Old Pulteney 17 YO (46%)

Destilleriet grundades i Wick 1826. Beläget på en vindpinad kust i norra Skottland är Old Pulteney en av det nordligaste destillerierna i det skotska fastlandet.

Old Pulteney 17 YO

Old Pulteney presenterar en salthaltigt, robust karaktär som andas kustdestilleri lång väg. Vi har tidigare recenserat destilleriets 12 åring och eftersom vi gillade den tänkte vi fortsätta fördjupa oss i destilleriets uttryck. Old Pulteney 17 (46%) kostar 849 kr på Systembolaget och tillhör beställningssortimentet. Whiskyn är lagrad mestadels på ex-bourbonfat och med en mindre del tillsatt whisky som lagrats på Spanska ex-sherryfat (Pedro Ximenez och Oloroso).

Doft
Beppe: En frisk och fruktig doft. Mycket frukter och bär. En saltig havskänsla med tång och sjögräs. Det finns sherrytoner i den med torkade frukter, choklad och en syltighet, men de håller sig i bakgrunden tillsammans med eken. Efter en tids luftning öppnar den upp sig och honung och ljung träder fram, tycker även att det finns ett uns av svavel i bakgrunden. Mycket trevlig att dofta på!

Kent: Tång, saltvatten och citrus. Vått hö, röda äpplen och krämig körsbärspaj. Det finns så mycket att upptäcka i denna dram. Det är som kön i en affär under mellandagsrean, den vill aldrig ta slut. Efter en stunds luftning framträder en doft som påminner om citronmarinerad torsk som sötats upp av vaniljsås… bara det… Fascinerande och underbar doftbild!

Smak
Beppe: Friskt krämig och salt. Lite som en god fetaost. En underbar pepprighet bombarderar tungan och gommen. Ekbeskan är mer framträdande i smaken än i doften och tillför en tyngd som en whisky av denna kaliber ska ha. Honung finns också i smaken och den balanserar upp sältan på ett bra sätt. Kaffe och cacao finns i bakgrunden och kommer tydligare fram i eftersmaken som är ganska lång och bjuder på en härlig sälta med en sakta avtagande pepprighet. Det hela bärs upp av en ektyngd som dock aldrig tar överhanden. Detta är ljuvligt!

Kent: Jag älskar salt och hårt lakritsgodis, och här finns det gott om det. En godispåse innehållande Bumlingar med Salmiak, Spansk Peppar, Häxvrål och Lakritsskalle med hallonsmak. Och runt allt det salt/söta godiset finns en blommighet och en subtil ton av sherry. Vanilj har smällt samman med en nötig maltkropp och utgör grunden där röda vinbär och tranbär dansar fram.
I eftersmaken som är mycket behaglig är det bourbontonerna som dominerar: ekig vanilj, honung, kola och citronskal som lämnar spår under en lång stund. Überschön! Das ist sehr angenehm!

Betyg
Beppe: En härlig whisky med en underbart komplex doft- och smakbild. Lager på lager uppenbarar sig ju längre man doftar och smakar på den. Eftersmaken är underbar och ligger kvar relativt länge. Jag vet att det här är en whisky som ligger över mångas plånböcker men tro mig – den är värd sitt pris. Betyget blir relativt högt: 8.0

Kent: Karin Boye skrev i sin dikt Havet: ”Salt, bittersalt är havet, och klart och kallt. På djupet multnar mycket, men havet renar allt. Vilt, rovdjursvilt är bränningens glittrande språng”. Det finns någon kargt, vindpinat och vilt över Pulteneys maritima ton, något mystiskt och outgrundligt. Jag bara älskar detta. Det är så underbart härligt att bara sitta och låta eftersmaken fylla mina sinnen och blunda och förflytta mig till en vindpinad havsstrand i norra Skottland! Beppe och jag har stora planer på att inom en snar framtid besöka norra Skottland, och självklart kommer vi då att trampa på tången utefter Old Pulteneys vindpinade havsstrand! 8.0 poäng från mig också.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

3 tankar på “Old Pulteney 17 YO (46%)”

  1. Ska helt klart beställa en flaska av denna efter att ha läst den här recensionen. Tror att den kommer falla mig i smaken!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.