Mackmyra Vinterdröm (46.1%)

Mackmyra Vinterdröm är en begränsad upplaga som kommer att finnas tillgänglig från och med 2 december. En whisky som skapats i ett samarbete med Plantation Rum. Vi kontaktade Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra, för att höra hennes åsikt om denna kommande release:

”Plantation Rom och Mackmyra Whisky har bytt fat med varandra och Mackmyras säsongsutgåva Vinterdröm är det första svenska resultatet. Steg två är de små 30-litersfaten som kommer att komma från Plantation till hugade spekulanter (till försäljning sedan öl&whiskymässan, och de säljer väldigt bra). Plantation kommer i sin tur under nästa år att släppa en whiskylagrad rom.

För whiskyns del så tycker jag att whisky gifter sig enligt min åsikt förvånansvärt bra med karaktären av fin rom. Melass, arrak och kryddor är härliga som komplement till maltwhisky- det går lite åt samma håll som Mackmyras  glöggfinish (som redan är gjord, i säsongsutgåvan Midvinter och i Moment Glöd för något år sedan) med härliga bakkryddor, brända sockertoner, ingefära, kanel mm.

Jag är inte heller förvånad att det är tvärtom, att romtillverkare som Plantation gillar våra whiskyfat, med toner av maltighet och maltsockret från whisky som extra touch till sin rom.

Jag och Alexandre Gabriel (Grundare och Master Blender, från Cognac Ferrand) från Plantation rum blev presenterade för varandra på våren för 1,5 år sedan. Vi talade med varandra på telefon i nästan två timmar den första gången- och blev båda direkt jätteentusiastiska över detta möjliga samarbete.

Tidsmässigt har samarbetet pågått sedan hösten 2015 och faten vi använder har whiskyn legat på i nästan sex månader. Romfaten till Vinterdröm som vi använt är 10 st 350-liters 20 åriga gamla cognacsfat, som har haft rom från Barabados i sig under minst hälften av tiden. Vinterdröm har ca 30% romfat, övriga fat är äldre bourbonfat, olorosofat och nya amerikanska ekfat.”

Mackmyra Vinterdröm är buteljerad på fina 46.1% ABV och releasedatum är satt till den 2 december. Vill ni veta mer om denna specifika utgåva rekommenderar vi Mackmyras hemsida, som ni hittar här. Vi vill tacka Mackmyra för att de gav oss möjlighet att prova denna whisky innan releasedatumet.

Mackmyra Vinterdröm (46.1%)

Doft
Beppe: Till en början så är den ganska instängd. Efter en stunds luftning så kommer det söta maltiga dofter. Honung, vanilj, äpplen och kola. Djupt därinne kan man förnimma arrak, choklad och punschdofter. En subtil ton av cappuccino finns också där. Tycker mig även känna en doft av kåda och ek.

Kent: En söt näsa, med doft av mycket vanilj och honung. Mycket influerad av de ingående bourbonfaten med den karaktäristiska doften av smörkola och knäck. Med en längre luftning kommer så de härliga tonerna av söta kryddor och arrak. Punschpraliner, ingefära och en hel del kanel. Dessutom finns en subtil underton av aprikos längre bak. Trevlig doft som för tankarna till julen.

Smak
Beppe: Den är söt. Dock inte så söt som jag förväntat mig. Honung och vanilj finns där och likaså en svag ton av arrak. Det finns en ettrig kryddighet som kittlar gommen och tungan dödsskönt. Det finns även bitter smak som jag inte hittar ord på. I eftersmaken visar sig en exotisk fruktighet som är söt i sin karaktär. Även gröna äpplen tycker jag mig känna.

Kent: En julkänsla fylls jag av vid första sippen. Det är fett och sött. En härlig kryddsmak av framförallt ingefära och kanel fyller munnen. Kryddigheten är ganska kraftig och ger inte övriga smaker allt för mycket plats, men de finns där. Smörkola, vanilj och julknäck. Nyans av piptobak skapar ett härligt djup. Den medellånga eftersmaken inleds ek-kryddigt och avslutas med maltsötma och en bitter underton. Det finns något ruffigt över smaken som gör den tämligen intressant, men som jag har svårt att sätta ord på. Intressant!

Betyg
Beppe: Detta är den första Svenska romfatslagrade whiskyn. Det ska Mackmyra ha all heder för. Den har en otroligt trevlig doft när den luftats ett tag. Där kan man klart känna spåren av romlagringen. Jag tycker dock inte att den kommer fram lika bra i smaken. Hade jag fått önska så hade faten fått lega ett tag till. Trots allt är det en trevlig whisky som kommer att tilltala de flesta. Betyg: 6.6

Kent: Doftar härligt och för tankarna till jul och vinterkyla. Smakar inte som näsan skvallrade om. Dock gillar jag den ruffiga tonen i smaken, även om jag önskat att det fanns starkare spår av romfatens inblandning. En whisky som passar utmärkt som en julwhisky, vilket jag kommer att använda den som. Poängen blir 6.8

Provningsglas: Porto Talisker från Dryckesglas

1 tanke på “Mackmyra Vinterdröm (46.1%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.