Highland Park 15YO (40%)

Highland Park-veckan fortsätter med destilleriets 15 åring. När vi frågade Martin Markvardsen om hans syn på denna buteljering svarade han:

”15yo är bara amerikansk ek sherry fat och 25% first fill fat. Ett fantastisk uttryck från HP. Massor av spannmål och maltiga toner. En touch av söt lime, honung och en underbar ljungrök… extremt balanserad”

Highland Park 15 YO är buteljerad på 40% och kostar 599 kr på Systembolaget.

Highland Park 15YO

Doft
Beppe: Det är en väl balanseras doft som är otroligt snäll. Det är verkligen inget som sticker ut. Mörk chocklad med frukt, Apelsin med en touch av citron. Ekbeskan lyser med sin frånvaro trots 15 år på fat. Det är sött, det är snällt, det är försiktigt.

Kent: Det första som slår mig är att detta doftar mindre än 12 åringen. Otroligt försiktig doft. Visserligen är allt snyggt och vackert, men Oj, så intetsägande… Söt honung finns där runt mango och äpplen. En nötig choklad doft som tenderar att gå mot Kaffe tittar försiktigt fram. Finns även en kryddighet i doften som påminner om kardemumma. Som sagt: det är snyggt, vackert och tråkigt.

Smak
Beppe: Smaken är lika snäll och tillrättalagd som doften. Det är faktiskt på gränsen till tråkigt, det händer liksom ingenting. En svag rökighet smyger fram efter vattning. Skrämd i ett hörn finns torkade frukter. I andra hörnet står lite snälla kryddor och gömmer sig. Ingen smak vill kliva fram och ta sin plats. Eftersmaken sitter dock snällt kvar ett tag. Röken tillsammans med en svag ekbeska och russin ligger kvar och ebbar sakta ut.

Kent: Hm, hoppades att smaken skulle ge en större upplevelse. Men tyvärr, det är helt ointressant. Blir lite “Jasså?!” över det hela… I munnen känns den nedvattnad och röken känner jag knappt av. Med lite ansträngning kan jag förnimma vanilj och kola. Det finns även spår av exotiska frukter såsom ananas och mango. Kryddigheten jag kände i doften är spårlöst försvunnen. Eftersmaken hänger inte kvar allt för länge, vilket är synd. Rökigheten tittar dock fram i eftersmaken i form av en liten puff.

Betyg
Beppe: Jag måste säga att Highland Park 15yo är lite av en axelryckning för min del. Den är alldeles för snäll och tillrättalagd för min smak. Jag föredrar den 10-åriga Ambassadour´s choice. I den fanns det liv och det hände lite. Betyg: 6.5

Kent: En axelryckning är helt rätt ord. Den är absolut balanserad, snäll och vänlig. Men den är tyvärr för tråkig och för intetsägande. Om den vore buteljerad på 46% tror jag att den hade fått den ”power” som den behöver för att blomma ut. Den gör mig inte förbannad, inte på något vis. Den doftar klass initialt men faller tyvärr lite platt och jag kan inte ge den mer än 6.4 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

4 tankar på “Highland Park 15YO (40%)”

  1. Det här är en av få Highland Park jag har provat och måste säga att jag håller med er, “en axelryckning” och “intetsägande”…. Jag tyckte faktiskt att den var ganska dålig i förhållande till priset! Det är väl den och någon mer som har hållit mig borta från att fördjupa mig mer i Highland Park.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.