Springbank 10YO, 15YO, 12YO Burgundy, Local Barley 11YO & 16YO.

 

Springbank 10YO 46%. Nuvarande utseende till höger och kommande utseende till vänster.

Springbank 10YO är buteljerad på 46% ABV och givetvis ej kylfiltrerad eller färgad. Den kommer den 27/3 tillbaka i Systembolagets sortiment och kommer att kosta 598kr.

Doft:
Beppe: Otroligt mycket vanilj och smörig kola. Vanilj och en stor portion frukt med både färska äpplen och päron tillsammans med mer syltade och torkade frukter såsom russin, aprikoser och plommon. Samtidigt så finns det en ruffhet och skitighet inblandat och det är det som jag verkligen gillar med Springbank. Toner av svavel och motorolja. Tobak och läder finns också inbäddat i doftpaletten. Detta doftar kärlek och omsorg.

Kent: Alldeles ljuvlig torvrök möter först upp. Det är egentligen inte en rak/ren rökighet, utan snarare en känsla av fuktig jord med en touch av torvrök. En vaniljkropp utgör grunden med massor av vanilj. Fruktigt av främst äpple, citron och en aning persika. Sherryfatens inverkan är inte allt för påtaglig, även om det finns spår av aprikos och andra torkade frukter. En aning havssälta med en antydan av blommande sommarväxter under ytan. Finns även en kryddighet som drar åt muskot. Så långt de ljusa och lätta dofterna. Sen har vi det som i min värld gör Springbank unik – skitigheten! En alldeles underbar smutsig och oljig doftbild som inte kan misstas. Bara den innehåller så mycket intressant. Där finns en svavelton som jag endast har hittat i Craigellachie (och i viss mån Mortlach) tidigare och som är så otroligt intressant. Svavlet ackompanjeras av en rejäl dos läder, nästan så det är blött läder, och råtobak. Doftmässigt blir det som att doft från en klar sommardag samsas med en doft från en bilverkstad. Otroligt!

Smak:
Beppe: Ah vilken underbart kryddigt, gräddig och pepprig munkänsla. Pepparn attackerar och vaniljen och honungen kämpar för att skölja bort pepparn och tona ner den. Det är fruktigt, lätt rökigt men ändå friskt. Äpplen och päron finns med i mixen men också den härliga skitigheten och rivigheten. Olja, läder, lätta svavelaktiga toner, mineraliskt och jordigt.

Kent: Inleder med kornsötma följt av en kryddig torvrök och saltat smågodis. En mycket trevlig inledning som ger den perfekta känslan på tungan. Därefter kommer en smak av äppeljuice som även den har en tunn nyans av jordig torv. Överlag är det en tämligen oljig munkänsla med en maritim sälta. Vaniljen är fortfarande grunden som allt vilar på. Skitigheten skapar en känsla av bilverkstad och en oljegrop. Eftersmaken är mediumlång och bärs fram av den maritima havssältan och en touch av bitterhet och utmanande kryddighet. Verkligen utmanande!

Omdöme:
Beppe: Springbank är helt enkelt destillerad kärlek som buteljerats för att göra världen till en bättre plats för oss människor att leva i. Det kanske var stora ord att ta till men det är nästan så man känner när man har förmånen att ta en dram Springbank. Det är på intet sätt en tillrättalagd och enkel whisky, dock så är det det som gör att jag älskar Springbank. Den utmanar dig och den gör lite som den vill. Jag är iallafall såld.

Kent: Springbank 10 är en whisky med en stolt ryggrad och en alldeles egen karaktär. En fantastisk och unik whisky som ger dig en berg- och dalbana både doftmässigt och smakmässigt. Den innehåller det subtilaste och vackraste likväl som den innehåller det djupaste och skitigaste. Otroligt! Jag vet många som jag bjudit på whisky från Springbank som varken är speciellt insatt i whisky eller speciellt intresserad, och det är knappt någon som tilltalas av den. Men samtidigt finns det oerhört många av mina vänner som är vana whiskydrickare som bara älskar detta. Och precis så är det: Springbank är inte för vem som helst, det är en whisky som utmanar dig. Jag bara älskar det!

Springbank 15YO 46%. Nuvarande utseende till höger och kommande utseende till vänster.

Springbank 15YO är buteljerad på 46% ABV och ej kylfiltrerad eller färgad. Den kostar 1031 kr via Systembolaget.

Doft:
Beppe: Vaniljen ligget tungt även i denna. Dock så är fruktigheten mer åt det torkade och syltade slaget även om det fortfarande finns spår av färsk frukt. Choklad och kaffe med lätta inslag av salmiak. Tobaken och lädret finns också med och spökar. Motorolja och honung med tydliga drag av vanilj. Tillsammans med allt detta så kommer det ljuvliga mullret av eken. Love it!

Kent: Det första jag slås av är att denna 15 åring är en mognare variant av 10 åringen. De ytterligare 5 åren har gjort allt mer sammanbundet på något sätt. Den är ekigare än 10 åringen (av förklarliga skäl) och den är inte lika spretig. Det är mer lakrits i 15 åringen och skitigheten som var så påtaglig i 10:an är här mer dämpad och allt faller samman på ett mer balanserat sätt, men tack och lov finns svavlet, oljan och lädertonerna kvar – även om de nu är mer dämpade. Detta är en mer ”färdig” whisky, om uttrycket tillåts. Hög klass!

Smak:
Beppe: Mer ek och jag antar en större andel sherryfat i denna om vi jämför med tioåringen. Inte lika bråkig vid första sippen, även om kryddorna finns här också. Torkade frukter med russin och plommon i spetsen. De färska håller sig i bakgrunden men kan anas. Eken finns ständigt närvarande och drar det hela mot ett torrt avslut som är fylld av ek, kryddor, torkade frukter, kaffe och vanilj. Läder och tobak tillsammans med lätt bränd motorolja vill också vara med. Eftersmaken är lång och ljuvlig. Det är så jävla bra!

Kent: Håller med om att det är mer sherrytoner i 15-åringen. Den bär på en djupare respekt i tack vare ekens djupare muller. Den är som en äldre broder som har några års mer erfarenhet. Smakerna sitter med mer tyngd och de bärs fram av sherrysötman och ek-krydda. Samtidigt finns vaniljkroppen där och den är precis ”spot on”. Skitigheten finns också där och nu har den hittat samspelet med eksmaken. Eftersmaken är betydligt längre och torvinslaget kommer fram här i en aning bitter form. Allt andas klass och respekt smakmässigt!

Omdöme:
Beppe: Vad ska jag säga….. Det är så bra som en whisky på 15 år kan bli helt enkelt. Den har allt som man kan vänta sig plus lite till. Jag vet att Springbank 15YO har en relativt hög prislapp om man jämför med andra 15-åringar i Systembolagets utbud. Dock så vill jag säga att i det här fallet så får du det du betalar för, så bra är faktiskt denna 15-åring. Högsta möjliga klass!

Kent: Springbank 15 är en respektingivande och vuxen whisky i världsklass! Den bär på en stolthet som påminner om en general som styr sina mannar på ett respektingivande sätt. Jag bugar och tackar för uppvisningen!

Springbank Burgundy 12YO 53.5%

Springbank Burgundy 12YO är buteljerad på 53.5%ABV och ej färgad eller kylfiltrerad. Den släpps idag (23/3) via Systembolaget och kostar 931 kr.

Doft:
Beppe: Tunga vinösa dofter. Nästan lite överväldigande måste jag säga. Doften av russin, torkade plommon och lakrits ligger tungt, nästan som ett lock över andra dofter. Lite vatten släpper fram färskare frukter och vanilj och även toner av läder. Eken kikar också fram och visar att den finns närvarande. Blommor tycker jag mig också ana. Den är lite instängd doftmässigt och behöver lite vatten, luft och tid för att öppna sig.

Kent: Vinös och en aning kladdig i doften. En annorlunda Springbank. Doft av jordkällare och ett kittlande inslag av russin anger första tonen. En doft av nektar i en annorlunda gemenskap med lingon och läder finns där. Dessutom finns en doft av vanilj-kakor, vilket jag i grunden misstänker är Springbanks husstil på spriten, men här har den tagit form av kaffekakor av vanilj. Upplever den inte rökig utan snarare oerhört vinös med en hel del röda bär med hallon och jordgubbssylt. Söt och nästan så det tenderar att bli körsbär i sockerlag.

Smak:
Beppe: Kryddig till en början. Russin och torkade plommon med toner av kaffe, lakrits och mörk mustig choklad. Den känns nästan syltig och sirapsaktig i munnen. Eftersmaken är torr och klibbig. Vanilj och honung finns med i mixen men är inte framträdande. Trevlig och annorlunda för att vara en Springbank.

Kent: Det är verkligen inte någon käftsmäll! Det är istället fylligt och kladdigt med en oljig konsistens. En stänk av de röda bären och en massa honung. En mystisk smak av havre och paprikapeppar. Avslutningsvis framträder choklad och i eftersmaken lägger sig som en kladdig känsla av honung och citronsorbet.

Omdöme:
Beppe: Detta är en högklassig whisky om jag jämför med det mesta. Dock så har ju Springbank en extremt hög lägstanivå och därför så är denna inte riktigt där i toppen för mig. Anledningen är helt enkelt att jag upplever att vinfatet tagit bort mycket av det som jag älskar med Springbank. Litegrand som att själen har försvunnit och kvar finns en grym whisky som visserligen är god men saknar en identitet. Intressant och god är den men för en grinig och konservativ gubbe som jag är så föredrar jag de vanliga 10 & 15-åringarna.

Kent: En mycket annorlunda whisky från Springbank. Normalt älskar jag vinlagringar av alla de slag, men jag har faktiskt lite svårt att komma överens med denna. Inte för att det smakar dåligt på något sätt, men de vinösa inslagen passar inte riktigt med Springbanks signum. Den tar över på ett annorlunda och i mitt tycke för hårt sätt. Blir lite mesigt. Därmed inte sagt att det inte är hög klass, för det är det. Men just för Springbank blir det inte helt rätt.

Springbank Local Barley 11YO 53.1%

Springbank Local Barley 11YO är buteljerad på 53.1% ABV. Ej kylfiltrerad eller färgad. Den släpps den 20/4 via Systembolaget och kommer då att kosta 1452 kr.

Doft:
Beppe: Den är söt och samtidigt finns det drag av mustiga mörka bär, björnbär kanske. Röktonerna i denna är klart annorlunda om jag jämför med standardutgåvorna från Springbank. De är på något sätt mer ettriga och kryddiga, mer glödande och kall rök. Vanilj och honung finns det gott om i denna, citrus och toner av banan likaså. En nästan krämig fruktighet som doftar friskt och sött med tillhörande vaniljsås. Detta doftar inte dumt alls.

Kent: En underbar doft! Till att börja med är det marmelad och honung som kliver fram. Runt dessa virvlar en bestämd minerallik torvrök. Allteftersom den öppnar upp sig kommer nybakt bröd med söta toner av mogen banan. Vaniljkroppen är där och ligger som en mjuk bädd under de övriga dofterna. Det är en vital doft som tenderar att vilja hoppa ur glaset. Fräscht, piggt och underbart.

Smak:
Beppe: Vanilj och honung. En trevlig och kryddig rökighet. Peppar och en härlig fruktighet med äpplen och päron men även bananer och lätta drag av mer exotiska frukter. Smörig kolafudge och även de mustiga mörka bären som jag kände i doften finns med i en härlig mix. Detta är en spännande och pigg whisky. Eken är framträdande och tydlig i sin karaktär vilket medför ett torrt och kryddigt avslut vilket jag gillar.

Kent: Det den lovade i doften kommer sannerligen fram här. En härlig krämighet med vaniljsås, druvsötma och honungskaka. Samtidigt finns en härlig ton av lakrits ständigt närvarande tillsammans med en pigg torvsmak. I avslutet kliver en nötig smak av hasselnötter och valnötter fram. I eftersmaken är det mjukt och rikt, med en smörig känsla som håller tag i en bra stund. Elegant!

Omdöme:
Beppe: Detta är riktigt bra och intressant. Local Barley serien har här en till grymt bra buteljering och jag ser verkligen fram emot flera grymma utgåvor de närmaste åren. Kanske den inte riktigt når samma höjder som förra årets Local Barley 16YO men det är ju att kräva bra mycket av en 11-åring tycker jag. En riktigt grym whisky där bourbonlagringen lämnat tunga spår och verkligen låter Springbanks grymma destillat visa sin bästa sida.

Kent: En vital och pigg whisky som verkligen triggade mina sinnen. Kraftigare nyans på torvröken än 10 och 15 åringen och det känns bara så härligt! Ett inköp av denna (om man lyckas få tag på någon av de 660 flaskorna som är tilldelade Sverige) kommer det att bli.

Springbank Local Barley 16YO 54.3%

Springbank Local Barley 16YO är buteljerad på 54.3% ABV och som vanligt ej kylfiltrerad eller färgad. Det finns i skrivandets stund ett fåtal buteljer kvar ute i landet av denna utgåva så det är bara att leta.

Doft:
Beppe: Upplever röken i denna lite mer åt Islay-hållet än vad som är brukligt hos Springbank. Mer påträngande och nästan järnaktig måste jag säga. Frukten sprutar fram efter ett par droppar vatten. Honung och vanilj följer med och en smörig kola likaså. Godiset tutti-frutti tycker jag mig känna och mer torkade frukter lurar i bakgrunden tillsammans med den sakta pyrande glöden. En grymt intressant och komplex doft som lovar mycket.

Kent: Det första jag får till mig är faktiskt doften av våt hund… Därefter kliver den tydliga torvröken in och den bär spår av mineral och paraffin… Torvdoften är ganska söt i sin karaktär och övergår till en doft av cigarraska. Ovanför vaniljbädden finns doft av citron, honung och en nyans av grapefrukt. Precis som den 11 åriga Local Barley’n är denna pigg i sin karaktär och med nyans av kornsötma. En härlig whisky!

Smak:
Beppe: Wow, en grymt ettrig kryddighet till en början. Detta är en bråkig rackare som utmanar dig. Färska frukter, smörig kolafudge och vanilj. Torkade frukter är hänvisade till att hålla sig i bakgrunden, dock så finns de där för att göra det hela mer intressant och komplext. Jag vet inte om jag inbillar mig men jag upplever denna Springbank som något mer rökig än vad Springbank brukar vara. Det kan vara en fråga om karaktären på röken också. Tycker den är mer påträngande än brukligt vilket också gör den utmanande och intressant.

Kent: På tungan kommer maltsötman direkt med övertoner av vanilj och kolasås. Finns en härlig industriell känsla av polish (läs möbelpolish) och mineralolja. En härlig fruktighet finns hela tiden närvarande och då främst i form av torkad aprikos. I slutet upplever jag den som maritimt salt. Eftersmaken har en bitterhet som ligger i kontrast med de söta övertonerna, och tillsammans blir det en härlig balans. Något får mig att tänka på baby ribs som är insmord i härlig kryddig olja och som ligger på en glödande grill. Fantastiskt!

Omdöme:
Beppe: Detta är ju förra årets Local Barley som det tydligen ska finnas ett fåtal buteljer kvar av ute i landet. Säkert i något hörn på något Systembolag. Ser du den så tycker jag att du ska slå till omedelbart för detta är en grymt jävla bra whisky i den högre skolan. Destillerad kärlek som lägger sig som bomull kring hjärtat.

Kent: En whisky som tar Springbank ännu mer tillbaka i tiden. Det är något ”old-school” över denna, med en hanverkskänsla som förvånar mig. Springbank Local Barley 16 är en magiskt bra whisky med kraft och karismatisk charm som imponerar.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas.

2 tankar på “Springbank 10YO, 15YO, 12YO Burgundy, Local Barley 11YO & 16YO.”

 1. Håller SB som det kanske bästa destilleriet … fantastisk karaktär.
  Tycker faktiskt att 10 YO är bättre än 15 YO på nästan alla sätt och vis.
  Tian har ju märkligt nog kommit och gott i/ur bolagets sortiment, borde vara standardsortiment i butikerna.
  Har kanske halva flaskan kvar av en 16 YO Local Barley, bland det bästa jag smakat!
  Minns en Longrow Red Pinot Noir (som ni recenserade igår) och hur makalöst god den var, men jag var nybörjare och insåg inte att det var en begränsad upplaga, så när jag några månader senare skulle bunkra upp så var det kört….

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.