Uppsala Destilleri – Det nya microdestilleriet

Vi var nyfikna på det nya mikrodestilleriet Uppsala Destilleri, som Magnus Johansson startat. Vi beslutade oss för att kontakta honom för att hör mer om planerna och hur det går med det nya destilleriet. Läs om varför Magnus valde att starta upp det och om de möjligheter man har att köpa fat och andelar hos dem.

4Hej Magnus, skulle du kunna presentera dig själv?
Jag heter Magnus Johansson, en vanlig knegare som jobbar fulltid och har fru och tre barn. Har dock utvecklat en ådra av företagsamhet som säkerligen kommer från min far som “died trying” som man säger.

Hur kommer det sig att du startade Uppsala destilleri?
Jag och fyra till vänner har under sex år drivit en liten vinimportfirma. Mycket har varit givande och intressant men genomgående har känslan att stå för någon annans produkt känts otillfredsställande. Det har lockat mer att skapa sin egen produkt och stå för det man gör både vid ris och ros. Whisky ligger mig sen tidigare varmt om hjärtat även om jag väl får ses som en amatör i provningssammanhang. En annan aspekt är hållbarheten. En whisky behöver du aldrig kassera för att den blivit för gammal.

Hur stor produktion kommer ni att ha?
800-1200 liter första året men hoppas kunna öka det vartefter.

100-liters Pot Still från Portugal

Vilken typ av panna har ni?
En 100 liters portugisisk pot still. Går långsamt men hoppas att den omfattande kopparkontakten gör sitt. Planerar att köpa en till för att skära ner på tillverkningstiden.

Vilken typ av whisky kommer ni att inrikta er på?
Skies the limit! Vet att det rekommenderas att koncentrera sig på ett fåtal recept men i dagsläget vill jag göra allt!

Kan man köpa fat hos er?
Absolut! Både hela fat och andelar. Vill dock inte konkurrera med fat administratörer så det är ganska saftiga priser än så länge på småandelar. De är en viktig del av whiskysverige som jag ser det. Hela fat kan man beställa på hemsidans webbshop eller genom offert om man har egna preferenser på fat och destillat. Håller än så länge som jag ser det bra priser, framför allt om man ser till slutpriset efter uthämtning. Dock är väntetiden på ett fat 4-5 veckor (ibland längre) pga köer hos Thorslunds och att det är så många bränningar på ett fat.

Tunnor/Fat levererade av Thorslund Kagge

Vilka typer av fat lagrar ni på?
Framför allt bourbon och sherry fat från Thorslunds. Kan även köra med mättade fat eller specialbeställda efter önskemål.

Hur väcktes ditt intresse för whisky?
Hinkade Southern Comfort när jag sprang på nationerna i Uppsala när jag var yngre. Någon polare fnös åt det och bjöd mig på en Laffe. Never looked back.

I Sverige finns det ca 10 aktiva destillerier idag. Vad tycker du om Svensk whisky?
Har mest en social media insyn på det och utifrån det är jag imponerad. Verkar finnas mycket kunskap och kvalitetstänk (som jag planerar att ta del av). Under de år jag planerat innovativa idéer för min egen verksamhet har man omsider upptäckt att någon annan redan gjort det. Jobbigt men inspirerande.

Var tror du Svensk whisky är om 10 år?
Svårt att säga. Många talar om mättnad på Svenska destillerier men ser man till intresset på senare släpp från Smögen och Box bl.a. och inriktningen på kvalité så tycker jag framtiden ser ljus ut. 

Hur ser den närmaste framtiden ut för Uppsala destilleri? Någonting du kan avslöja för våra läsare?
Handlar mycket om att effektivisera. Som ensam ägare blir man något omständlig. Får dock en hel del input från Martin på Uppsala whisky sällskap och från grannarna, Jackdaw Brewery och Tempel Brygghus. Framför allt Fredrik från Jackdaw kommer in nån gång ibland och ger råd (skäller) framför allt vad det gäller mäskningsdetaljerna.

Till sist: Skulle du kunna ge ett whiskyråd till våra läsare?
Ha ett öppet sinne!

Hantverksmässig fatfyllning

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.