Tamdhu (40%)

Tamdhu Distillery byggdes 1896 och är placerat i Speyside. Destilleriet ägdes under lång tid av Edrington Group och nästan uteslutande all produktion var avsedd för blendedindustrin, såsom Famous Grouse, J&B och Cutty Sark. Destilleriet lades i malpåse 2011 på grund av överskottslager och såldes sedan till Ian MacLeod Distillers som återupptog produktionen 2013. De nya ägarna gav produktionslinjen en välbehövlig uppdatering.

Vi har testat destilleriets flaggskepp i form av 10-åringen. Lagrad endast på sherryfat (europeisk och amerikansk ek med hög andel first fill) Det känns väldigt trevligt att se ett destilleri i dessa dagar ge ut en ålderangiven whisky. Tamdhu 10YO och är nedvattnad till 40 %. Prisvärd dock med ett pris på 419 kr på Systembolaget.

Doft
Beppe: Söta kanderade frukter och bär. Vanilj och kanel. Finns även en viss blommighet i doften. Bakom dessa blommiga och fruktiga dofter döljer sig en härlig ek-doft. Parfym, lavendel och eukalyptus finns också där och bidrar till en nästan medicinsk doft.

Kent: Kraftiga sherrytoner i form av torkade frukter. En tämligen oljig whisky med en sötfruktig doft där tankarna går till en bikupa och dess honung. En trevlig kryddbas finns där runt ekbeskan som förgyller doften på ett trevligt sätt. Efter att den fått luftats kommer mer av marsipan fram och whiskyn får ett tydligare doftdjup. En mycket trevlig whisky att dofta på!

Smak
Beppe: Röda äpplen och sirap. Väldigt söt med en fyllig munkänsla. Apelsin, choklad och vanilj. Torkade frukter med fikon och aprikoser. Detta är ljuvligt för smaklökarna och det lägger sig som bomull kring hjärtat. En riktigt bra whisky. I eftersmaken kommer ekbeskan fram på ett angenämt sätt.

Kent: Fyllig och trevlig mun. Tydliga söta aprikostoner med oljig känsla. Det finns en blommighet i smaken som skapar en stram känsla, trots den söta och mjuka sherrykänslan. Fikon och marsipan blir mer framträdande efter en stund och allt avslutas med en russintopp innan eken tar över i den långa eftersmaken. Godis!

Betyg
Beppe: Jag undrar om man faktiskt kan få en bättre sherrylagrad whisky för 419kr som den här kostar. Utan tvekan så får man mycket bra whisky för pengarna. Betyg: 6.9

Kent: En mycket trevlig sherrylagrad single malt. Jag gillar verkligen både doft och smak på denna och blir väldigt glad åt det klart överkomliga priset. Köper man denna så får man en väl balanserad och rent ut sagt GOD whisky. Jag ger den 6.8 i betyg

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.