Rom – Smaknoter del 2

Vi  fortsätter vår vandring genom Rom-land. Rom-veckan startade i måndags med en intervju med Duane Dove, som är expert på Rom. Igår provade vi 3 mycket trevliga rom från Diageo – Ron Zacapa.

Idag är det dags för 4 helt olika rom från Herida Aurum: Gold of Mauritius Solera 5, Origenes Reserva 18 Years, Ron Esclavo XO Cask samt Ron Aldea Tradicion.

Vi vill dessutom passa på att tacka Herida Aurum för att ni hjälpte oss med prover till dagens provning!


Gold of Mauritius Solera 5

Gold of Mauritius Solera 5
Framställd av melass. Råspriten är destillerad till ca 95%. Lagrad på portvinsfat. Slutlagring sker först på ny amerikansk ek under tre år, innan det sker ytterligare en slutlagring på nya ekfat.

Kostar 579 kr på Systembolaget.

Doft
En tydlig ekdoft. En vinös ton som för tankarna till röda frukter. Apelsin, arrak och choklad. Det finns en tydlig ton av kaffe. Cocosolja som i solskyddskrämen man använder vid stranden. Gräs, hö och lakrits. En mycket trevlig doft som andas djup och karaktär.

Smak
En tydlig eksmak som balanserar väldigt bra med smak av mandel och röda frukter. Apelsin kliver sedan in tillsammans med en kaffesmak. En härlig punchaktig ton av arrak. En tydlig ekbeska lägger sig i gommen. Trevlig smak!


Origenes Reserva Especial 18 Years

Origenes Reserva Especial 18 Years
En blandning av rom som lagrats 18 år. Framtagen av Masterblender Francisco ”Don Panco” Fernandez Perez som ville ta fram en rom ”helt utan kompromisser”.

Kostar 749 kr via Systembolaget.

Doft
Elegant doftbild. Dock en aning stängd, som om att dofterna inte kommer igenom fullt ut. En blommig grunddoft med spår av Arrak och vanilj. Efter en stunds luftning kommer ett härligt bourbonliknande driv följt av söt viol.

Smak
En ekig och kryddig smak. Där bakom finns smak av konserverade päron och en trevlig ton av plommon. Bourboninfluenserna finns även tydligt i smaken med sina blommiga och kryddiga toner. Tämligen lång eftersmak med en ekig kryddighet som bränner härligt på tungan.


Ron Esclavo XO Cask

Ron Esclavo XO Cask
Rom som producerats i Dominikanska Republiken. Esclavo betyder slav på Spanska och denna rom är en hyllning till alla slavar som har fått betala ett högt pris på sockerrörsfälten. XO Cask är en starkare rom på 65%. Lagrad på bourbonfat.

Kostar 789 kr via Systembolaget.

Doft
Håkan utbrister ”Doftar ljuvligt”. Här blir det mycket godis. Hallonlakrits och kola. Jordkällare, rovor och björnbär. Murrigt och mustigt. Krut och vapenfett. Finns även en trevlig kryddighet som påminner om kanel.

Smak
Otroligt sött. Lite av en chock efter doften som inte alls var lika söt. Sockerlag på råsocker. Honung och sockervadd. Arrak och sött gräs. Håkan gillade den trots den stora sötman och utbrast ”Det här är godis”.


Ron Aldea Tradicion 1991

Ron Aldea Tradicion 1991
Rom som producerats i Spanien. Mörk rom som håller 42%. Den är 20 år gammal och av årgången 1991

Kostar 879 kr via Systembolaget.

Doft
Vanilj och honung. Exotiska dofter, apelsin, grape och ananas. Vi får en känsla av instängdhet som påminner om en jordkällare.

Smak
Honungsmelon med smågodiset PimPim. Relativt kort eftersmak. Det bränner lite på tungan. Ekbeska med en svartpepprighet som kittlar härligt på tungan.


Sammanfattning
En mycket trevlig lina med rom från 4 olika länder. Alla fyra fick bra betyg av oss. Det var svårt att bland fyra riktigt bra rom hitta vår favorit och vi fick sitta och dofta och smaka länge innan vi var överens. Om ni vill veta mer om tillverkning eller annan information, rekommenderar vi att ni läser på Herida Aurums hemsida, klicka här för länkning.

Omdöme
Till slut enades vi om att den billigaste, även var den som tilltalade oss mest. Gold of Mauritius Solera 5 blev därför vinnare. En prisvärd rom med ett djup och komplexitet som tilltalade oss. Dock måste vi nämna Ron Esclavo XO Cask som hade en fantastiskt trevlig doft som lovade otroligt mycket. Tyvärr blev smaken för söt för våra smaklökar. Men ändå en mycket trevlig bekantskap.

4 tankar på “Rom – Smaknoter del 2”

 1. Intressant med en rom vecka. Kommer ni att ha med Ron Quorhum (nr 522)? Skulle vara intressant att läsa er uppfattning och hur den står sig jämfört med det ni redan testat.

  Svara
  • Hej Ramtin!
   Kul att du gillar vår Rom vecka. Vi är ju absolut inga experter på rom, då vårt hjärta klappar för whisky och malt whisky i synnerhet, men just därför är det spännande att prova på rom. Kan säga att med min bristande kunskap om rom, blev jag oerhört positivt överraskad över hur trevligt det var.
   När det gäller Ron Quorhum som du nämner, är den inte med bland de 25 sorter vi provar denna vecka. Men vi kommer säkert att återkomma lite längre fram till rom, och då ska vi ha den i åtanke. Har hört från andra att de rekommenderar den starkt.
   /Kent

   Svara
   • Hej Kent,

    Ingen expert själv heller. Började med att jag uppskattade just Ron Quorhum och testade zacapa men resan ledde mig istället i whisky världen.

    Kul att läsa alla era artiklar, keep up the good work! 🙂

    Svara
    • Tack Ramtin!
     Uppskattar dina vänliga ord! Alltid kul när man får positiv respons på allt jobb vi lägger ned. Just nu är vi i startgroparna för att åka till Skottland (28 aug) där vi kommer att samla på oss mer intressanta artiklar som kommer att publiceras i höst.
     Rolig väg in i whiskyträsket du haft 🙂
     /Kent

     Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.