hela Norden, men även från USA, Dubai, Hawaii och runt om hela Europa. Självklart går de flesta beställningar till kunder i Sverige men på sistone har en del skickats till bland annat USA.

Om våra läsare vill komma i kontakt med dig för att beställa/köpa en tavla, hur går de till väga? Samt kan man välja motiv själv?
– Självklart kan man kontakta mig om man önskar få något motiv målat. Beställningar tar jag helst via min facebooksida, www.facebook.com/artbypetrijasperi, och frågor kan mailas till mig på petri148@gmail.com eller via PM på facebook.

– Ett tips om man önskar få något motiv målat är att vara ute i god tid. Preliminärboka gärna då väntetid kan förekomma på 4-5 veckor. Jag tar alltid kontakt med beställaren innan jag påbörjar något. Ingen bokning är bindande, så behöver man avboka av någon anledning innan påbörjat arbete så går det bra. Beställarens egna motiv och ideer går alltid först. Sen brukar jag få rätt fria händer att göra något tills både beställaren och jag är nöjda.

Om du fick ge våra läsare ett whiskyråd – vilket skulle det vara?
– Samla gärna på whisky, men öppna någon då och då. Livet är till för att levas. Skulle det hända att ni någon gång kommer att ha en tavla av mig hos er – sätt er då bekvämt och drick samma whisky som i motivet, gärna med lite soft musik i bakgrunden – och NJUT!

Jäsperi_Trappan
“Stentrappan” Laphroaig akrylmålning – Petri Jäsperi

3 tankar på “Petri Jäsperi – whiskykonstnären”

 1. Petri målar så fina tavlor. Vi köpte en helt underbar tavla av honom i Stockholm under utställningen men med ett vinmotiv eftersom vi tycker mer om rött vin än om whiskey! Sorry Whiskeytower! 😉

  Mvh
  Marita

  Svara
  • Hej Marita!

   Håller med dig om att han målar fantastiskt fina tavlor. Har själv köpt två med whiskymotiv av honom och är supernöjd! Skulle oxå kunna tänka mig att ha med vinmotiv, trots att jag driver whiskytower 😉

   /Kent

   Svara
 2. Ett tips betala med postförskott. Har köpt en tavla för 4:500:-. Beställde den för över 2 månader sen har inte kommit ännu.
  Svårt för honom att svara på pm.
  Känner mig blåst på pengar och tavla.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.