Annelie Huczkowsky – Sinnen och Nyanser

En ny stjärna på den svenska whiskyhimlen är Annelie Huczkowsky som driver den mycket trevliga bloggen Sinnen och Nyanser. Annelie blev tillsammans med Jonas Gyllenpanzaren Stjerna vinnare av Allt om Whiskys rese- och studiestipendium där de fick åka till Old Pulteney och välja ut ett fat som kommer att buteljeras för den svenska marknaden. Detta var också startskottet till att hon startade sin blogg. Vi på Whiskytower gillar hennes charmiga blogg och tog därför kontakt med henne för att få veta mer om tjejen bakom. Läs om hur Annelie ser på sitt bloggande och hur hon upplevde resan till Old Pulteney.

Annelie Huczkowsky – Under resan till Old Pulteney

Hej Annelie! Vem är du egentligen?
Hejsan! Jaa, vem är jag egentligen 🙂 Jag är först och främst mamma till tre underbara ungar, Silje som är fem år och Troja som är två år samt Trojas tvillingsyster Meja som är vårat änglabarn. Att vara mamma är min stora lycka i livet och jag känner mig vansinnigt privilegierad som får möjlighet att följa två av dem i deras utveckling. Till vardags arbetar jag som handledare för pedagogiskt stöd på Mittuniversitetet i Sundsvall, är utbildad folkhälsovetare och har ett brinnande intresse för mänskliga rättigheter. Jag samlar på minnen och upplevelser, vilket är sådant jag anser att en aldrig kan få för mycket av! Är en person som älskar att resa och tackar gärna ja till att prova på nya saker. Är duktig på att umgås med människor och gillar att vara social men uppskattar även att få vara alldeles själv. Sen så är jag är väldigt kreativ av mig och kommer ofta på nya projekt och idéer som jag vill göra. Får inspiration från detaljer som skapar stora färdiga bilder i min tanke men är såklart medveten om att jag även är en stor tidsoptimist.

Hur kommer det sig att du har ett så ovanligt efternamn?
Mitt efternamn Huczkowsky härstammar från Polen och det är ett namn jag haft i sex år nu sedan jag gifte mig med min fru Preethi.

Vi på Whiskytower tycker att det är jätteroligt att det kommer fler kvinnliga whiskyskribenter. Hur kommer det sig att du startade din trevliga blogg Sinnen och Nyanser?
Jag startade min blogg främst för min egna skull då jag skriver rätt mycket i vanliga fall eftersom jag gillar att uttrycka mig med ord. Tanken på en blogg hade funnits där ett tag men det var inte förrän efter att jag fick veta att jag fått Allt om whiskys rese- och studiestipendiat som jag fick motivationen och gjorde verklighet av saken. Innan så tänkte jag att det redan finns så väldigt många bloggar så jag kände osäkerhet i om det verkligen behövdes en till. Kände även att om jag nu skulle starta en blogg så önskade jag att sticka ut på något sätt samt att jag inte ville begränsa mig till att enbart skriva om whisky. Jag älskar ju allt som är gott så Sinnen och Nyanser är en blogg om goda ting, i synnerhet whisky.

Hur tycker du responsen varit för Sinnen och Nyanser?
Jag upplever att responsen har varit bra. Jag har fått beröm för mitt val av namn på bloggen vilket känns väldigt trevligt. Sen har jag fått en del kommentarer gällande mitt sätt att uttrycka mig, att det är målande och väl beskrivet och att det är annorlunda jämfört med andra bloggar. Det framkom aldrig på vilket sätt det varit annorlunda men jag tolkar det som något bra.

Kommer vi att kunna träffa dig på någon whiskyfestival under 2017?
Absolut kommer ni kunna göra det! Jag planerar att delta på så mycket jag bara kan och först ut blir det nya mässan Destillat Stockholm som jag kommer besöka. Sen blir det En öl och whiskymässa i Göteborg samt öl och whiskymässan i Sundsvall. Jag kommer även att jobba bakom monter för Berntson Brands och Old Pulteney vilket känns himla festligt och spännande.

Du har väldigt fina bilder till dina inlägg på bloggen och Facebook. Har du ett stort intresse av fotografering?
Tack snälla! Som tidigare nämnt så får jag mycket inspiration från detaljer av olika slag vilket skapar bilder i mitt huvud som jag vill förverkliga. Fotografering är väldigt roligt så visst har jag ett stort intresse för det men jag gillar även att måla, rita och skapa saker med tyg och trä samt andra material. I mitt huvud finns massvis av projekt jag vill verkliggöra… det är bara den där tiden som aldrig riktigt räcker till.
Sen är ju whisky väldigt vackert så det är otroligt tacksamt att fotografera, det räcker egentligen bara med den fina flaskan, det blir liksom aldrig fel. Men då jag gärna vill prova på så mycket som möjligt för att lära mig så mycket jag bara kan så har jag börjat att byta till mig mindre flaskor. Samplesflaskor är toppenbra men rent estetiskt är det ju inte lika vackert som en fullstor flaska. Då krävs det lite extra för att göra den rättvis tycker jag så därför försöker jag skapa något nytt och vackert genom mina bilder, för att skapa en känsla och sätta min egen prägel.

Kan du berätta om känslan när du fick veta att du fick Allt om Whisky:s resestipendium.
Ja den känslan var enormt häftig och nästan lite overklig. Jag hade fått veta att jag gått vidare i urvalsprocessen och att det slutliga beskedet skulle komma inom en viss tid, typ ett par tre veckor eller så. Från att tänka att jag aldrig hade en chans i världen så började jag hoppas och väntade ivrigt på det där telefonsamtalet. I mina drömmar så var jag till Skottland och Old Pulteney flera gånger om, men inget telefonsamtal kom och den där tiden passerade så till slut gav jag upp hoppet. Men så en solig och varm sommardag upptäckte jag att jag hade ett missat samtal efter att jag just klivit ur duschen. Jag brukar aldrig ringa upp okända nummer men gjorde det denna gång och tack och lov för det! Det var en Martin Tjäder från Berntson Brands som svarade och med en genuint glad röst ville han gratulerade mig då jag skulle få åka till Skottland. Den glädjen som jag kände då finns det inga ord i världen som kan beskriva, jag var helt enkelt så enormt lycklig att det spratt runt i hela kroppen. Minns att jag började hoppa upp och ned som ett litet barn på julafton och att glädjetårarna kom. Sen så skulle jag hålla denna fantastiska nyhet hemlig vilket var väldigt tufft.

Annelie och Jonas Gyllenpanzar Stjerna tillsammans med Emma Andersson på Allt om Whisky

Hur upplevde du resan till norra Skottland och Old Pulteney?
Min upplevelse är att jag aldrig någonsin blivit så bortskämd som under denna resa som bjöd på mycket så många härliga skratt, lyxigt boende samt mycket god mat och dryck.
Resan till Norra Skottland var enormt häftigt, ett helt annat landskap som är så väldigt vackert att man blir alldeles häpen och lycklig inombords. Att få komma till Old Pulteney var lite som att komma hem då vi blev mottagen på ett mycket fint och vänligt sätt av destillerichefen Malcolm Waring. Av honom fick vi en gedigen VIP tur genom hela destilleriet och sedan fick vi vara med och arbeta vilket var vansinnigt kul. På resan hade vi ju även ett uppdrag att välja ut ett fat som kommer släppas för den svenska marknaden någon gång i vår. Det var lite pirrigt och nervöst såklart men allra helst en oförglömlig upplevelse. Resan har medfört minnen som jag kommer kunna leva länge på efteråt. Jag tänker som så att i min vardag och allra helst vid svårare stunder är det ju fantastiskt fint att kunna plocka fram bra minnen som gör att man genast mår lite bättre.

Upplever du någon gång att man ser ned på dig som kvinna i whiskysammanhang?
Upplevelsen är allra oftast positiv tycker jag med genuint trevliga människor inom whiskysammanhang. Det finns gott om kvinnor som är intresserad av och uppskattar whisky men det märks rätt tydligt av att det fortfarande är en rätt mansdominerande värld den här whiskyvärlden. Det har hänt att jag ibland inte upplever mig bli tagen riktigt på allvar i whiskysammanhang på grund av att jag är kvinna och det är sjukt tråkigt såklart. Jag har stött på en del ”förståsigpåare” som mår gott av att utöva härskartekniker eller som en del män som ogärna tittar och pratar med mig utan hellre önskar att det fanns en stängd mansgrotta med skylten ”kvinnor äga ej tillträde” utanför. Men dessa personer finns inte bara inom whiskyvärlden utan de finns ju överallt. Sen är jag ju rätt van att bryta mot normer i min vardag i vanliga fall så jag är kanske lite härdad också. 

Vi upplever ofta att kvinnor har bättre lukt- och smaksinne, vad är din åsikt om detta?
Det finns väl en hel del forskning som visar på att kvinnor har ett starkare eller känsligare lukt- och smaksinne än män så er upplevelse kan absolut stämma. Det har ju att göra med genetik och säkert en hel del med hormoner också som bidrar till att kvinnor har förstärkta sinnen… speciellt under vissa delar av månaden eller vid graviditet osv. Men någonstans tänker jag att det är väldigt individuellt och inte bara har med kön att göra. Det kan vara så att kvinnor i överlag har lättare att sortera dofter och känna igen saker från minnet. Min upplevelse är nog att många kvinnor har förmågan att formulera och sätta ord på vad de upplever sig känna för doft och/ eller smak i större utsträckning än vad män gör.

Vad är det som är så fascinerande med whisky enligt dig?
Jag tycker det är oerhört intressant och spännande vad många olika faktorer som faktiskt spelar in och som påverkar karaktären på whisky, både vad gäller dofter och smaker. Jag upplever det lite som magi upplever att det trots sina få ingredienser kan variera så stort. Sen finns det ju ungefär hur många detaljer som helst att nörda ned sig i och nörderier är väl det bästa som finns!

Finns det någon du ser upp till i whiskysammanhang?
Det finns det absolut, flera stycken dessutom. Men allra mest ser jag upp till min vän Jonas Östberg som är ordförande och grundare av det whiskysällskap jag är med i och som numer även sitter som ledamot och buteljeringsansvarig för Svenska whiskyförbundet. Mitt intresse för whisky har funnits väldigt länge, ända sedan jag var liten då jag fascinerades mycket av den vackra färgen på whisky samt av den där härliga stämningen som uppstod i rummet då min pappa eller låtsaspappa slog upp en wirre och lutade sig tillbaka i den sköna fåtöljen. Det var lite av magi. När jag blev stor nog att prova whisky själv så kan jag inte minnas att det någonsin varit en hemsk upplevelse. Starkt ja, men bara på ett positivt sätt. Från början var det inga fina single malts som jag provade utan vanlig hederlig Famous Grouse. Men tack vare Jonas engagemang och kunskap så har mitt intresse fått utrymme att växa i och med alla whiskyprovningar samt resor som jag fått vara med om.

Annelie Huczkowsky i Bunnahabhain’s lagerhus

Om du fick ha en whiskyprovning för 3 valfria personer, levande eller döda, vilka skulle du bjuda in och varför?
Jag drömmer om att ha en whiskyprovning med Leif GW Persson, Lotta Lundgren och Jonas Gardell.

Lotta Lundgren för att hon är en sådan smart, tuff, rolig, vacker och genuint mänsklig person med ett stort intresse för mat och smaker. Med henne skulle det vara intressant att diskutera olika sinnesintryck, historia samt smakkombinationer.

Leif GW Person för att han är en sådan intressant personlighet med en enorm kunskap som jag har stor respekt för. Sedan så upplever jag honom som rolig och charmig vilket skulle leda till många härliga skratt. Att han är en gourmet som uppskattar det goda i livet och som äger en gedigen vinkällare tycker jag också är spännande såklart. Gillar och fascineras även över att han är så öppen med sin komplicerade relation till alkohol.

Jonas Gardell skulle jag vilja ha med också då han är en sann komiker och en riktig ordkonstnär. Är osäker på om han gillar whisky men det skulle vara häftigt om han gjorde det och jag skulle med glädje vilja ta del av hans doft och smaknoter.

Om någon av dessa inte skulle kunna komma så skulle jag vilja bjuda in Nour El Refai då jag tycker att hon är en häftig person med en underbart härlig utstrålning, en fantastisk komiker och dessutom whiskyentusiast.

Till sist: Hur tycker du att man skall dricka sin whisky?
Jag dricker gärna min whisky som den är bara men tycker det är läckert att upptäcka skillnader och nyanser genom att droppa i lite vatten. En del vill ha mycket vatten i och det är helt ok, smaken är ju olika hos olika personer. Föredrar du att ha is i eller blanda den med cola eller något annat så tycker jag att det bara är att göra det. Huvudsaken är att den öppnas och njuts av då det bara är en sorglig historia att spara på ett stycke konstverk utan att uppleva den.

FEM SNABBA:

Rökig eller orökig whisky?- OMÖJLIGT att välja! Båda!

Bourbon- eller sherrylagrad?- Samma lika här, omöjligt att välja.

Bästa vardagswhiskyn?- Old Pulteney 12. Klassisk, god och mycket prisvärd.

Bästa whisky du smakat?- Direkt från fat på Lagavulin. En whisky på 55,2 % som lagrats 32 år på ett sherry butt fat och som smakade helt gudomligt gott. Ett sådant där oförglömligt minne helt enkelt!

Japansk eller Svensk single malt?- Va? Måste jag välja? I så fall får det bli japanskt.

*) Om du vill följa Annelie och hennes åsikter och reflektioner om whisky, rekommenderar vi hennes blogg, facebooksida eller instagram (klicka för länkning)


Vi har tidigare intervjuat dessa whiskyskribenter:

Frida Birkehede – Änglarnas Andel
David Tjeder – Tjeders Whisky
Johan Borgemo – Whiskynörden
Fredrik Strömberg – Veckans Fredagswhisky
Fredrik Larsson – Whiskyarkivet
Tone Skavhaug – The Ladies’ Share
Anki Ulvmåne – Mrs Wolfmoon
Samuel Karlsson – SamuelWhisky

2 tankar på “Annelie Huczkowsky – Sinnen och Nyanser”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.