Tullibardine 228 Burgundy Finish (43%)

Vi fortsätter vår genomgång av whisky från Tullibardine och nu har turen kommit till Tullibardine 228 Burgundy Finish som är lagrad på 228 liters fat som tidigare haft Pinot Noir från Chateau de Chassagne Montrachet. Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 592 kr via Systembolaget.

Vi har tidigare provat Tullibardine Sovereign samt intervjuat Kieth Geddes från destilleriet.

Tullibardine 228 Burgundy Finish (43%)

Doft
Beppe: Tunga toner från finishen i fat från Bourgogne till en början. Det är verkligen mustigt och murrigt. Dock efter en stunds luftning så lägger sig de mustiga dofterna med russin, choklad, kaffe och fikon och låter de gröna friska äpplena, gräset, vaniljen och honungen skina igenom. När alla dofter få komma till tals så doftar den riktigt trevligt.

Kent: En lätt och frisk doftbild med mustiga inslag. Förvånande liten påverkan av finishen doftmässigt. Visst finns den där, men ändå är den lätt och frisk i sin karaktär. De gröna äpplena och blommigheten tar minst lika mycket plats som russin, plommon och fikon. På något sätt har man trots slutlagring på vinfat behållit signaturdoften. Något jag faktiskt uppskattar. Det nyklippta gräset och vaniljen ligger där som en trygg matta för de övriga dofterna att dansa på. Trevligt!

Smak
Beppe: Pigg och frisk. Startar med en lätt dust av kryddor som väcker liv i smaklökarna. Influenserna från finishen är tydliga. Russin, kaffe, mörk choklad och karamelliserat socker. I bakgrunden håller den färska frukten till, den kan anas men vågar sig inte riktigt fram. Någon droppe vatten gör att den kommer fram aningen tydligare. Eftersmaken ligger faktiskt kvar en stund med de mustiga tonerna från Bourgogne-faten. Den drar åt det torra och klibbiga tillslut. Riktigt trevlig dram.

Kent: Precis som Sovereign som vi provade igår, är det mycket friska smaker. Men till skillnad från doften på denna vinlagring har de mustiga smakerna av plommon, russin och fikon tagit betydligt mer plats i smaken. Trots det får den friska smaken av färska trädgårdsfrukter plats och tillsammans blir det riktigt trevligt. När det gäller eftersmaken upplever jag den längre i denna än i Sovereign och den har även en aning mer tyngd i sig. Framförallt är det de mustiga smakerna som bidrar till denna djupare och fetare känsla. Gott!

Omdöme
Beppe: Ännu en trevlig nasare från Tullibardine som inte behöver skämmas för sig. Visst hade jag föredragit om den var 46% och ej kylfiltrerad, så är det givetvis. Dock så måste jag säga att det finns en uppsjö av nas-whisky därute som är identitetslös och ej borde släppts. Denna Tullibardine är inte en sådan. Kan mycket väl tänka mig en dram av denna framför en brasa i höst.

Kent: Återigen imponerar Tullibardine på mig i sin enkelhet. För det är en riktigt väldoftande och välsmakande whisky, som visserligen inte är komplex eller djuplodande, men smakmässigt är det riktigt gott. Jag är återigen positivt överraskad och har absolut inga problem att införskaffa en till whiskyskåpet.

Provningsglas: Whiskysniffer korta ben från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.