Port Charlotte Islay Barley (50%)

Ny dag och en till Port Charlotte. Den vi provar idag heter Islay Barley och all korn i denna whisky kommer från sex olika gårdar på Islay. Precis som gårdagens Scottish barley så är malten i denna också rökt till 40 ppm och alkoholhalten ligger på 50% ABV. Tyvärr så är inte Port Charlotte Islay Barley tillgänglig via Systembolaget. Dock så finner du den på alla välsorterade whiskybarer i Sverige. Missa inte heller vår intervju med Bruichladdich destillerichef Adam Hannett som du finner HÄR.

Port Charlotte Islay Barley 50%.

Doft:
Kent: En härligt rik, skarp och samtidigt ljus doftbild. Börjar så klart med att torven och röken hälsar. Det är en liknande känsla som i Scottish Barley-utgåvan vi provade igår. Som att förflyttas till en fiskeby där någon står och röker sin nytagna fisk. Sältan är helt underbar i doften, nästan som saltlösning. Sedan kommer de helt underbara dofterna av sprudlande frukter i ciderform. Bubblande äpplen och päron. Ett uns vanilj blandat med en mängd honung hälls över frukten. Toppas sedan med en aning smörkola. Till det finns en känsla av rått kött och vaxkaka. Efter luftning framträder så kakao och något som för tankarna till hö och torkat gräs. Riktigt bra!

Beppe: Eldig och fet torvrök. Lätt fruktiga drag i bakgrunden. Kustsältan med tång och sjögräs är närvarande precis som i gårdagens Port Charlotte. Karaktären på röken i denna tycker jag är mer metallisk och och kanske även mer fruktig, den är lite mer mångbottnad. Honung och vanilj finns också där. När den luftats ett tag kommer det också fram en viss bärighet tycker jag. Klart trevlig doft på denna. Med vatten blir den söta frukten ljuvlig.

Smak:
Kent: Pepparattacken med kanel i sitt släptåg tar första greppet. Bränner till härligt. Omedelbart kommer sedan röken och bombarderar tunga och gom. Men så kommer de härliga äpplena och päronen i ett perfekt samarbete med mjuk honung galopperande för att lindra den kryddiga attacken. Finns även en trevlig ton av smör, eller snarare saltat smör, som nästan övergår i smörkola. En smak av banan tittar snabbt förbi och i eftersmaken som böljar fram bärs fram av torv, frukten och honungen. När den till slut ebbar ut är det som att du åter förflyttas tillbaka till fiskebyn och den rökta fisken. Oj!

Beppe: En första attack med peppar och torvrök, riktigt biter tag i tungan. När de till slut släppt taget så kommer frukten och vaniljhonungen som en räddare i nöden. Kustsältan, tången och sjögräset ligger hela tiden som en påminnelse om att det är en öwhisky jag har i kupan. Ett par droppar vatten lugnar ner den en aning, torvröken blir då inte lika påtaglig och frukten och honungen tillåts ta större plats. Eftersmaken är lång och kryddig och vill aldrig ta slut. Även eken kikar fram då med en trevlig ekbeska som faktiskt kan hävda sig bland kryddorna och torvröken. När den till slut klingar ut så har du en askig smak kvar på tungan. Riktigt jävla bra dram detta!

Omdöme:
Kent: I jämförelse med Scottish Barley (den vi provade igår) är denna mer balanserad med ett större djup. Vet inte om det har med kornet att göra, men jag upplevde samma sak när det gäller Local Barley från Springbank. Det blir helt enkelt mer kärlek och mer komplext. Islay Barley har en härlig balans med en rund kropp som upplevs fet. När en whisky får mig att uppleva bilder (fiskeby) så är jag mer än nöjd, ja det händer bara när jag verkligen njuter av en dram. Det gjorde jag sannerligen med denna. Sláinte

Beppe: Det är ju oundvikligt att jämföra denna med gårdagens Port Charlotte Scottish Barley. Båda är goda och bra drams. Dock så föredrar jag faktiskt denna då den har ett större djup, framförallt i smaken tycker jag. En härlig dram som bjuder på en lång resa i smakpaletten och avslutas med en lång eftersmak som ligger kvar på tungan länge. Grymt trevlig!

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.