Bruichladdich 1994 Cask Strength (56.2%)

Vi avslutar denna temavecka med Bruichladdich med att prova en utgåva från den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail. Det är en Bruichladdich destillerad den 6 oktober 1994, mao fyra år innan destilleriet lades i malpåse mellan åren 1998-2000. De två faten som utgör denna buteljering är refill ex sherry buts nr 776 & 777. Buteljering skedde den 4 maj 2016. 132 flaskor av denna utgåva släpps idag, fredag 18 aug, via Systembolaget och priset ligger på 1995 kr. Happy hunting!

Bruichladdich 1994 Cask Strength (56.2%)

Doft
Beppe: Friska blommiga och fruktiga toner med en skön hint av nougat i bakgrunden. Gröna äpplen poppar verkligen fram tillsammans med lätta toner av gräs. Efter en stunds luftning så övergår fruktigheten till mer konserverade frukter av det lite mer exotiska slaget och den tidigare doften av nougat drar mer åt kaffehållet. Den lite lätt parfymaktiga blommigheten och dragen av gräs är dock intakt. Det är en frisk doft och den kustiga havssältan finns där i bakgrunden men är inte lika framträdande som de andra utgåvorna vi provat från detta destilleri denna vecka. Vid vattning så poppar konserverade päron fram lite mera.

Kent: Att det är en Bruichladdich i grunden råder det ingen tvekan om, det är fruktigt och det är friskt. En inbjudande whisky med fräscha toner. Äpplen och äppelskal och en liten aning päron. Citron, Apelsin och apelsinzest. Återigen får jag känslan av fruktig cider, en ton som jag älskar i Bruichladdich karaktär. Blommor som nästan tenderar parfym i form av rosor och sommarängsblommor. Nyklippt gräs och vanilj som bas. En mycket vital och härlig doftbild som känns levande.

Smak
Beppe: Trots den höga alkoholhalten så är den förvånansvärd snäll vid första sippen. Drivor av frukter som är både färsk och torkad i en trevlig blandning. En svag skitighet/rökighet finns där i mixen med frukten och skänker en egen identitet till whiskyn. Eken är inte alls framträdande trots den relativt höga åldern på denna whisky. I eftersmaken så kan hintar av läder och tobak kännas, dock ganska svagt, de ligger och retar tungan och kinderna tillsammans med en lätt sirapslik sötma som riktigt klibbar fast sig och ligger svagt kvar ganska så länge.

Kent: Först ett välkomnande kryddigt bett, sedan kommer frukterna marscherande. Återigen med Äpplen i främsta ledet, tätt följd av apelsin och citrusfrukter. Återigen upplever jag den otroligt vital och pigg. Nästan som en kalv på vårbete. Full av liv. Vaniljen finns där i grunden tillsammans med gräs, både nyklippt och torkat. Eftersmaken bärs fram av en blommig kryddighet och med frukterna i släptåg. Mycket vital och trevlig.

Omdöme
Beppe: En klart trevlig dram som faktiskt kokades innan destilleriet stängde ned och följdaktligen innan Jim MacEwan var med i bilden. Priset lär avskräcka många och inget snack om att 1995kr är mycket pengar för en flaska whisky. Är den värd pengarna frågar sig säkert många? För någon som verkligen gillar Bruichladdich så är säkert svaret ja på den frågan. För någon som nyss börjat uppskatta single malt så säger jag nej på den frågan. Då får vederbörande 2 till 3 eller kanske 4 buteljer bra whisky att njuta av. Grym whisky är denna Laddie, men kanske inte för alla plånböcker.

Kent: Vital, fräsch, pigg och full av liv. Återigen en whisky från Gordon & MacPhail med mycket hög klass. En whisky som gör en glad och som gör att man känner sig priviligerad som får förmånen att njuta av världsklasswhisky. Priset är högt, inget snack om saken. Men även smakmässigt är det högt, inget snack om saken. Klass!

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.