Springbank 18YO (46%)

Den 17 augusti släpptes det tre olika Springbank via webblansering på Systembolaget. 18YO, 21YO och 25YO. Vi har av Symposion fått tillfälle att prova den 18-åriga. Springbank är ju lite av ett älsklingsdestilleri för oss på Whiskytower då det alltid levererar högklassig och genuin whisky på ett alldeles unikt sätt. Det är som att tiden stått stilla när man träder in hos detta destilleri i Campbeltown och det bidrar nog inte så lite till deras rykte. Vi har tidigare intervjuat både Frank McHardy och David Allen från Springbank. Klicka på namnen så hittar ni dessa intervjuer.

Springbank 18YO 46%.

Doft
Beppe: Nosen skvallrar om en hel del sherryfat med i mixen. Torkade frukter och nygarvat läder tillsammans med färsk tobak. En mysig sälta kan också anas i mixen. Det är lite sådär mysigt småbråkigt precis som jag vill ha min Springbank med lite motorolja och lite skit under naglarna, en aning bränt krut tillsammans med härliga toner av nougat och kaffe i bakgrunden. Vanilj och frukter finns där, främst kanske lite tropiska sådana. En aning lite blöt ek kan jag också känna. Härlig doft som lovar gott!

Kent: Komplext, moget och helt underbart! De torkade frukterna passar helt perfekt in i doftbilden som bärs upp av den säregna ruffiga Springbanktonen. En ruffighet som jag många gånger lovordat här på bloggen och som jag aldrig kan bli less på. Bilverkstad, sågverk, kafferosteri och fiskrökeri i en härlig blandning. En salt-söt doft som passar utmärkt med de lena dofterna av noblesse nougatchoklad som ligger där och bara finns till. Lägg till lakrits, kaffebönor, vanilj och en strimma honung och det blir helt underbart.

Smak
Beppe: Ahhh. Startar med en härligt kryddig tobakssmak med lädertoner. Det ligger kvar länge på tungan. Tropiska frukter simmar omkring i smakpaletten tillsammans med espresso och mörk bitter choklad. Nu tittar också en ganska kärv eksmak fram, inte på ett dåligt sätt även om det är en bitter herre. Dock så styr honungen, vaniljen och frukten upp den surgubben. Russin, aprikoser och dadlar finns också närvarande i denna ljuvliga smakbomb. Eftersmaken är ganska salt och då kikar eken, tobaken och lädret fram igen tillsammans med lite motorolja och bränt krut. Eftersmaken ligger kvar på tungan en bra stund och gosar…Ljuvligt!

Kent: En pikant och härlig arom av peppar och kryddor först. En tångliknande hälsning sedan, som övergår i en ljuv oljig och smörig munkänsla. En touch av rök i mitten tillsammans med torkade frukter av saftiga russin och plommon. Kaffetoner av mörkrostad variant tillsammans med lädertoner och bränt furuträ. Vaniljkroppen med en touch av honung finns där hela tiden närvarande. Eftersmaken är ganska lång och lädertonen och ruffigheten inleder, innan allt slutar i en salt och maritim känsla med mjuka sherrytoner. Oj!

Omdöme
Beppe: Ja vad ska man säga om detta destilleri som inte redan är sagt på dessa sidor. Det är toppklass givetvis som sig bör när det kommer till Springbank. Jag undrar om de har släppt nåt riktigt dåligt någon gång? Inte vad jag vet iallafall. Springbank green har jag hört inte var något vidare men har själv ej provat. Grattis till er som knep en av de 48 flaskorna som släpptes i Sverige. Det är grym whisky. Det är ju ändå Springbank vi snackar om.

Kent: Springbank är i min bok världens bästa och intressantaste destilleri. Whisky från detta familjeägda destilleri sätter en standard som inte många, om ens någon, kan leva upp till. Springbank 18 YO är en fantastisk representant för whisky i allmänhet och Springbank i synnerhet. Världsklass! Det är inte en whisky för den ovane, då det är en komplex och utmanande whisky. Men för en whiskynörd som jag är det helt otroligt bra. Jag älskar detta och jag älskar Springbank!

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

5 tankar på “Springbank 18YO (46%)”

 1. “inte en whisky för den ovane” skriver Kent.
  Vilken Springbank skulle du föreslå till den ovane, (om det finns någon)?

  Svara
  • Hej Jan 🙂
   Ja, det är en bra fråga. Under provningar som jag har hållit har jag konstaterat att många “ovana” whiskydrickare inte uppskattat den ruffiga och “besvärliga” Springbanksmaken. Däremot så har många gillat Hazelburn från destilleriet. Så det är väl den då 🙂
   /K

   Svara
 2. Vilken Green är det du klankar ner på? Den som är 12y och lagrats på bourbonfat är bland de bästa bourbonlagrat maltwhisies jag druckit. Även om den är mildare i smaken så tar den fram Springbanks karaktär samtidigt som bourbonfatet ger söta, fina, vanilj och kolatoner.

  Svara
  • Klankar inte ner på någon. Som jag skriver så har jag inte provar den själv. Dock så har jag hört av människor vars åsikter jag respekterar att de inte gillat den. Vidare så håller jag med dig att Springbanks destillat fungerar strålande i ex-bourbonfat:)

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.