Spirit Of Hven – Seven Stars no 5 Alioth 45%

Alioth är den femte whiskyn i Hvens Seven Stars-serie. 2970 flaskor a´ 500ml släpptes den 3 mars och den är fortfarande tillgänglig via Systembolaget för 795kr.

Receptet för Alioth är 8% Chokladmalt, 48% Rökmalt och 44% Lagermalt. Destillatet har fått mogna på 10,8% Fransk Petraea, 25,6% Fransk Robur och 63,6% Amerikansk Muehlenbergii. Whiskyn har fått gifta sig och slutlagrats på 500L fat av Spansk Quercus Robur. Dessa har tidigare innehållit en unik torr Oloroso Sherry. Alioth har en ppm-halt av 34 och är därmed troligast den rökigaste whiskyn från Spirit Of Hven hittills. Vi har tidigare publicerat en intervju med Henric Molin som är grundare av Hven och den intervjun hittar du HÄR.

Spirit Of Hven – Seven Stars no 5 Alioth 45%

Doft
Beppe: Till en början en rätt instängd murrighet. En rätt stor portion rök, mer än vad jag minns att tidigare utgåvor från Hven varit. Det finns en fruktighet där bakom som jag kan ana. De murriga sherrytonerna står i vägen för destillatkaraktären och pumpar snoken full av choklad, russin och mörkrostat kaffe utöver den i mitt tycke relativt stora rökigheten. Jag provar att stegvis vattna ner den och vips så framträder gröna äpplen och en stor påse med citrustoner. Detta efter ca 1,5 tsk vatten på 2 cl whisky. Jag visste att ni fanns där inne. Med ett par droppar vatten så vinner doften mycket då den öppnar sig mer och släpper fram mer frukt.

Kent: Möts först av en hel del vaniljtoner innan röken kliver in. Det är en tämligen fet rökighet som drar åt det söta hållet med en touch av aska. I rökens fotspår finns en hel del kaffe och läder. Efter en bra stunds luftning kommer försiktiga toner av plommon och citrusskal. Med vatten öppnar den sig ytterligare och släpper fram färska frukter av både äpplen och päron.

Smak
Beppe: En kryddig och ettrig rökighet som retar smaklökarna på ett trevligt sätt. Efter den första kryddattacken kommer sötma i form av honung och en sockrig mustig sylt, nästan klibbig. En mörk lätt bitter choklad och espresso finns tydligt närvarande. Lätta lädertoner och tobak kommer fram, dock så tonas de ner vid vattning. Fram kommer lite mera färsk frukt och citrus. Här rekommenderar jag att man vattnar försiktigt och lite i taget då man vill ha lite av båda världar. Eftersmaken är förhållandevis ganska lång och består av trevlig ek med inslag av choklad och kaffe.

Kent: Oj, betydligt torrare än jag förväntade mig efter att ha doftat på den. Och det är inget negativt. Den är kryddig och utmanande i munnen. Här kommer dessutom de exotiska frukterna fram på ett mer markant sätt och även torkade frukter. Där finns sköna spår av fikon och plommon, nästan så att det går åt marmeladhållet. Mörk choklad. Kaffe och läder. I allmänhet en hel del ”mörka” och kraftiga toner. Allt ackompanjeras av den mullrande röken/torven. Röken flörtar en hel del med Islay och drar åt brandrök. Eftersmaken bärs fram av röken och en ekig ton av blött trä. Allt ebbar ut och lämnar dig med en askig känsla.

Omdöme
Beppe: Ovattnad så var jag i ärlighetens namn inte så vidare imponerad av denna whisky. Jag tycker att Hven har släppt betydligt intressantare utgåvor tidigare. Dock så reviderar jag min åsikt en smula då vi här har en liten juvel som behöver en försiktig och gradvis vattning för att blomma ut i sin fulla prakt. När man når den rätta mängden vatten så är det faktiskt en riktigt grym whisky. Dock så längtar jag efter att få prova den första helt orökiga whiskyn från Spirit Of Hven. När kommer den Henric?

Kent: Den började instängt i doft, men öppnade upp sig med vatten (tål faktiskt en hel del). Komplex smakbild där Olorosofatens inverkan ger den tyngd och där den Islay-flörtande röken ytterligare spär på tyngden. Spännande, rolig och intressant whisky.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.