anCnoc Peatlands (46%)

Under vår anCnoc-vecka har vi kommit fram till whisky nr 2. Det är en rökig whisky (9 ppm) som lagrats mer än 10 år på ex-bourbonfat. Den är exklusiv för Skandinaviska, västra och östra Europeiska marknaden och endast 6,600 flaskor har buteljerats. Skapad på destilleriet Knockdhu, vars whisky alltså heter anCnoc. Missa inte vår intervju med destillerichef Gordon Bruce som vi publicerade i måndags.

anCnoc Peatlands är en NAS som buteljerats på fina 46% ABV och som kostar 499 kr via Systembolaget.

1a1aDoft
Beppe: Den snälla metalliska fastlandsröken är det första som når snoken. I bakgrunden finns det en vaniljig blommighet med en honungssötma. Det är överlag en sötrökare i doften vi har här. Ju längre den luftas så tycker jag att den öppnar upp sig mer. Gräs och halm tittar försynt fram. Kola och sött smågodis likaså. Äpplen och päron. Det doftar mångfacetterat och bra.

Kent: Elegant rökare från fastlandet. Honung och citronmeliss ligger som en stadig grund bakom röken. Det är en söt doft som är riktigt trevlig där söta äpplen bidrar till en harmoni med röken. Finns även en viss, och i mitt tycke underbar, skitighet i doften. Nice!

Smak
Beppe: En fruktig och söt rökighet med varma metalltendenser. Bär och frukt. Vaniljen smyger in och gör oss sällskap. Vi sitter vid en rykande brasa på fastlandet. Runt oss finns det blommor och nyklippt gräs. Ett par äppel och päronträd finns även närvarande. En skål med nyplockade hallon och krusbär står framdukat. Över den har någon ringlat över lite kolasås. Det är gemytligt och mysigt.

Kent: Måste direkt tillstå att jag gillar denna rökare. Det är inte för mycket och inte för litet med rökinfluenser, utan alldeles lagom. Direkt förs mina tankar till Springbank, då jag upplever att smaken har spår av samma läder-skitiga bakgrundston. Inslagen av gräs och rötter ger ett djup och balanseras av fet och söt honung. Visst finns det även influenser av frukt och gräddkola, men dessa smaker når inte ända fram, och här har vi nog denna rökares svaghet, att den blir lite för lätt och för klen bakom rökridåerna. I den tämligen långa eftersmaken känner jag Springbank-tonen som mest och den ackompanjeras av den söta röken som även innehåller jordiga och gräsiga toner.

Betyg
Beppe: Det här måste jag säga är en jävligt bra fastlandsrökare. Med sina 499kr så är den även mycket prisvärd. Jag tycker att anCnoc Peatlands mycket väl kan matcha jättarna på Islay i kategorin rökwhisky. Det är bra och dessutom så finns det ett stort spann med smaker bakom röken. Betyg: 6.8

Kent: Ett alldeles utmärkt alternativ till Islayrökarna. En NAS som känns väl genomarbetad och som gör mig glad. Betyg 6.6

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.