anCnoc 12YO (40%)

Efter gårdagens intervju med Gordon Bruce, destillerichef på destilleriet Knockdhu som producerar anCnoc, är det idag dags att recensera den första av fem whisky från anCnoc. Vi kommer att recensera anCnoc i prisordning och därför börjar vi med destilleriets flaggskepp.

anCnoc 12 YO är en blandning whisky som lagrats på både amerikanska bourbonfat och spanska sherryfat. Den kostar beskedliga 369 kr på Systembolaget och är buteljerad på 40 % ABV.

anCnoc 12YO (40%)

Doft
Beppe: Honung och vanilj. Som att stå i ett kornfält en härlig sommardag. Mycket maltiga toner blandat med blommor och gräs. Mycket fruktiga toner där äpplen spelar första fiol. Det är mycket balanserat, snällt och behagligt. Inte alls oangenämt om jag får säga det själv.

Kent: Det första som slår mot mig är grädde och honung. En lätt doft som är blommig i tonen. Hallon och citrongräs ger en trevlig underton. Sedan kliver persika in med understöd av grönt äpple. Trevlig doftbild utan att sticka iväg åt något håll.

Smak
Beppe: Mycket fruktiga tomer blandat med gräs och blommor. Det finns en snäll ekkick som slår till i gommen för att markera sin närvaro. En torr eftersmak som är ekdriven med en blommighet och fruktighet. Det är en väl sammanhållen och balanserad whisky som inte gör några stora väsen av sig.

Kent: Lätt och tyvärr en aning vattnig. Smaken börjar med en kolaton som övergår till halm och i slutet kommer bittra toner som är träiga och som för tankarna till nysågat blött trä. Allt är mycket väl avvägt där honung och smöret/grädden mildrar de mer bittra smakerna av vide, bark och eksav. Den har ett trevligt tryck av ek krydda som pulserar och stannar med dig hela vägen. Eftersmaken är initialt söt med toner av kola som bleknar bort och övergår till honung och ek kryddor. Medellång eftersmak som innehåller en puff av torvrök i slutet.

Betyg
Beppe: Ja vad ska man säga om anCnoc 12YO. Det är en snäll whisky som kanske inte bjuder på några sensationella smakupplevelser. Det tycker jag inte att man kan begära av en whisky som kostar 369 kr heller. För de pengarna tycker jag att du får en mycket bra whisky i anCnoc 12yo. Betyg 6.6

Kent: En ordinär, enkel och lagom whisky. Inte för mycket av något och ingenting som gör dig varken exalterad eller förbannad. En respektabel whisky som är balanserad med ett skäligt och rimligt pris. Betyg 6.0

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “anCnoc 12YO (40%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.