Box – Dálvve (46%)

Så var det dags för den första standardwhiskyn från svenska Box Whisky. Den har fått namnet Dálvve som är taget från samiska ordet för ”vinter”. I Sverige kommer den att finnas på Systembolagets beställningssortimentet (klicka för länkning), men kommer även att säljas på marknader utanför landet. Namnet Dálvve är speciellt passande när man läser om hur destilleriet låtit faten först lagrats i ett fuktigt lagerhus, innan de flyttats över till en torrare miljö de sista knappa 2 åren. På så sätt visar man temperaturvariationernas betydelse för mognaden av whiskyn.

Box – Dálvve är uteslutande lagrad på bourbonfat. En fjärdedel av den ingående whiskyn är från ett rökigt recept och det ger ca 11 ppm. Drygt 14000 flaskor har producerats i en första batch och är självklart varken kylfiltrerad eller färgad. 46% ABV vid buteljering. Om ni är intresserad av mer detaljer rörande Dálvve rekommenderar vi Box hemsida, som ni hittar här. Vi vill dessutom skicka ett tack till Box för att de gjorde det möjligt för oss att prova denna utgåva.

Box – Dálvve (46%)

Doft
Beppe: Mycket fruktiga dofter. Äpplen och päron, kanske förnimmer jag också en rejält mogen persika. Kola och vanilj finns det också gott om. Det finns ett svagt skimmer av rök som hägrar i bakgrunden. Den finns där bara som ett komplement till de andra smakerna och höjer dem. Det är mer en metallisk och glödande rök. Citrus, honung och nötter kommer fram efter en tids luftning. Det här doftar grymt bra.

Kent: En härligt mjuk vaniljdoft visar sig först och i sitt släptåg kommer den så specifika fruktigheten från Box bestående av underbara gröna äpplen, mogna päron och ett uns lime. Visst finns en rökighet i doften, men den är inte påträngande på något sätt, utan snarare subtil och lagom sötrökig. Samtidigt finns en ekighet och en barrskogskänsla hela tiden närvarande. Med en längre luftning blir det mer nötigt och nu kliver även limen/citrusen fram mer. Intressant och otroligt trevlig.

Smak
Beppe: Frukt, honung, vanilj och en härligt stickande pepprighet. Pepparn är inte överväldigande utan kittlar försiktigt tungan bara för att retas litegrann. Röken finns givetvis också i smak men även här är det ett skimmer som gifter sig med övriga smaker på ett elegant sätt. Citrus och äpplen med ringlad honung och vaniljsås ovanpå. Det är frukt och nötter på ett balanserat och skickligt sätt med tanke på att det är en 5-åring jag har i kupan.

Kent: En härlig salt/söt mun där man lyckats fånga kustkänslan. Rökigheten är mer påtaglig i smak än i doft, men den är fortfarande subtil och mjuk. Smaken innehåller även en ruffighet som jag bara älskar. Det är som att man lyckats få med en tobakssmak bland den härliga frukten och nötterna. Honung och vanilj kommer i slutet i massor och lenar upp smakbilden. Pepprigheten är hela tiden närvarande och ger tillsammans med ekigheten ett härligt djup. Otroligt vad Roger och kompani har gjort med en så pass ung whisky!

Betyg
Beppe: Då var den då här. Box första “standardwhisky”. Roger har satt ribban högt för övriga destillerier för det här är helt enkelt jävligt bra. Skickligt blandat av Roger där röken mer finns med som en krydda och maskerar ungdomligheten på ett förträffligt sätt. Det är bara att köpa den i särklass bästa Svenska standardwhiskyn för prisvärda 479 kr för 70cl. Betyg: 7.2

Kent: Dálvve gav mig rysningar. Den är så himla skickligt framtagen och presenterad. Visst är den ung, men ändå så komplex och så intressant att man saknar ord. Ett är i a f säkert: Denna kommer att bli en standardwhisky i mitt skåp! Komplex, sympatisk, intressant och otroligt prisvärd. Har sagt det förr och säger det igen: Imponerande Box! Mitt betyg blir 7.5 poäng

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.