Ardbeg – An Oa (46.6%)

An Oa är en whisky i Ardbegs core range-utbud. Den första på över 10 år. Den släpps i Systembolagets beställningssortiment den 2 oktober och priset kommer att ligga på ganska humana (för att vara Ardbeg) 599kr. ABV ligger på 46.% och den är ej kylfiltrerad.

Ardbeg An Oa 46.6%.

Doft
Kent: Intressant, inte så tjära-aktig som jag brukar uppfatta Ardbeg, utan mer rök, den obligatoriska sötrökig tonen. Tjäran finns där men jag upplever den inte lika fet som jag brukar uppfatta whisky från destilleriet. Det är en trevlig och inbjudande doft som innehåller en hel del exotisk frukt blandat med en trevlig nyans av främst gräs och en touch av blommighet/örtighet. Den är en oväntat snäll doftbild som ändå har vissa taggar och en viss kantighet. Lite uppkäftig så där. Spår av anis och läder med en touch av mörkt kaffe. Efter en stunds luftning blir den en aning ekigare och nu framträder en chokladton. Inte dum doftmässigt!

Beppe: En ganska snäll röksnok för att vara Ardbeg måste jag säga. En söt rökighet som för tankarna till en brasa vid havet. Inte så tung i tjärsmaken, även om tjäran såklart finns där. Honung och frukt lurar runt det rökiga hörnet och vill fram redan innan vattning. Läder och finska tjärpastiller med en hint honung och vanilj, kanske också en svag svag förnimmelse av ljus choklad. Riktigt beskedlig och snäll doft från denna rökare.

Smak
Kent: Om doften var intressant och inbjudande, så är smaken inte lika intressant. Visst finns den sötrökiga tonen där. Även anis och kaffetonen är framträdande. Men det blir lite tafatt och det saknas en tyngd som doften varslade om. Lite – Jaha?! Börjar dock intressant med ett kryddigt bett följt av svag exotisk fruktton. Men sen händer det inte så mycket, tyvärr. Choklad, apelsin, citrus och läder kan anas, men inte på något sätt framträdande. Den dör helt en aning i munnen. Eftersmaken känns återigen som lite – Jaha?! Inte illasmakande på något sätt, men ändå inte så intressant så att den fångar mitt intresse.

Beppe: Kryddig ettrig stickig start med rök, peppar och chili. Honung slåss med havssälta och en smula ek. Läder med smygande inslag av kaffe och lakrits. havet är närvarande med sin sjögrässälta. Dock så känns det som att allt som byggdes upp i smaken plötsligt försvann? Den bara dör av. Kvar i munnen finns bara ett svagt spår av en askig rökighet som snabbt försvinner. Bra början med ett alltför tråkigt avslut.

Omdöme
Kent: En ny utgåva till Ardbegs Core Range till ett rimligt pris, vilket är välkommet. Jag tror att denna kan bli en populär whisky hos den breda whiskymassan som bara avgudar och älskar whisky från Ardeg. Men för mig är det inte lika intressant. En ung whisky som doftmässigt är riktigt bra, men smakmässigt blir för enkel och ointressant. Saknar lite pondus i smaken, och kanske beror det på nedvattningen av denna unga whisky som på något sätt ”dödar” den. Om jag måste välja så väljer jag alla dagar Lagavulin 8 som kom för ett tag sedan, då den var mer ”glödande” i sin karaktär. Dock vill jag påpeka att Ardbeg An Oa är en trevlig whisky som absolut inte behöver skämmas för sig. Den är helt enkelt inte min sorts whisky.

Beppe: Snoken är riktigt inbjudande och trevlig. Dock så kanske den lovar lite för mycket. smaken börjar riktigt trevligt men liksom dör halvvägs. Eftersmaken finns nästan inte. Lite som att starta en tur i en berg-och dalbana för att bara åka över ett litet gupp. I början av smaken bland peppar, chili och röken så tycker jag också att en ton av ungsprit kikar igenom. Inget fel i det, det ger bara lite hår på bröstet. Kommer dock någon och påstår att all whisky i denna utgåva är över 10 år så tror jag dock inte på det. Klart godkänd NAS-whisky från Ardbeg som dock dog lite i smaken. En sak är dock klar. Den är ljusår bättre än tråkiga Laphroaig Select.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.