Arran 10 YO (46%)

Arran har verkligen kommit till sin rätt under de senaste åren. Idag har man en egen ”hus stil” och ett fint utbud av malt whisky och man börjar skapa sig ett rykte som blir bättre och bättre. Vi besökte detta unga destilleri (grundat 1995) i höstas och imponerades av deras trevliga destilleri som inte bara ligger otroligt vackert på ön Arran, utan dessutom är modernt och trevligt.

Den whisky vi har provat inköptes under vår Skottlandsresa (länk) och är alltså en 10-åring lagrad på bourbonfat och i den förpackningen följde det med två små whiskyprovarglas. När vi provade den på destilleriet fick den inte oss att haja till, vilket kan ha att göra med att vi vid det tillfället även provade 4 andra whiskies, varav en var den nya Smugglers Serien från destilleriet.

Arran 10 YO kostar 439 kr på Systembolaget (beställningssortimentet) och håller 46% alc.vol.

Doft
Kent: Härlig doft. Lätt och fruktig. Mjuk och krämig. Denna 10-åring doftar verkligen inbjudande. Inte ett spår av rökighet. Där finns Vanilj och Äpple tillsammans med en nyans av vit Choklad. Plommon upplever jag i ett djupare lager runt en nyans av Apelsinkrokant. Finns även spår av svarta vinbär och något kryddigt såsom Ingefära. Allt detta bärs av en ekbeska som jag verkligen gillar. Efter en stunds luftning kommer blommiga toner fram som är riktigt trevliga, men den stora doften är ändå just Apelsinkrokant som bara växer och växer ju längre den luftas. Kan inte komma över hur mjuk och inbjudande doften är på denna 10-åring!

Beppe: Håller verkligen med dig om att det är en härlig doft. Det finns mycket karaktär i den. Blommor och vanilj med mycket fruktighet och en härlig nyans av ek i bakgrunden. Blommigheten är verkligen markant och dominerar doften tillsammans med viol och vanilj. Det finns även en söt ton av honung och en härlig kryddighet. Detta doftar mycket bra.

Smak
Kent: Tyvärr, inte lika spektakulär som doften trots att det absolut inte är dåligt. Här kan jag förnimma Apelsin igen som är den dominerande smaken. Skulle vilja säga att det är en krämig smak med trevliga kryddiga noter. I smaken finns även en syrlig nyans som påminner om pressad Citron. Just syrligheten och kryddigheten tillsammans fungerar förvånansvärt bra ihop. I eftersmaken är det som att Apelsinen sakta lämnar över till ekbeskan i en långsam utandning. Tycker dock inte att smaken lever upp fullt ut till den fantastiska doften.

Beppe: Tydliga frukter såsom äpple och apelsin. En härligt stickande kryddighet som kittlar mot tungan. Vaniljen dämpar kryddigheten något. En spretig men karaktärsfull whisky som absolut inte nått sin fulla potential ännu. Detta är den bångstyriga tioåringen. Jag tycker att eftersmaken som består av fruktig vanilj och avslutas i ekbeska är ovanligt lång för att vara en tioåring. Gillar detta.

Betyg
Kent: Om smaken hade levt upp till den fantastiska doften, hade denna fått ett riktigt högt betyg av mig. Doften var verkligen utsökt och den tog mig återigen tillbaka till den underbara ön Arran. Minnesbilder från resan kom tillbaka och värmde mitt inre. Med tanke på den relativt unga åldern så kanske man inte skall förvänta sig att smaken är fulländad. Här är den visserligen god, men en aning ofärdig om ni förstår vad jag menar. När det kommer till Arrans whisky är den klart intressant med en egen doft/smakbild och jag skulle verkligen vilja prova destilleriets 18 åring. Där hoppas jag att även smaken har hunnit ikapp den utsökta doften. Jag ger den 6.8 poäng (om jag enbart bedömt doften skulle betyget vara betydligt högre).

Beppe: Visst transporteras även jag tillbaka till Arran när jag smakar denna. En otroligt vacker ö. Tycker om denna tioåring. Visst finns det brister och bråkighet men det tycker jag är roligt när det finns karaktär där bakom (inte som hos Edradour 10yo). När vi besökte destilleriet så föredrog jag denna framför 14-åringen kommer jag ihåg. Tyckte denna var mer karaktärsfull. En spretig tioåring som vill lite för mycket. Håller med dig Kent det skulle vara otroligt spännande att prova 18-åringen. Betyg 6.7

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.