Rom – Smaknoter del 3

Rom-veckan fortsätter! Vi ökar dessutom på antalet rom och recenserar idag 5 olika sorter. Efter vår måndagsintervju med Duane Dove, som är expert på Rom, har vi haft en Diageo dag och en Herida Aurum dag.

Idag är det dags för 5 helt olika rom från Clydesdale: English Harbor 5 Years, Zafra 21 Years, Caroni 17 Years, Bielle Vintage 2007 samt Neisson Extra Vieux.

Vi vill dessutom passa på att tacka Clydesdale för att ni gjorde denna provning möjlig!


English Harbour 5 Years

English Harbour 5 YO
Destillerad i kopparpannor. Lagrad på ekfat i 5 år.

Kostar 398 kr via Systembolaget.

Doft
Vanilj och kola med en smygande ek-doft. Smörig och trevlig doft som vaknar till efter en stunds luftning. Smöriga blommor kikar fram vid sidan av röda bär. Finns spår av kryddighet från kardemumma och kanel.

Smak
Okomplicerad men ändå en mycket trevlig rom. Vi är alla överens om att den är mycket prisvärd. Honung med en subtil ekbeska trots sin unga ålder. Vanilj och arrak med en blommighet i bakgrunden. Kryddigheten vi kände i doften finns där, men oerhört subtilt i bakgrunden. Eftersmaken är medellång och innehåller mycket söt vanilj.


Zafra 21 Years

Zafra Ron Master Reserve 21 Years
Gjord på sockerrörsmelass och är lagrad i minst 21 år på bourbonfat i det tropiska Panama.

Kostar 879 kr via Systembolaget.

Doft
Det finns en havssälta som är trevlig. Maritima toner, nästan så att man känner tonen av tång och sjögräs. Efter ett tag kommer choklad och arraksbollar med vaniljsås fram. Mycket annorlunda doft för en rom. Mycket trevligt och spännande.

Smak
Arraksbollar med mörkt kaffe. Det finns en punchaktig känsla. Mandel och nötter. De maritima tonerna i doften finns tyvärr inte närvarande i smaken. En trevlig rom men smaken levererande inte riktigt vad doften lovade.


Caroni 17 Years

Caroni 17 Years
Caroni 17 yo innehåller rom från 1998, destillerad och lagrad i 15 år på ön. Tillverkad på Trinidad. Destilleriet nedlagt 2003. För att helt kunna fånga den unika ”Heavy Rum” karaktären hos detta nerlagda destilleri så har Caroni 17yo buteljerats på 55.0%.

Kostar 1048 kr via Systembolaget.

Doft
Hubba-bubba tuggummi och parfym. Nästan en ton av lim och metall. Den är grymt trevlig att dofta på trots att det kanske inte låter som det. Honung, kakao med kaffe. Doftar otroligt bra.

Smak
Pang så slår en kryddighet till, vitpeppar och chili. Den biter fast i tungan direkt. När stickigheten lagt sig så kommer det fram en vaniljkaka med tydliga toner av bittermandel. De obligatoriska tonerna av arrak, kola och kaffe finns också där. Klass!


Bielle Vintage 2007

Bielle Vintage 2007
Lagrad sedan 2007 i en källare i Bielle Destilleriet, som ligger i hjärtat av Marie Galante. Den illustrerar den enkla men komplexa stilen av Bielles gamla jordbruksrom. Rommen är buteljerad vid fatstyrka på 57,3%

Kostar 1169 kr via Systembolaget.

Doft
En sommaräng där doften stegrar i en härlig blommighet. Kraftiga bourbontoner med vanilj och kola. Gräs, mossa och tallbarr med hintar av kåda, mynta och färska kryddor. Söt honung lurar hela tiden med svaga arrakstoner. Doftar ljuvligt!

Smak
En lurig rom som är subtil till en början men sedan levererar en käftsmäll med härlig kryddighet. Den är otroligt torr. Vi är alla överens om att hade vi blindprovat denna så skulle den kunna misstas för en riktigt bra bourbon. Den är oljig till en början men avslutar i en torrhet. Lång eftersmak som klingar ut i en mix av kola och knäck med en skvätt vaniljsås på. Härligt!


Neisson Extra Vieux

Neisson Extra Vieux

Destillerad på Martinique. Buteljerad på fina 45%. Tillverkad på sockerrörsjuice. Lagrad 6,5 år på Limousin och Kentucky ekfat.

Detta är en kommande produkt och därför inte prissatt ännu. Säljstart i september. Tips är att anmäla sig för Clydesdales nyhetsbrev, så får ni information om allt som de släpper.

Doft
Nästan en vinös limaktig doft. Jästa äpplen som påminner om en bra engelsk cider. Kaffe och kakao kommer fram efter en stunds luftning. Det här doftar annorlunda men mycket spännande för att vara en rom.

Smak
Kaffe och kakao kommer fram direkt. En härlig ekbeska lurar i bakgrunden. Vanilj och honung kikar fram. Överjästa frukter kommer fram på slutet i den relativt långa eftersmaken.


Sammanfattning
En otroligt hög klass rakt igenom, vilket gjorde det i det närmaste omöjligt att rangordna dessa juveler. Det som slog oss vid några tillfällen var det smakmässiga släktskapet till amerikansk bourbon. Båda har en blommighet och kryddighet runt en sötare sprit.

Omdöme
Då fyra av dem är ganska dyra rom så blir English Harbour 5 Years vinnare i klassen prisvärdast med det utmärkta priset 398 kr. Den med bäst doft och smak blev efter lite bryderier Bielle Vintage 2007 – som vi bara älskade! Den var den minst söta och den som tilltalade våra whiskysmaklökar mest. En rom av hög klass! Vi vill dessutom passa på att nämna att Clydesdale har ett otroligt utbud av bra rom i alla prisklasser, så klicka gärna in er på deras hemsida för mer information, länk här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.