Kilchoman 100% Islay 7th Edition (50%)

Kilchoman 100% Islay 7th Edition destillerades 2010 och har sedan dess vilat i bourbonfat från Buffalo Trace. Det som gör 100% Islay kul är att kornet som används kommer från Kilchomans egna gård och den golvmältas på plats hos Kilchoman till 20 ppm. Givetvis ingen karamellfärg eller kylfiltrering. Som vanligt när det gäller Kilchoman.

Kilchoman 100% Islay 7th Edition släpptes via Systembolaget 7 september men de 240 flaskorna som släpptes är tyvärr redan slut.

Kilchoman 100% Islay 7th Edition (50%)

Doft
Beppe: En härligt kustnära citruston som verkligen är frisk och fräsch. Honung och kola finns med och även en mer kryddigt askig rökighet som är betydligt mindre påträngande än vad vi är vana att Kilchoman är. Det finns mer fruktighet med i doften. Äpplen, päron och även en hint banan tycker jag mig känna. Finns även en slags sockersöt doft. Verkligen trevlig att dofta på.

Kent: Frisk doft. En härlig blandning där jordnära torvrök (nästan mossig) möter delikat honung och vanilj. Doft av mältat korn är tydligt och tenderar att transformeras till doft av havrekaka. Dessutom finns en skarp ton av gröna äpplen, persika och citrus. Otroligt fräscht och friskt.

Smak
Beppe: Kryddig och rivig start. Askröken kikas fram peppar och lätta drav av chili finns där. En strimma söt honung inan ekbeskan mullrar fram och visar sig. Frukten visar sig från sin bästa sida. Färska gröna äpplen och päron, fins även lätt exotiska drag på fruktigheten tillsammans med en honungssötma och sött smågodis. Dock så hindrar eken det hela från att styra över till den sötsliskiga filen. Frukten och eken ligger kvar även under eftersmaken. Riktigt trevlig!

Kent: Fräschören och kraften från doften finns även i smaken. Den jordnära torvröken är en aning mer framträdande och har nu en metallisk kant. Som stöd finns även fräscha toner av honung, sirap och vanilj. På något sätt passar den söta smaken perfekt med rökigheten och blir riktigt tilltalande. Sedan kommer andra smaker som ger viss komplexitet i from av vit choklad och sockrade citroner. I bakgrunden bubblar kokta äpplen med en touch av kryddig kanel och vitpeppar. Eftersmaken är lång och värmande med rökigheten som fanbärare. Sötman bleknar och lämnar över till en uppfriskande torrhet.

Omdöme
Beppe: Jag hyllade 100% Islay 6th Edition och inget har förändrats till denna 7th Edition. Lite mer mogen och lite mer ek. Jag önskar att de skulle golvmälta all korn till deras whisky själva då jag föredrar denna något mer nedtonade rökighet hos Kilchoman som verkligen låter destillatets alla kvaliteter skina igenom. Ruggigt bra!

Kent: Oj, vad jag gillade denna! Kvaliteten är riktigt bra och det märks att denna börjar nå ett djup och komplexitet med längre lagringstid som är riktigt, riktigt bra. Kilchoman tillhör absolut min topplista över rökig Islay-whisky och jag längtar efter att se hur det utvecklas med några år till. Hög klass!

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas

1 tanke på “Kilchoman 100% Islay 7th Edition (50%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.