Tjaerdalen- Såväl butelj som del i fat

Tjaerdalen är en relativt ny aktör på den Svenska whiskymarknaden. Hos dem finner man buteljer i små upplagor såväl som delar i fat. Vi på Whiskytower träffade dem på en mässa i Sundsvall för ett tag sedan och vart givetvis nyfikna på deras utbud och hur de ser på sin verksamhet, vi tog helt enkelt kontakt med dem. Läs vidare så får ni veta mer om Tjaerdalen.

Anders och Peter.

Hej, presentera er själva och Tjaerdalen?
Anders och Peter, två kompisar och grannar som efter nästan 100 gemensamma whiskyprovningar bestämde sig för att göra något mer av sitt gemensamma intresse och startade därför sommaren 2015 företaget Tjaerdalen Beer & Whisky. Namnet Tjaerdalen var ett givet val då båda bor på Tjärdalsvägen i Yttersjö, 1,5 mil söder om Umeå. Vägen har fått sitt namn av den tjärdal som en gång i tiden låg där. Att Beer också blev en del av namnet var en självklarhet eftersom Anders har, parallellt med whiskyintresset , även utvecklat en passion för och ett kunnande om just öl.

Vad är er idé bakom företaget och vad kan ni erbjuda?
Ursprungsidén var att köpa whiskyfat i Skottland och som oberoende buteljerare ge ut under vårat eget namn, importera och sälja i Sverige. Vi bestämde oss tidigt, att som komplement till whiskyn, importera skotskt öl. I jakten på intressanta fat att buteljera och i sökandet efter tänkbara samarbetspartners har vi etablerat värdefulla kontakter som gjort att vår affärsidé hela tiden utvecklats.
Så i dagsläget kan Tjaerdalen erbjuda intressanta, unika och exklusiva buteljeringar från skotska destillerier, prisbelönt gin från Glasgow Distillery samt öl från två skotska microbryggerier.
Dessutom erbjuder vi en möjlighet att köpa fatandelar i skotska whiskyfat med några år kvar av lagring. Den erfarenhet vi fått och det kontaktnät vi byggt upp har gjort av vi även kan erbjuda hjälp till privatpersoner och föreningar att buteljera, etikettera och importera buteljeringar från deras egna skotska fat.
Vi har också flera tunnor i vårt eget lager där några inom kort kommer att buteljeras medan andra har några år kvar till buteljering. Självklart ingår även provningar av whisky, öl och andra destillat i vår verksamhet.

Ni har inte bara whisky utan också andra drycker och destillat. Berätta om ert utbud?
Vi har whisky i form av våra egna buteljeringar samt några buteljeringar som är framtagna speciellt för oss ”bottled for Tjaerdalen” samt att vi erbjuder egenframtagna slutlagrad whisky i små serier, där whiskyn har fått slutlagras en kortare tid på olika typer av fat.
Förutom whisky har vi dagsläget samarbete med två små duktiga, prisbelönta, familjedrivna microbryggerier i Skottland vars öl vi importerar och distribuerar på den svenska marknaden. Här finns både traditionell och inovativ Skotsk öl som kompletterar whiskyn genom att komma från samma regioner som huvuddelen av vår whisky gör. Vi importerar även premium gin från Glasgow i Skottland, Makar. Denna tillverkas på ett whiskydestilleri och bl a förekommer ett par intressanta och spännande fatlagrade gin. Bl a en som lagrats på fat av mullbärsträ. Vårt sortiment kan man hitta på vår hemsida.

Några av Tjaerdalens utgåvor.

Finns ert utbud på Systembolaget?
Normalt inte på hyllorna. När det gäller whiskyn har vi hittills uteslutande sålt genom privatimport via Systembolaget. Skälet till detta är främst att våra upplagor är så små normalt mellan c:a 50 till 300 flaskor. Detta beror på att det oftast handlar om single cask buteljeringar precis som dom kommer från faten.
Det kommer snart att komma saker ur vårt utbud på beställningssortimentet, senare även lokalt och via webblansering, enligt vår plan.

Hur går ni tillväga när ni väljer ut whisky ni ska buteljera?
Som oberoende buteljerare letar vi ständigt efter fat som kan vara intressanta att komma över och buteljera. Antingen relativt omgående eller för att fortsätta att lagras och utvecklas ytterligare ett antal år. Vi jobbar i princip nästan helt uteslutande med ”straight from the cask” , där vår whisky buteljeras som den kommer ur faten.
Så som vi oftast går tillväga, och som vi helst vill jobba, är att besöka våra partners i Skottland och blindprova så många fat som möjligt som det kan finnas möjlighet att köpa lös.
Då vill vi veta så lite som möjligt om vad som finns i fatet och bara satsa på att hitta det som vi tycker är riktigt bra, redo att buteljera snart eller riktigt bra med potentialen att bli ännu bättre efter ytterligare några år på fatet.

Sedan jobbar vi en del med egna slutlagringar och försöker då hitta fatkombinationer som kan lyfta en whisky och göra den mer intressant, spännade och med nya dimensioner. När vi hittar rätt och ger ut dessa buteljeringar så blir det alltid i mycket små upplagor.

Några buteljeringar från Tjaerdalen.

Vart ser ni Tjaerdalen om fem år?
Då har vi vuxit ur våra nuvarande lokaler men finns kvar i anslutning till vår tjärdal. De nya lokalerna kommer att innehålla ett lager fyllt med fat som innehåller redan färdig whisky men med en spännande slutlagring, fat fyllda med råsprit från ”hemliga” destillerier men också fat fyllda med råsprit gjord efter vårat eget recept. I anslutning till lagret, ett utrymme som är anpassat för buteljering samt en lokal där vi kan hålla whisky, öl och andra destillatprovningar.
Vårt lager av whiskyfat i Skottland kommer att ha utökats som en garanti för att kunna fortsätta erbjuda hög kvalitet på våra buteljeringar.
Vi kommer att ha en whiskyportfölj med flera typer av whisky, i alla åldrar, med olika fatlagringar och slutlagringar men också en alldeles egen whisky som mognat samtliga år i vårat eget lager.
Egna öl som vi brygger tillsammans med något av våra lokala bryggerier är en naturlig utveckling efter flera år av ölimport.
Dessutom kommer vårt sortiment av gin, whisky och öl där vi är representant och distributör i Sverige att ha utökats med flera spännande sorter och märken.
De flesta av våra produkter att kommer att vara tillgängliga genom systembolagets beställningssortimentet, men även som lokalproducerat, via webblansering och förhoppningsvis också någon enstaka produkt i det fasta sortimentet.

Om ni skulle hålla en Whiskyprovning för oss på Whiskytower. Vilka whisky skulle ni välja och varför?
Vi har själva genom åren kommit fram till att det vi oftast tycker är intressantast är cask strength provningar när man få ”jobba” med whiskyn och späda med några droppar vatten i omgångar och hitta nya smaker, hur whiskyn utvecklas med vatten och när man tycker att den är som bäst i styrka.
I våra egna provningar jobbar vi oftast med temaprovningar, så i princip alla Tjaerdalen provningar har ett tema och en röd tråd.
Så det skulle nog bli någon form av cs provning. Med inte enbart single malt utan definitivt någon äldre och intressant single cask grain, gärna någon riktigt bra och intressant blended whisky på högre alkoholhalt, i tillägg.
Så här skulle ett, i våra ögon, intressant startfält kunna se ut, där vi plockar med några egna favoriter:
En blended på högre alkoholstyrka, ex Johnnie Walker Blue Label CS
En äldre single grain på cask strength, ex från Invergordon, Cambus eller Strathclyde
En av Tjaerdalen egna buteljeringar från the Rare Cask Series
Ett par single cask, cask strength buteljeringar från något av våra favoritdestillerier, ex Craigellachie, Springbank m fl, och/eller varför inte nya Tullbardine the Murray, som vi fick upp ögonen för vid ett destilleribesök i våras.

Vad tycker ni om de många Svenska destillerierna och deras whisky?
Vi tycker det är fantastiskt roligt och spännande att det händer så mycket på den Svenska whiskyscenen. Det finns redan ett antal seriösa och mycket duktiga svenska whiskymakare som har varit igång ett tag med flera på väg. Så vi ser ljust på den Svenska whiskyindustrin och hur den utvecklas och tror med största sannolikhet att det kommer att fortsätta i en positiv spiral. Det är även spännande att få möjlighet att träffa och diskutera whisky med flera av dessa svenska aktörer och emellanåt kunna hitta eventuella möjligheter till framtida samarbeten.

Ge oss tre riktigt bra tips på whisky, förutom er egen givetvis?
Vi tycker det är riktigt spännade att whiskyvärlden växer så snabbt och att det inte bara är i Skottland man gör riktigt bra whisky. Vi gillar whisky från ex Kavalan i Taiwan och Amrut i Indien och några av våra Skotska favorit destillerier är bl a Highland Park, Craigellachie och Springbank.
Vi tänker att vi tar med ett par buteljeringar som finns att köpa på systembolaget till ett rimligt pris.
Så dom tre tipsen får bli:
Highland Park 18 yo
Craigellachie 13 yo
Kavalan Solist” Ex-Bourbon Single Cask Strength Single Malt Whisky

Vilka mässor kan man hitta er på framöver?
Närmast på Stockholm Beer and Whisky, i slutet på sept början av okt.
Lite senare i höst Nolia Beer i Umeå i Oktober och Borlänge Öl- & Whiskymässa i November.

Ta en dram hos dessa två herrar på någon mässa framöver…

Har ni något whiskyråd till våra läsare?
Vi vill definitivt slå ett slag för ett nyfiket förhållningssätt till sin whisky. Våga prova och att försöka att inte ha så mycket förutfattade meningar. Gärna blint och halvblint provande och att ställa olika whiskys mot varandra. Det finns så mycket spännade att upptäcka, synd att missa saker i onödan. Och det kan vara fantastiskt roligt att få hitta det där guldkornet där man minst anade det.

Till sist, något ni vill tillägga?
Trots en hel del jobb, krångliga regler och lagar, dyra fraktkostnader, språkförbistringar och stundande Brexit är detta en fantastiskt rolig, stimulerande och utvecklande bransch och som vi aldrig ångrat att vi valt att ge oss in i.

Vi säger tack till Anders och Peter från Tjaerdalen och hoppas att ni kollar in deras sida som ni hittar HÄR.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.