Rom – Smaknoter del 5

Så var det dags att avsluta vår Rom-vecka. En otroligt intressant vecka som började med vår måndagsintervju med Duane Dove, som är expert på Rom. Sedan har vi haft en Diageo dag, en Herida Aurum dag, en Clydesdale dag samt en Nigab dag.

För oss som normalt inte dricker rom, utan lägger större delen av vårt intresse på whisky, var denna vecka som ett “Wake up call”. Det visade sig att det vi trodde vi visste om rom inte stämde på långa vägar. Rom är en otroligt bred dryck med ett otroligt skiftande spektra av smaker och dofter. Vår förhoppning är att vi en dag inom en snar framtid skall kunna återvända till en ny rom-vecka, för det här var riktigt roligt!

Och hur avslutar man en Rom-vecka på bästa sätt? Vi gör det med hela 8 trevliga romsorter från Renbjer & Magnusson!

Vi vill dessutom passa på att tacka Renbjer & Magnusson för att ni gjorde denna mastodont provning möjlig!


Doorly’s 6 Years

Doorly´s 6 Years
Doorly’s 6 Years är en klassisk Barbadosrom av den engelska skolan producerad av RL Seale & Co. Rommen lagras i sex år på fat av amerikansk vitek som tidigare innehållit bourbon whiskey.

Kostar 147 kr på Systembolaget (350 ml)

Doft
Kaffe, vanilj och kolafudge. Otroligt trevlig doft trots att den bara är 6 år. Det är en frisk och trevlig doft som är väl balanserad och varken översöt eller omogen.

Smak
Kaffe med många sockerbitar i blandat med vaniljstång och honung. Vi är alla förvånad över priset på denna rom och vi är överrens om att den är otroligt prisvärd. Kanske den perfekta rommen att börja sin resa in i romträsket med. Den är kanske inte komplex men ack så god.


Doorly’s XO

Doorly´s XO
Efter lagring på gamla bourbonfat i minst 6 år blandas romen för att sedan slutlagras i 1-2 år på spanska Oloroso-sherryfat.

Kostar 389 kr på Systembolaget

Doft
Tunga kaffetoner. Nästan en parfymaktig doft blandat med vanilj och honung. Söta päron med en svag ton av banan som är lätt övermogen. Marshmallow och sockervadd.

Smak
Kakao och vanilj med sockervadd. Kaffe med skummad mjölk. Det här är bra. Det är storebror med 6-åringen med extra allt. Den lätt övermogna frukten lurar i bakgrunden och skänker en skön fruktighet till allt det söta.


Doorly’s Portwood Finish

Doorly´s Portwood Finish
Doorly’s Portwood har fått sin slutlagring på portvinsfat.

Tillhör specialsortiment, vilket innebär att tillgången är varierad. Just nu finns den inte att beställa via Systembolaget. Brukar dock ligga strax under 400 kr.

Doft
Söta russin med vanilj. Röda ferrarribilar. Hallon och blåbär. Tittifruttigodis. Den är vinös på ett trevligt sätt. En otroligt tilltalande doft.

Smak
Behaglig och balanserad sötma. Den är kryddig med ett tydligt drag av peppar. Den sticker härligt på tungan. Kaffe och vanilj finns det gott om. Eken finns närvarande och stöttar de andra smakerna på ett härligt sätt. En grymt bra rom!


Pussers Navy Rum

Pussers Navy Rum
Typen ”Navy Rum” har sitt ursprung från att det var flottan som ägde särskilda destillerier i Västindien där de gjorde sin egen rom. Denna rom destillerades på pannor av trä vilket ger en helt unik karaktär som skiljer sig markant från rom som destilleras på kopparpanna eller i kolonnpanna. Pusser’s destilleras fortfarande i flottans över 200 år gamla träpannor på Guyana och inga tillsatser tillåts. Lagras därefter på gamla sherryfat mellan sex till tolv år. Buteljerad på 54,5% ABV.

Kostar 492 kr via Systembolaget

Doft
En stickande doft. Druvor, gräs och blött hö. Det slår igenom lite spritiga dofter vilket inte är så förvånande med tanke på den höga alkoholhalten.

Smak
Mycket mer mogen smak än vad doften gav sken av. Kaffe och kakao och en stor sötma. Vi hade förväntat oss mer ek men den lyser med sin frånvaro. Det här är mer en ”pang på röbettan rom” som inte faller oss i smaken men den var rolig att prova.


Rom Millonario 15 Solera

Rom Millonario 15 Solera
Tillverkas i norra Peru, bland Inkafolkets områden. Rommen destilleras i tre stora skotksa pot-stillpannor och lagras sedan enligt soleratekniken, vilket ger en kraftig och fyllig smak efter 15 års lagningstid. Flaskan är inbäddad i handvävd Toquilla-halm som även är känd som material i så kallade “Panama-hattar”.

Kostar 498 kr via Systembolaget

Doft
Kraftig kaffeton. Där bakom finns en parfymig doft som påminner om banan och drar åt pastan som man får hos tandläkaren. Det finns även drag av pepparmint och Ahlgrens bilar. Trevlig och intressant doft!

Smak
Smaken för initialt tankarna till mörkrostat kaffe. Bakom finns honung och vicks halstabletter. Det finns en lätt choklad som blandas med mint och eukalyptus. Parfymigheten i doften finns inte i smaken. Riktigt fräsh och trevlig.


Rhum J.M. Blanc

Rhum J.M. Blanc
Från Martinique. En olagrad rom på potenta 50% ger en mycket fruktig och rå stil. Smakerna av destillationen är verkligen bevarade vilket gör produkten skräddarsydd för cocktails.

Kostar 588 kr via Systembolaget (1000 ml)

Doft
En rå doft av destillat. Röda äpplen och druvor. Övermogna tropiska frukter. En söt jästighet. Den är verkligen ”in your face” med sin råhet. Den höga alkoholhalten ger det hela en extra skjuts.

Smak
Omogna druvor blandas med mer övermogna äpplen och päron. Den är söt men samtidigt rivig och eldig. Lätt övermogen banan kommer in mot slutet. Den här ska ju blandas i drinkar men det var trevligt att prova den ren.


Rhum J.M. XO

Rhum J.M. XO
Lagras 100% på förkolnade bourbonfat. Lagringen sker på noga utvalda fat då varje rom ska vara unik i stilen. Innan användning förkolas faten med high-proof rom, detta för att extrahera nya tanniner som bidrar med karaktär och färg. Den fuktiga tropiska värmen genererar enorma förluster då stora delar avdunstar. Källarmästaren måste därför toppa faten med rom av samma årgång för att bevara dess särskilda karaktär.

Kostar 629 kr via Systembolaget

Doft
Vanilj kola och en lätt parfymighet. Nötig doft. En trevlig mintig frisk doft som drar år eukalyptus med en touch av citron. Det finns även toner av bröd och mandel. Smör och sötlakrits finns även där bakom. Mycket trevlig att dofta på. Klass!

Smak
Söt och parfymig. Härligt stickig med en nästan chiliaktig hetta som slår mot tungan. Ett fyrverkeri av kryddighet där vitpeppar och kanel bidrar till hettan. Det är en mer komplex rom med ett härligt djup. Det söta och kaffeaktiga finns hela tiden i bakgrunden. Ett trevligt ekdriv trycker på hela tiden. Den här kan man smutta på länge och upptäcka nya smaker. Mycket trevlig!


Opthimus 18

Opthimus 18
En rom från Dominikanska Republiken. Opthimus Premium Rum åldras i amerikanska vita ekfat som tidigare använts i produktionen av en Vintage-Bourbon. Lagras enligt soleratekniken där man hela tiden fyller på fat med ny rom och sparar en del av tidigare lagring som höjer åldern. Buteljerad på 38% ABV.

Kostar 791 kr via Systembolaget

Doft
Subtila dofter då den relativt låga alkoholhalten inte ger den extra skjuts som den kanske hade behövt. Parfym, honung och kakao finns tydligt närvarande. Vanilj och en nästan punchaktig doft finns också där. Trevlig, men försiktig doft för att vara en rom.

Smak
Arrak som drar åt punchhållet. Otroligt söt. Äpplen och päron med en kolafudge på toppen. Sötmandel med lätta drag av halm och gräs. Sötmandel och mandelmassa. Den är mycket söt och sliskig. Passar nog dem som älskar punsch.


Sammanfattning
Oj, oj, oj vad svårt detta var! Så många dofter och smaker. Så många olika uttryck. De åtta olika utgåvorna vi provade, visade verkligen på mångfalden av rom. Otroligt intressant och givande. Extra intressant att vi dessutom fick möjlighet att prova en vit, olagrad rom. Bland dessa åtta hittade vi kanske en av de största favoriterna vi hade totalt under veckan, men även någon av de vi gillade minst. Snacka om utslagsgivande provning!

Omdöme
Den mest prisvärda bland dessa åtta rom tyckte vi var ganska klar. Det var den som dessutom fanns att köpa i en mindre flaska för otroliga 147 kr, Doorly’s 6 Years. En väldigt trevlig rom med en härlig friskhet och väl balanserad trots unga år. Den som vi tyckte smakade bäst tog oss verkligen med storm! Rhum J.M. XO – snacka om bra rom! En ny favorit hos Whiskytower.

Vill ni läsa mer om dessa utgåvor eller andra trevliga romsorter från Renbjer & Magnusson, rekommenderar vi starkt deras hemsida, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.