Hazelburn Barolo Cask 9YO & Hazelburn12YO

Hazelburn är en av tre olika single malt whisky som kommer från Springbank Destilleri. Hazelburn är destilleriets orökiga variant, som dessutom är trippeldestillerad. Första gången man destillerade denna trippeldestillerade råsprit var 1997 och första gången det lanserades en utgåva var 2005. Produktionen är uppdelad mellan de tre olika märkena med en fördelning på ca 80% av tiden för Springbank, 10% för Longrow och 10% för Hazelburn. Springbank destilleriet har alltid varit en av våra absoluta favoriter, inte minst med tanke på att man gör allt ”old school”. På Springbank gör man ALLT… på ett traditionellt sätt… och man gör det otroligt bra. Från det lätta (läs Hazelburn) till det tunga genomsyras all whisky härifrån av en känsla av identitet och kvalitet.

 Hazelburn 12YO är lagrad på sherryfat och är buteljerad på 46%. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och kostar 923 kr via Systembolaget.

Hazelburn 12YO. 46%.

 Doft:

Beppe: Subtila men ändock djupa och komplexa dofter. Gräs och sommarblommor i en helig allians med vanilj och smörig kolafudge. Det är friska och fräscha dofter. En del sälta finns det och något som kan liknas med mintaktiga toner. Äpplen och päron i dess färskaste och friskaste form. Eken finns det klara spår av, den är helt klart med i matchen, reda att rycka ut om det skulle behövas. Det är en härlig doft på denna och jag älskar det.

Kent: Trevlig, mycket trevlig. Lätt krämig och med en hel del gräs i doften. Finns även en känsla av muskot och ingefära som kommer initialt. En subtil doft av lakrits. Söt doft av mandarin och spår av torkade frukter, främst russin och apelsinskal. En fräsch och inbjudande doft med vanilj och smörkola som rimmar utmärkt med en ekig ton, som faktiskt går mot subtil rökdoft… (kanske pga de kolade faten).

 Smak:

Beppe: Friskt, subtilt och fräscht. Denna väna lilla dam kräver tid och kärlek. Gräs och blommor och underbara fruktsmaker är belöningen. Kola och vanilj är efterrätten. Sockrade bär med vaniljsås. Eken ligger hela tiden på lur och hotar med att titta fram. Den är hela tiden med precis så mycket som behövs, och hela tiden i perfekt balans med övriga smaker. I slutet av eftersmaken kliver den fram en aning vilket är bra för att tona ner vad som nästan känns som sött smågodis.

Kent: Peppar och maltiga smaker kommer först. Gräs och korn sedan. Något får mig också att tänka på fet söt apelsinmarmelad. En hel del frukter, nästan så det tenderar att bli fruktgodis. Vanilj och smörkola även i smak och en subtil smak av lakrits och bittrare ton av choklad och kaffe. Verkligen balanserad, inget sticker iväg och inget spretar. Tack vare det subtila i karaktären får eken skina fram på ett fantastiskt sätt. Eftersmaken är lång och med söt kola som övergår till en torrare ekig och kryddig muskot-ton.

 Omdöme:

Beppe: Jag har ju ett svagt hjärta för de droppar som destilleras hos Springbank och kanske då i synnerhet Hazelburn. Detta är för mig destillerad kärlek och jag fullkomligt älskar det. Den gode vloggaren Ralfy beskriver det perfekt då han kallar Hazelburn för en “whispering whisky” för det är precis vad det är, en whisky som viskar till dig. När man första gången provar Hazelburn så kan man till en början luras att tro att den är platt och tråkig när den i själva verket är allt annat. Ge den lite tid och kärlek så skola du bli rikligt belönad. Tro mig.

Kent: Oj, vad jag gillar detta! Det är en njutning i subtil form. En dram som bara växer och växer ju längre jag njuter av den. Rent, snyggt och alldeles underbart!

Hazelburn Barolo Cask. 57.9%

 

Hazelburn Barolo 9YO är en whisky som först har mognat i 6 år på first fill bourbonfat för att sedan lagras ytterligare 3 år på Barolo refillfat. Barolo är ett italienskt vin känd för sin förmåga att åldras väl. Enligt vad vi förstått har dessa Barolofat tidigare används som first fill fat vid en slutlagring av en specialutgåva från Springbank, för att sedan användas vid denna lagring. Whiskyn har buteljerats på höga 57,9% ABV och är självklart varken färgad eller kylfiltrerad. Den släpps den 23/3 på Systembolaget och kommer då att kosta 951 kr.

 Doft:

Beppe: Det är subtilt och det är smygande. Den är mer stickig i doften om jag jämför med tolvan, men det är ju väntat med tanke på den relativt höga alkoholhalten. Om vi utgår från tolvans blommiga, gräsiga och friska doft så finns det här spår av jord och mineraler. Kanske även lite mer färska ektaniner. Smörig kola hänger också med. Små hintar av inlagda och konserverade frukter anar jag tillsammans med de färska fruktdofterna, lite exotiska sådana tycker jag mig också känna. Efter en stunds luftning så har tonerna från barolofatet blommat ut en aning, mer jord och mineraler, lite gammal och fuktig jordkällare. Love it!

Kent: Det första jag slås av är persika. Mycket persika. En ljus, lätt och inbjudande doft. En blommig grundton som faktiskt också har spår av läder och cigarr, vilket jag inte upplevt i andra Hazelburn. Ek-krydda ger whiskyn djup och doft av päron ger den en fruktig känsla. Kan även uppfatta apelsinmarmelad och hallonsylt. Intressant doftbild!

 Smak:

Beppe: Allt som finns i tolvan finns också här. Den är dock betydligt torrare, vilket inte stör mig alls. Mer ek finns också närvarande tycker jag. Vinfatstonerna finns med men tar inte överhand vilket jag är mer än glad över. De finns närvarande mer som en extra krydda som man tillfört till denna redan djupa och komplexa whisky. Jordiga mineraler, rovor i en jordkällare. Färska frukter, konserverade frukter, björbärsmarmelad. Listan kan göras oändligt lång. Ju mer tid och kärlek du ger den desto mer finner du. Lite vatten rundar av den och dämpar faktiskt inslagen från Barolofaten tycker jag.

Kent: Först kommer ett ettrigt och pepprigt inslag. Pepparinslaget övergår till en smak av bittert trä, en lätt läderton och ek-krydda. Något får mig att tänka på pina colada med sin rom och kokossmak. En härlig ton av blåbär och en svag ton av torrt vin kommer sedan. Eftersmaken är lång och bärs fram av kryddig kanel och peppar. Allt avslutas med apelsinskal som transformeras till ekvanilj och söta frukter. Gott!

 Omdöme:

Beppe: En redan komplex whisky med en extra knorr på kan man säga att detta är. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag var aningen skeptisk när jag läste att en Hazelburn Barolo skulle släppas då jag misstänkte att inslagen av rödvinsfaten skulle förinta de subtila blommiga och fruktiga inslagen hos Hazelburn. Dock så vet de ju givetvis vad de sysslar med hos Springbank. Således en finish på refillfat och det klarar ju Hazelburn galant. De viskande inslagen finns lyckligtvis kvar. Vem ska då köpa Hazelburn? Du som gillar whisky som är subtil, exempelvis Aultmore tror jag skulle gilla Hazelburn. Jag gillar detta skarpt!

Kent: En mycket intressant whisky. Började en aning instängd, men öppnade upp sig med tid i glaset. Det är en subtil whisky med subtila dofter/smaker. Baroloinslaget är inte kraftigt, men skiner igenom här och där. Jag gillar den rena och subtila smaken på Hazelburn i allmänhet, och denna är inget undantag. Klass som vanligt från Springbank!

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

5 tankar på “Hazelburn Barolo Cask 9YO & Hazelburn12YO”

 1. Hazelburn 12 yo är helt fantastisk! Den kämpar däruppe i toppen på min lista med bl.a. Glendronach Parliament och Longmorn 16yo.

  Svara
 2. 2013 släpptes Springbank 9 Years Old Gaja Barolo. Whiskyn är lagrad 4 år på Refill Bourbon Casks och 5 år på Fresh Fill Gaja Barolo Casks och är buteljerad på 54,7%. Kommer så väl ihåg när jag hittade denna whisky på Systembolaget. Det fanns en flaska kvar och det stod att den var utgående så jag köpte den. Av ren nyfikenhet så kollade jag sen på webben om den fanns kvar i sortimentet, men det gjorde den inte. Så vem vet, jag kanske köpte den absolut sista flaskan som fanns kvar. =) Sen så får jag passa på att ge tummen upp för en mycket trevlig och intressant blogg. Den läses med stort intresse!

  Svara
  • Vi tackar ödmjukast Martin. Det värmer ett whiskyälskande hjärta:) Om du har kvar den flaskan så kanske den är värd ett par kronor idag. Dock så tycker vi att man ska njuta av whisky.

   Svara
   • Jag har kvar flaskan idag och efter att ha hållit på den ett tag så öppnade jag den nu i vintras. Det skulle faktiskt vara kul att få jämföra den med Hazelburn Barolo 9 Years Old. Jag håller med till 100% att man ska njuta av whisky. Jag vill dock inte ha alla flaskor jag har i skåpet öppnade samtidigt utan jag har några öppnade åt gången innan jag öppnar en ny flaska. Det är alltid lika spännande att få öppna en ny whisky för första gången. 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.