Box In Flames (60.8%)

Anders Fridén, sångare i metalbandet In Flames, fick vi en intervju med tidigare i år (länk). Under vårt samtal var det tydligt att Anders verkligen brinner för whisky. Tidigare har han och bandet gett ut whisky i samarbete med Glenfarclas i Skottland. Nu har man även i samarbete med Box Destilleri valt att ge ut en Single Cask whisky på fatstyrka. Vi fick möjlighet att testa den genom vår kollega David TjederTjeders Whisky . Tack David för att du tänkte på oss! (intervju med David hittar ni här)

Vi träffade Anders Fridén (längst till höger) uppe hos Box Destilleri

Så här säger Anders Fridén själv om Box In Flames:

“I think I went to heaven for a while! That’s how I felt when I got the opportunity to spend a day in warehouse 3 at BOX Distillery, trying to find the right cask for this bottling. I think I found something very good – something that embodies the real spirit of the High Coast Distillery. What you have in your hand is a bourbon-matured whisky with just a subtle hint of smoke and tones of vanilla, toffee, grape, coconut, pear and a touch of fennel. Share this with your friends and why not listen to some fine tunes while you do so – the latest IN FLAMES album maybe?”

Box In Flames

Box In Flames är en Single Cask som är buteljerad på fatstyrka 60.8% och kostade 1295kr när den lanserades 3 oktober tidigare i år (slutsåld).

Doft
Beppe: Utan vatten är det en högpotent whisky som skriker av frukt, kola och vanilj. Det finns en glödande metallisk rök i bakgrunden som närmast drar mot viol och mint. Lakrits finns i bakgrunden och vill fram. Frukten är av det färska slaget och bjuder på gröna äpplen och päron. Efter en stunds luftning så växer den glödande röken en aning och hintar av läder och tobak växer fram. Det är dock frukten, vaniljen och kolan som är på första parkett och dominerar doften. Med vatten kommer eken fram mer. Ljuvligt!

Kent: Jag bara älskar Box på fatstyrka. När man vant sig vid kraften från alkoholen, bärs destilleriets fantastiska fruktiga grundton fram av alkoholen och när det är så vitalt som i denna utgåva, blir det närmast som en euforisk upplevelse. En härlig syrlig fruktighet som ackompanjeras av en mjuk men tydlig rökighet. Citrus och apelsin. Gröna äpplen och övermogna päron. Allt liggande på en bädd av vanilj. Det är fräscht och det är inbjudande. En djupare nyans av både mörk och ljus choklad rimmar otroligt väl med de syrliga frukterna. Röken är som sagt mjuk men den lockar samtidigt fram garvat läder och färsk tobak, som ger doftbilden ett större djup. Grymt!

Smak
Beppe: Vilken härlig kick det är att försiktigt sippa på denna utan vatten. För de flesta kan jag tänka mig att det är lite för mycket. Peppar bombarderar tungan. Den höga alkoholhalten gör sitt till. Kola, vanilj och frukt exploderar i munnen. Den glödande metalliska röken finns närvarande men tar aldrig över, den lyfter istället de andra smakerna. Med vatten växer vaniljen och honung kommer fram. Den blir betydligt sötare. Eken kommer också fram och skänker en ryggrad åt whiskyn med en kittlande ekbeska som krigar med den söta honungen samtidigt som röken finns närvarande. Mycket trevligt!

Kent: Mun och tunga får verkligen en rejäl duvning av kraften i alkoholen. Pepprar smaklökarna med en vital kraft som sliter tag i dig och ruskar om dig totalt. En urkraft som vår gode Anders Fridén måste vara lyrisk över. När så kraften lagt sig en aning, kommer fruktigheten i vågor och smakerna är inlindade i en härlig vanilj toppad med honung. När man så till slut låtit dropparna rinna ned kommer en helt underbar värme i bröstet som ligger där länge och mullrar. Som sagt, det finns det en urkraft i denna som jag bara älskar!

Betyg
Beppe: Det här är riktigt jävla bra! Anders Fridén har valt ut ett riktigt bra fat. Tyvärr så är det nog inte många flaskor av denna juvel som faktiskt kommer att drickas. Vilket är synd då det är en riktigt bra single cask vi har här. En härlig bourbonlagring med en bra avvägd mängd rök som bara höjer de övriga smakerna och inte tar över. Ett stort Tack till David Tjeder som välsignade oss med ett sample på denna single cask. Betyg: 8.0

Kent: Jag vet att jag många gånger hyllat Box och den sprit de kokar där uppe i Höga Kusten. Men det jag haft i glaset ikväll är återigen ett bevis på att Box är på väg mot stora världsscener precis som In Flames. Vad passar då bättre än att göra det tillsammans?! Jag är så lycklig att jag fått vara med och fått uppleva destilleriets utveckling de första 6 åren. Tack Box och Anders Fridén för en otrolig upplevelse. Betyget? Högt så klart! 8.0 poäng.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.