Tullibardine The Murray 05 (56.3%)

Tullibardine The Murray 05 är destillerad 2005 och har sedan lagrats på first fill bourboun fat fram till 2017. Sålunda så är detta en tolvåring. Den är inte heller kylfiltrerad då den är buteljerad på 56.3% vilket ska vara cask strength.

Tullibardine The Murray 05 släpps idag på Systembolaget. Priset ligger på 629 kr för en helbutelj.

Tullibardine The Murray 05 56.3%.

Doft
Beppe: Underbara frukttoner med en rejäl skopa vanilj och honung. Frukten är massiv med äpplen och päron på första parkett. Även mer exotiska frukter såsom ananas och persika tittar fram. Gräs och halm tillsammans med ett knippe sommarblommor och en smörig ton av ek finns med i mixen. Detta doftar riktigt riktigt bra!

Kent: Otroligt fruktig inledning. Äpplen, nektariner och citron kommer med första hälsningen. Bakom frukten finns en härlig ekkrydda som skapar en perfekt grund tillsammans med en stor portion vanilj och en doft av sommarträdgård. Nyklippt gräs och sommarblommor i full blom. Verkligen balanserad och intressant. Doftar otroligt bra!

Smak
Beppe: Startar pepprigt med en behaglig ton av vanilj och söt honung. Hintar av ektaniner kikar förbi som för att tala om att denna whisky kommer från fräscha fat minsann. Frukten finns givetvis också med i smaken tillsammans med en trevlig ton av gräddig fudgekola. Gräset och blommorna kikar fram. Den förföriska eken finns med ända ut i eftersmaken och den är perfekt balanserad med en lagom bitterhet som nästan förvandlas till en kaffeton i eftersmaken. Detta är riktigt jävla gott!

Kent: En het kryddig hälsning av svartpeppar och kanel. Sött men ändå inte överväldigande på något sätt. Kornsötman är så där perfekt i sin känsla. Frukten är nu mer av den exotiska sorten där citronen och nyans av grapefrukt tar mycket plats. I bakgrunden regerar vanilj och sommarblommor. Eftersmaken är lång och härlig. Blommigheten tar över mycket i eftersmaken och det blir nästan med en parfymerad kant av det. Till sist är det eken som tittar förbi. Otroligt god smak!

Omdöme
Beppe: Ännu en grym dram från Tullibardine. Dock så ska jag ärligt säga att denna slår de tidigare provat denna vecka på fingrarna för detta är riktigt jävla bra. Jag kan bara säga att 629 kr för denna cask strength från Tullibardine är riktigt prisvärt. En grymt bra whisky.

Kent: Tullibardine-vecka… Hade inte någon som helst aning vad som väntade… Men jag kapitulerar, sätter mig på knä, bugar och bockar. The Murray är en grymt bra whisky för ett mycket rimligt pris. Det är balanserat, det är inbjudande och det är otroligt gott. Grymt!

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.