Tullibardine 500 Sherry Finish (43%)

Mer whisky från Tullibardine. Tullibardine 500 Sherry finish startade sitt liv i first fill ex-bourbon barrels för att sedan få en finish i 500 liters Pedro Ximenez Sherry Buts. Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 592 kr via Systembolaget.

Tidigare i veckan har vi publicerat en intervju med Keith Geddes som är master blender hos Tullibardine. Vi har också provat Tullibardine Sovereign och Tullibardine 228 Burgundy finish.

Tullibardine 500 Sherry Finish 43%.

Doft:
Kent: En intensiv kryddighet möter upp först. Sherryfatens inverkan är tydlig med djupa sherry kryddor. Det är kanel, svartpeppar och en touch av kardemumma. Russin, plommon och härliga mörka frukter. Tankarna tar mig till juletider med nötter på bordet och mörk choklad. Zest från apelsiner. I bakgrunden finns sötad citrus och vaniljkropp. Efter en längre luftning framträder något som jag tolkar som anis eller lakrits, en doft som är ljuvlig. Det här doftar härligt!

Beppe: Ahhh, härliga mustiga sherrytoner. Det är kryddigt och mustigt med russin, fikon, mörk choklad och kaffe. En kvivsudd kanel och ingefära finns också med på ett hörn. Efter en stunds luftning så breder en härlig citruston ut sig. Dock så tycker jag att det gröna äpplet finns närvarande i bakgrunden, med luftning så kommer det fram aningen mer och gifter sig med sherrytonerna. Detta doftar riktigt trevligt minsan!

Smak:
Kent: En söt hälsning av sherrysötma. En stor del russin och utvecklingen i munnen leder till en krämighet. Sherryinfluenserna är lätta men samtidigt saftiga. Kanel och vanilj i en härlig kombination. Nötter och choklad som plötsligt transformeras till kola. Eftersmaken ligger härligt kvar en bra stund och bär främst upp av chokladen och vaniljen med en pepprig touch. Till sist kommer en ekig torr sista hälsning. Riktigt gott!

Beppe: Söt sherrystart med allt var det innebär. Det är lilla julafton med nötter mandel och russin. Mörk choklad, kaffe och ett släng med lakrits. De gröna äpplena har nu blivit kanderade med kola. Eftersmaken drar åt det torra med härliga ektaniner blandar med julkryddor. Eftersmaken är också ganska lång och riktigt trevlig.

Omdöme:
Kent: Jag måste säga att detta är riktigt, riktigt bra! En fantastisk doftbild och en god smak. Jag kapitulerar och lägger till Tullibardine till en av mina nya favoriter. Framförallt gläds jag åt att en sherryfinish som det är tal om här, ändå kan behålla fräschören från destillatet och samtidigt ge de härliga sherrytonerna så mycket plats. Riktigt bra!

Beppe: Jag är riktigt imponerad måste jag säga. En härlig whisky med en finish i sherryfat som heter duga, för här är det inte bara en antydan vi snackar om. Riktigt bra whisky utan ålder på som är väl värd sin peng.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.