Bruichladdich The Classic Laddie (50%)

Dagens dram är Bruichladdich The Classic Laddie. Den är skapad av Jim MacEwan för att visa Bruichladdich eleganta orökta husstil. Nu när Jim MacEwan har pensionerat sig så är det Adam Hannett som blandar den. Läs gärna vår intervju med Adam, HÄR. Classic Laddie är ju tekniskt sett en NAS-whisky. Dock så kan man på Bruichladdich hemsida knappa in en kod som står på flaskan så får man reda på exakt vad den innehåller. Den vi provar idag är buteljerad 2016 och de ingående faten är från 2005, 2006, 2007 och 2008. Fattyperna är 1st och 2nd fill bourbon och några olika typer av vinfat. Bruichladdich ska ha all heder för denna typ av transparens.

Bruichladdich The Classic Laddie kostar via Systembolaget 560kr.

Bruichaddich The Classic Laddie 50%.

Doft:
Beppe: Elegant snok med en hel del frukt och blommor. Fruktigheten består av både färska och torkade frukter. Havssältan finns givetvis med på ett hörn men har här ett annat sällskap än i Port Charlottes rökdimma. Här är den mer honung, vanilj, frukt och blommor. De färska frukterna drar åt de mer exotiska, persika och mango tycker jag mig känna. Även äpplen och päron kan skönjas, kanske även lite källarrovor. Mycket angenäm doft på denna.

Kent: Mycket tilltalande doft. En stor portion apelsin med en touch av exotisk citrus initialt. Finns även färsk frukt i form av främst gröna äpplen i stor mängd, men även päron. Doften för tankarna till kolsyrad fruktcider. Mild honung och vanilj i botten. Rosvatten bidrar med en blommig ton. Samtidigt finns kornets sötma där i bakgrunden. En söt doftbild som känns oerhört balanserad.

Smak:
Beppe: Börjar med en attack av kryddor som biter sig fast i tungan. Efter ett tag kommer frukten och honungen. Frukten är äpplen och päron till en början som blandas tillsammans med honung, vanilj och en maltsötma. En fräsch blommighet dansar elegant i bakgrunden tillsammans med toner av gräs och mer exotiska frukter. En svag askig och oljig ton kan också anas lite svagt. Eftersmaken är ganska lång och honungssöt och en trevlig ekbeska. Det kittlar lite lätt i tungan efter kryddorna i början. Ljuvlig är ordet.

Kent: Första hälsningen är en trevlig hetta. Maltsötman kommer sedan för att överlämna till sockrade frukter. Ciderkänslan i doften är nu mer åt porlande vitvinshållet, nästan som ett vitt bubbelvin. Apelsinen som var dominerande i doften är betydligt mer tillbakadragen i smaken och har lämnat plats åt äpplen och päron. Dessutom finns den där fräscha tonen av äppelskal också. Intressant att uppleva en lite ruffigare subtil ton som drar åt bensinsmak, som faktiskt ger den ett härligt djup. Honungen och vaniljen kommer mest i eftersmaken och tillsammans med ekbeskan blir det en riktigt skön avslutning.

Omdöme:
Beppe: Det här är för mig Bruichladdich och här har den själen och hjärtat. En orökt ljuvlig skapelse som ändå har lite skit under naglarna. Visst är Port Charlottes rökare bra whisky men detta har ju så många fler dimensioner och lager av smaker. Ja ni gissar rätt, jag föredrar en orökig Bruichladdich framför den rökiga Port Charlotte. Det är dock jag det. Det är ju en smaksak. Riktigt bra och faktiskt prisvärd får jag säga.

Kent: Vad jag förstått är detta en ersättare till den tidigare åldersangivna 10-åringen som jag bara älskade. Det som gör mig lycklig är att fortfarande finns den där otroligt fräscha och bubblande grundsmaken som även fanns i 10-åringen. Eftersom många reagerar på NAS whisky och kommer med antagandet att det är ungdomlig whisky, kan jag meddela att här har vi en NAS som håller mycket hög klass och som dessutom har en del äldre whisky i sig för att skapa den där mjukheten och slipa ned kanterna en aning. Enligt deras transparens vet vi att det är whisky som lagrats 8-11 år i denna härliga whisky.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas.

2 tankar på “Bruichladdich The Classic Laddie (50%)”

  1. De ska verkligen ha all heder för sin transparens! Det kan inte uppmärksammas nog…. NAS:are får av princip ingen plats på min hylla men gör man på det här sättet så är den välkommen. Ett föredöme som alla borde ta efter!!!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.