anCnoc Vintage 2000 (46%)

Vi fortsätter vår djupdykning i anCnoc och deras olika utgåvor av whisky. Nu har vi kommit fram till den tredje whiskyn av fem denna vecka. Om du missade intervjun med destillerichef Gordon Bruce, hittar du den här.

anCnoc Vintage 2000 är en i raden av exklusiva single malt som Knockdhu släpper årligen. Endast 1000 flaskor har tillverkats av denna whisky. Den är utvald och buteljerad med de mest kräsna whiskydrickare i åtanke och tanken är att låta oss få en inblick i destilleriets husstil och visa på effekterna av lagringen på plats. Till Vintage 2000 har man använt spanska ex-sherryfat och amerikanska ex-bourbonfat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad.

anCnoc Vintage 2000 är buteljerad på 46% ABV och kostar 649 kr via Systembolaget.

anCnoc Vintage 2000 (46%)

Doft
Beppe: Peppar blandat med fruktiga och blommiga toner. Att det är sherryfat inblandat går inte att ta miste på. Mustiga syltiga toner av torkade frukter som russin och plommon dansar förbi. Vaniljen från bourbonfaten finns dock också närvarande. Det finns även toner av exotiska frukter inblandat i doftpaletten. Det här är mångfaceterat och mycket lovande.

Kent: Mörk och maskulin, full av orientaliska kryddor och vanilj. Citrus, apelsinskal och snittblommor. Är som man kliver in i en blomsteraffär. Därpå kommer de feta och mustiga aromerna från sherrylagringen och tar över scenen. Det blir mycket russin och feta dadlar. Denna whisky är verkligen rik på dofter!

Smak
Beppe: Wow vilken kryddighet! Tungan domnade nästan bort. När kryddigheten lagt sig så kommer fruktighet och blommighet fram på ett ljuvligt sätt. Kryddorna kittlar fortfarande tungan och gommen. Vanilj och honung balanserar upp kryddigheten på ett bra sätt. Det är en köttig munkänsla på den här whiskyn och den bråkar med dig på ett ljuvligt sätt.

Kent: Munnen omsluts av kryddiga sherryinfluenser, som går åt pralinhållet. En orientalisk kryddighet slår mot tungan och ger dig en käftsmäll. Därefter blir den silkeslen när mjuka citrustoner och krämig vanilj tar över. Visst finns spår av snittblommorna även i smaken, men betydligt mer subtilt än i doften. Eftersmaken är lång och övergår långsamt till honung och avslöjar en försiktig smak av trärök. Mycket trevligt!

Betyg
Beppe: Gillar detta skarpt måste jag säga. En ljuvlig whisky som inte tar några fångar. Först en knockout med kryddigheten och sedan lockar den dig med ljuvliga sherrytoner. Skitbra helt enkelt. Betyg: 7.4

Kent: En mycket intressant whisky som har många olika ansikten. Den är mustig, mörk och maskulin. De kryddiga sherrytonerna är varma och allt balanseras av vanilj, honung och en underbar blommighet. Kan inte bli annat än höga poäng. 7.4 välförtjänta pinnar!

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.