Longrow Peated, Longrow Red Pinot Noir & Longrow 18YO

Longrow är den rökigaste whiskyn från Springbank Destilleri och malten torkas över torveld i upp till 48 timmar. Till skillnad från gårdagens trippeldestillerade Hazelburn är Longrow dubbeldestillerad. Vi har provat 3 olika varianter av Longrow och nedan kan du läsa om vad vi tycker om de olika varianterna.

Longrow Peated 46%

Longrow Peated 46% (kommer på systemet 2017-04-21) är varken kylfiltrerad eller färgad. Det är en NAS whisky utan åldersangivelse, men enligt vad vi kunnat hitta så sägs det att den innehåller en blandning av whisky som är 6, 10 och 14 år gammal. Läs mer om denna kommande utgåva på Symposions hemsida, här. Den kommer att kosta 596 kr och kommer att finnas i ca 40 Systembolagsbutiker när den släpps i april.

Doft
Beppe: Väldigt fruktig bakom röken. Äpplen och päron vill verkligen komma fram. Gräs och halm finns också bland frukten. Söta småkarameller doppade i honung och något som påminner om skumbananer tycker jag mig också känna. Det är överlag inte en påträngande rökighet i denna. Färskt läder och ett uns tobak finns med på ett hörn.

Kent: Först framträder torvröken, dock inte som en whisky från Islay. Det är snarare en jordig torvkänsla som har en behaglig sälta som får mig att tänka på en stenig strand. En köttig doft som drar åt smörgåsskinka och som är ganska mineralisk. Bakom röken finns äpplen som samsas med läder och tobak. Choklad och blommor/mynta med en fruktig sötma. Äpplena går åt ciderhållet. I slutet framträder dessutom doft av smörig kola.

Smak
Beppe: Det är sött och pepprigt och röken finns med i matchen. Honung och knäckäpplen. Vanilj ock kryddiga ektoner finns med ända till slutet av eftersmaken. Tobak och läder finns med på ett hörn men är på intet sätt framträdande. Eftersmaken är lång och sakta avklingande. Eken kommer fram mer i slutet tillsammans med honung och vanilj.

Kent: En saltig sötma, om uttrycker tillåter. Ett tidigt bett från alkoholpeppar som snabbt transformeras till äppeljuice. Röksmaken är egentligen inte rökig…utan mer som smak av rökig torvjord. Kanske kan jag uppleva en sandig jord, ungefär som jord som fastnat på en nytagen morot. Den har en vaniljkropp som hela tiden ligger i bakgrunden. Utvecklas smakmässigt till att släppa fram mer kryddor och främst koriander. I avslutet och i eftersmaken blir det en gräddig vaniljkaka och med spår av choklad.

Omdöme
Beppe: Detta är en klart trevlig rökare som tilltalar mig. Röken är klart framträdande men dödar inte övriga smaker och dofter. Tycker du att HP och Springbank är för mesig men samtidigt tycker att rökbomberna från Islay är i häftigaste laget så tycker jag absolut du ska ge Longrow en chans. Själv så tycker jag att i röksammanhang så är detta riktigt bra.

Kent: Gång på gång slås jag av hur raffinerad och härligt utmanande whisky är från Springbank. Jag vet inte vad det är som tilltalar mig så mycket. När det gäller Longrow Peated måste jag säga att den är en alldeles utmärkt rökwhisky med Springbanks härliga grundsmaker i ryggen. Något jag kan tänka mig att ta en vårdag på isen i samband med isfiske, eller med en kär vän under en diskussion om livets förehavanden.

Longrow 18YO 46%

Longrow 18YO 46% (Kommer snart åter i beställningssortimentet). Den har mognat på refill sherryfat och är varken kylfiltrerad eller färgad.

Doft
Beppe: Nosen skvallrar om att det finns sherryfat med i denna. Söt är den sannerligen och inte någon påträngande rök. Den finns där men mer som ett komplement. Mer torkade frukter, choklad, kaffelatte, apelsin och salmiak. En mer tydlig närvaro av eken finns i denna om jag jämför med Longrow Peated. De friska sprudlande gröna äpplena kommer fram efter en stunds luftning.

Kent: Fruktig med antydan av grönt äpple och något som påminner om fruktiga vingummin, såna som man tuggar länge på. Torkade röda bär som jag inte kan sätta namnet på. Äppelpaj med kanel på… En försiktig rökighet som inte på något sätt är påträngande, utan den känns integrerad med övriga smaker. Kanske har de 18 åren på fat mjukat upp rökkänslan. Mocka och Kaffe i bakgrunden där även subtila dofter av päron och melon härjar. Ek-doften är närvarande och ger tyngd och respekt doftmässigt.

Smak
Beppe: En ganska intensiv kryddighet till en början. Russin och torkade aprikoser. En glödande askig rökighet blandat med en ekighet bombarderar smaklökarna. Den färska frukten håller sig lite mer i bakgrunden och eftersmaken drar åt det torra. Eken är hela tiden med och dominerar eftersmaken tillsammans med hintar av honung och vanilj. Det märks att det är lite ålder i denna.

Kent: En syrlig känsla med smak av apelsin och härligt läder. Kryddigt bett kommer tidigt och avtar snabbt för att lämna över till torkade russin. I smaken är röken mer påtaglig och den har ett stort djup och längd. Kryddigheten är dock mjuk i sin karaktär och bär spår av främst kanel. Choklad som snarare går åt vit choklad finns hela tiden närvarande med vanilj och en ekighet som skapar djup. I eftersmaken som ligger kvar länge kommer läder och kaffe fram tillsammans med ek anteckningar. Respekt!

Omdöme
Beppe: Detta är helt enkelt jävligt bra. Lite mer sherryfat med i mixen och eken har fått jobba lite mer. Röken är mer integrerad och verkar tillsammans med alla andra smaker och dofter. En i sannerligen grym dram som jag gärna skulle ta fram ur skåpet en ruskig höstkväll.

Kent: En respektingivande whisky med en vacker blandning av frukt och torv. En klasswhisky som inte skäms för sig. En whisky med tyngd och som är välbalanserad. Det är kraftigt, murrigt men på samma gång friskt och fräscht!

Longrow Red 12YO Pinot Noir 52.9%

Longrow Red 12YO Pinot Noir 52.9%. På senare år har Longrow blivit omtalat för sin röda serie, Longrow Red, som lagrats på rödvinsfat av olika slag. Den vi testat är den fjärde utgåvan i serien och är slutlagrad 12 månader på franska Pinot Noir fat. Självklart är inte heller denna utgåva från Springbank färgad eller kylfiltrerad. Denna är tyvärr slutsåld sedan en tid tillbaka.

Doft
Beppe: En askig rökighet i denna, nästan metallisk i sin karaktär. Honung och syltade bär och frukter. Fuktig jordkällare där man lagrar rotfrukter. Det finns en hel del söta toner även i denna. Kaffe och lakrits med toner av mörk choklad. Russin poppar fram tydligare med vatten.

Kent: Det är en lätt rök med söt torvkänsla. Vinlagringen skiner dock igenom med söt frukt och sura röda bär. Det är inte någon kraftig vinkänsla, utan den skiner som sagt igenom på ett balanserat sätt. Med tid i glaset börjar sherryliknande kryddighet framträda och framförallt i form av muskot och kanel. Samtidigt finns den för Springbank härliga lädertonen med touch av kaffe där.

Smak
Beppe: Söt fruktig rökighet med en torr lite småbesk knorr. Det är pepprigt och mustigt, nästan syltigt. Mörka torkade och syltade frukter med inslag nötter och ekkryddor. Vatten tonar ner den allra ettrigaste kryddorna och drar samtidigt fram apelsin och kaffesmaker. Eftersmaken är torr och fylld av en ekig kryddighet. Under ekkryddorna finner jag kaffe och salmiak med ett uns mörk choklad. Detta är sannerligen en mycket trevlig whisky.

Kent: En intensiv smakbild med sotig rök och smutsig torvkant. Den är söt och strax övergår smakbilden till att omfamna frukter med en touch av sura röda bär och pepprig kryddighet. Fortfarande finns lädertonen där men nu blir det mer kaffetoner och en nötighet. I eftersmaken kliver så den sotiga röken fram igen och nu i form av mineralisk karaktär toppad med söt frukt.

Omdöme
Beppe: Detta är en högklassig rökare som både är in your face och komplex. Synd att det var en limiterad utgåva som med största sannolikhet inte kommer tillbaka. Som vanligt så är det högklassig whisky som kommer från lilla Springbank. Vilken otrolig tur vi har som bor i Sverige som faktiskt är prioriterat när det kommer till släpp från detta magiska destilleri i Campbeltown. Jag är i alla fall tacksam för det.

Kent: En mustig och utmanande whisky som tyvärr är den fjärde och sista utgåvan i Longrow Red serien. Jag har en förhoppning att det kommer ytterligare nya utgåvor med dessa intressanta fatlagringar från Springbank. Och enligt rykten är det inte omöjligt. Den som lever får se… Och på prat om ”att se” – vilken underbar färg denna whisky har! En rödaktig brun vätska som får det att vattnas i munnen bara av att se på den i glaset. Slutligen: Springbank har återigen bevisat för mig att man är ”one of a kind” och att man med sin limiterade produktion håller absolut högsta klass på allt man ger ut!

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.