anCnoc Blas (54%)

Blas, gaeliska för ”smak”, har skapats i samarbete med den skotska modedesignern Patrick Grant. Den unika flaskan med Grants etikett är ett bra exempel på vad anCnoc representerar; sitt högländska hem, sitt rika arv och ett modernt whiskyuttryck.

anCnoc Blas har lagrats på både spanska sherryfat och amerikanska bourbonfat och har sedan buteljerats i sin mest naturliga form, utan varken kylfiltrering eller färgning. anCnoc Blas är också den fjärde utgåvan som vi testar under vår anCnoc-vecka som började med en intervju med destillerichef Gordon Bruce, som ni hittar här.

anCnoc Blas är buteljerad på 54% ABV, utan åldersangivelse och kostar 799 kr. Endast 130 flaskor kommer finnas tillgängliga i Sverige och ni kan endast hitta den genom det dolda artikelnumret 85870-01 på Systembolaget.

anCnoc Blas (54%)

Doft
Beppe: Stora dofter av smör, blommor, gräs och en enorm fruktighet med äpplen och päron. De 54 procenten ger alla dofter en extra skjuts. Eken är också närvarande och ger en extra ryggrad åt doften. Den här whiskyn mår bra av att luftas ett tag. Den öppnar upp sig otroligt mycket efter bara fem minuters luftande. Typiska sherryfatsdofter kikar fram. Russin, torkade plommon, fikon, kanske även en hint av mer exotiska frukter som mango och ananas. Ett par droppar vatten drar fram sherrydofterna ännu mer. Det här doftar ljuvligt.

Kent: Underbara dofter! Julkryddor såsom kanel och kardemumma. En varm söt doft som innehåller otroligt mycket frukt. Här finns anCnoc’s grundton med mycket krämig vanilj och citrus. Sherrytonerna är neddämpade i denna utgåva, men finns tydligt där. Här har bourbonfaten fått mer utrymme. Den krämiga doften har även spår av choklad som går åt det bittrare hållet. Mycket trevlig doftbild!

Smak
Beppe: Vanilj, honung och en kraftig pepprighet. Sherryinfluenserna gömmer sig långt i bakgrunden och vill inte riktigt kika fram. Det är mera vanilj, honung, kola med en härlig kryddighet i framkant. Dock så finns russin och fikonsmakerna i bakgrunden och skänker mer komplexitet åt denna ungdom. Det är riktigt bra men dock en ganska kort eftersmak. Skulle förvåna mig om denna är mer än sju år.

Kent: Absolut en ungdom, men en mycket trevlig ungdom! Varma kryddiga inslag från kanel och kardemumma som omlindas av sött smör, äppelkaka och citronchoklad. Nyklippt gräs. En oljig, men fräsch smak. Sherrytonerna är mer framträdande i smak än i doft. Här blir det mer kryddiga och mustiga fikon och russin som kliver fram. Tyvärr dör den alldeles för fort. Eftersmaken är därför allt för kort och lämnar mig med en undran vart den tog vägen…

Betyg
Beppe: Det här är ett bra exempel på att det finns bra NAS-whisky. Det är ungt men ändå mångfacetterat och intressant. En riktigt bra whisky är det. Det enda minuset är att eftersmaken är något kort och den dör rätt fort. Betyg 7.1

Kent: Doft = Ja, Smak = Ja, Eftersmak = Nej. Två rätt av tre möjliga. Helhetsintrycket är dock positivt, då det är otroligt fräscht och intressant. Jag ger den därför 7.0 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.