Benromach 10YO 43%

Benromach är ett destilleri i Speysideregionen. Ägare till destilleriet är inga mindre än den oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail som förmodligen sitter på ett Whiskylager som är världens äldsta. Vi har själva sett ett fat från 1940 i deras lagerhus. Hos Benromach sägar man sig koka en klassisk Speysidewhisky som man gjorde innan 60-talet, med en lätt rökighet. Vi har tidigare intervjuat Keith Cruickshank som är destillerichef på Benromach och den intervjun hittar ni HÄR. Benromach 10YO är buteljerad på 43% ABV och kostar via Systembolaget 488kr.

Benromach 10YO 43%.

Doft: En mustig snok med en lite mer än försiktig rökighet. Sötma av honung och en trevlig maltig ton av kolafudge och försiktig lakrits. Läder och frukt i form av äpplen och päron i sockerlag, även lätta toner av mer exotiska frukter. Nötter och russin tillsammans med drag av mörk choklad finns det spår av. Eken finns med i bakgrunden. En relativt komplex tioåring som bjuder på en doftpalett med många lager.

Smak: Startar med en omgång av peppar och en trevlig rökighet. En mustig ton av russin och aprikoser ligger på lur och hotar med att hoppa fram. Sherrytonerna är ganska så tunga men låter dock kolanfudgen, vaniljen och honungen från bourbonfaten att komma fram. Färska frukter finns också med på resan. Äpplen och päron, en hint av ananas kan skönjas. Röken är hela tiden med och slingrar sig mellan smakerna för att lyfta fram den. Den fungerar mer som ett komplement till alla andra smaker och lägger sig inte över dem. Toner av ek finns med på hela resan, från start och hela vägen tills att eftersmaken ebbar ut.

Omdöme: En grymt bra tioåring som levererar på alla plan. Benromach kokar sprit i den högre skolan och det visar de med denna deras instegswhisky på den Svenska marknaden. Det finns helt enkelt inte många whiskysorter i Systembolagets utbud under 500 kr som kan mäta sig med denna, så bra är den. Gillar du en lätt rökig whisky med sherryinfuenser så finns det inget att tveka på.

Provningsglas: Portoglas Islay från Dryckesglas.

3 tankar på “Benromach 10YO 43%”

    • Benromach 10YO tillhör de bästa man kan få för under femhundringen. Aultmore 12YO, Craigellachie 13YO och The Glenlivet Nadurra Oloroso tillhör också den ligan enligt mig.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.