anCnoc 18 YO (46%)

Så var vår mycket trevliga anCnoc-vecka till ända! Det har verkligen varit intressant att grotta ned sig i Knockdhu och dess mycket trevliga whisky anCnoc. Vi började veckan med en intervju med destillerichef Gordon Bruce (länk) för att sedan prova och recensera 12 åringen, Peatlands, Vintage 2000, Blas och nu idag destilleriets 18-åring. Även den sista whiskyn under vår anCnoc-vecka är lagrad på både spanska sherryfat och amerikanska bourbonfat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad.

Vi vill skicka ett stort tack till Martin Tjäder, Berntson Brands, som gjorde denna anCnoc-vecka möjlig. Tack Martin!

anCnoc 18 YO är buteljerad vid 46% ABV och kostar 849 kr via Systembolaget.

1a1aDoft
Beppe: Här var det sherrytoner. Mustiga sådana. Pepparkaka och russin. Kakao och apelsin. I bakgrunden finns det gräs och blommor. Honung och vanilj finns också närvarande. I bakgrunden finns det en rivighet som kan vara eken som vill tala om att den finns med.

Kent: Nu börjar vi prata. 18 åringen är betydligt rikare och fruktigare än lillebror (12 åringen). Intressant också att den utvecklas så pass kraftigt över tid. Den behöver luftas för att ”vakna”. Jag upplever att det är mycket äpple och framförallt söta varianter och gärna mosade tillsammans med apelsin. I grunden är den väldigt maltig. Alla dofter förstärks med luftning och anCnoc’s husstil av citrus och honung kommer fram till slut.

Smak
Beppe: Även denna AnCnoc slår till med en pepprighet från start, även om den inta alls är lika kraftig som vintage 2000. När det lungnat ner sig så kommer härliga sherrytoner fram. Russin, choklad, fikon, apelsin. Det är bra och välbalanserat. Frukten kikar fram i eftersmaken tillsammans med blommor och gräs. Eftersmaken är ganska lång och sakta avklingande. De typiska sherrytonerna klingar av och övergår i en härlig fruktsallad toppad med blommor.

Kent: Smaken är även den väldigt fruktig. Äpplena och apelsinen är här, nu i gemenskap med söta päron. Mjölkchoklad och smör bidrar till en mjukhet. Vissa kryddiga inslag av kanel och vitpeppar. En blommig nyans som tenderar att gå mot parfym där rosor och violer finns. Den långa eftersmaken går i en lite mer bitter ton initialt för att övergå i en balansakt mot sötare toner av citronmeliss och apelsinjuice. Trevligt!

Betyg
Beppe: Det här är bra. Det här är riktigt bra. Ett underbart avslut på vår AnCnoc-vecka och jag kan bara konstatera att det finns riktigt bra grejor i deras lagerhus. En härlig whisky med en väl avvägd dos av sherryfatsinfluenser. Det är hög klass. Betyg: 7.6

Kent: anCnoc var en tämligen ny erfarenhet för mig. Men den har slagit sig in för att stanna. Inte minst 18 åringen som jag uppskattade mycket. Den var veckans höjdpunkt tillsammans med Vintage 2000. Två alldeles utmärkta whiskies som tål att återkomma till, vilket jag absolut kommer att göra. anCnoc 18 YO får 7.5 poäng av mig.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.