Highland Park Ambassador’s choice 10YO (46%)

Highland Park Ambassador’s choice 10yo är utvald och sammansatt av Senior Brand Ambassador Martin Markvardsen, som vi intervjuade inför denna HP-vecka (klicka för att läsa intervjun).

Så här säger Martin själv om buteljeringen:
”Ambassadors choice 10yo AC10 skapades för Systembolaget. Endast amerikansk ek, men en mix av amerikanska sherryfat och bourbonfat. Buteljerad på 46% som ger oss en mjuk delikat malt. Mycket vanilj, honung, citrus och en väldigt fast rök. En utmärkt introduktion till det mystiska Highland Park”

Highland Park Ambassador’s choice kostar 499 kr via Systembolaget.

Highland Park Ambassador’s choice 10 YO

Doft
Beppe: En doft av lim, kontaktlim är det nog. Syltiga vinösa toner är det nästa jag känner. Torkade frukter, russin, dadlar och fikon. En touch av vanilj döljer sig långt därinne. De söta dofterna framträder ännu mer vid en försiktig första vattning. Det doftar lovande.

Kent: Det första jag tänker på när jag doftar på denna är jordkällare. En doft som påminner om portvinlagrad whisky… Sen uppenbarar sig bourbonfatets inverkan med en parfymig doft runt gräddkola och vanilj. Visst finns även sherryinfluenser i form av fikonmarmelad och lite russin. Röken är så subtil och integrerad att jag egentligen inte märker av den, vilket inte är ovanligt när jag doftar på HP. Det finns även en vegetabilisk ton från ljung. Den behöver tid för att blomma ut och växer även med det. Jag gillar denna doft och tycker att den är intressant.

Smak
Beppe: Till en början känner jag mest klassiska bourbonsmaker som vanilj, kola och färska frukter. Efter någon sekund så kommer en andra våg av smaker med torkade frukter, sylt, marmelad, russin, fikon och aprikoser. Choklad och kaffe finns också med på ett hörn. Det är ganska spretigt och smakerna vill åt alla håll. Det finns även en kryddighet som biter tag i smaklökarna. Dock är det ack så trevligt. I eftersmaken så kommer en svag nyans av ekbeska som sakta klingar av.

Kent: Oljig mun och kanske lite instängd till en början. En citruston börjar symfonin och lämnar sedan över till vanilj, gräddkola och röda äpplen. Bourbonfatens inverkan är stark och låter sherrytonerna kämpa för att höras. En tämligen tuff kryddighet av vitpeppar finns där och det är tur, för annars är jag rädd att den skulle förbli instängd. Kryddigheten gör också att eftersmaken får en skjuts framåt och gör att den håller i sig en längre stund. Allt ebbar så småningom ut i en kolaton som lämnar dig med en söt och behaglig känsla.

Betyg
Beppe: Visst anar man ungheten och det är inte lika tillrättalagt som Highland Park brukar vara. Det är dock det som jag tycker är trevligt med denna whisky. Det är lite uppfriskande med en lite småspretig och bångstyrig Highland Park. Den skulle gärna få vara ännu mer spretig för min del. Snälla Martin, varför inte en 8-årig Ambassador´s Choice nästa gång, gärna med större andel bourbonfatJ. Betyg 6.7

Kent: I min värld är smaken Ambassador’s choice svaghet. Det är som att den inte vill släppa lös riktigt. Som om något håller den tillbaka. Doftmässigt är det intressant och utmanande. Betyget blir 6.6 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.